Geweldige groep en reisleider

Dankzij Theo en de geweldig leuke groep hebben we ontzettend genoten van ‘Het land van de rijzende zon’.

Het traditionele Kyoto heeft op cultureel vlak enorme indrukken achtergelaten. Ook het afwisselende programma en de spontane extra’s (en/of veranderingen) hebben hierbij een belangrijke rol gespeeld. Theo paste het programma moeiteloos aan vanwege de ‘gouden week’. Vanwege de drukte werd besloten op de Zilveren tempel over te slaan, en de Eikando Zenrin-ji tempel te bezoeken. Deze tempel staat zeker in onze top drie, samen met de Fushimi Inari-taisha.
De fietstochten in Kyoto waren leuk, en als kers op de taart Maiko’s (Geisha’s) gezien. Als verrassing voor ons de mooiste tuin bezocht, die van Katsura Imperial Villa.

Naast het misschien wat vol programma, vaak ontbrak de tijd om echt te genieten van een bakje koffie of kopje thee, was er toch ook nog wel ruimte of zelf wat dingen te doen, zoals het bamboo bos en Kimono forest bij Arashiyama station, en niet te vergeten het overheerlijke street food in Nikishi market.
In april viel de botanische tuin van Kyoto wat tegen.

Ook tijdens de excursie naar Nara had Theo een verrassing, het aardbeving centrum.
Hiroshima heeft mede door de rijen Japanners, vanwege de gouden week, een enorme indruk achtergelaten. Dankzij de overheerlijke okonomiyaki konden de indrukken verwerkt worden.

Miyajima, bekend vanwege de torii in het water, had voor ons een andere tempel uit de top drie, namelijk de O-torii Daishoin tempel.
Nagasaki, een stad met enorme verrassingen, welke we grotendeels op eigen gelegenheid bewonderd hebben. Maar zelfs dan geeft Theo nog tips gedurende de dag via Whatsapp.

Het vredespark in Nagasaki viel ons tegen, het naastgelegen hypocenter park gaf ons een meer respectvollere herdenking van de atoombomaanvallen.
Het bezoek aan het kasteel van Matsuyama is zeker de moeite waard. Vanuit toeristisch Kurashiki (Bikan historical area) ging de groep fietsen op het kunsteiland. Wij besloten om het prachtig gerenoveerde Witte Reiger kasteel in Himeji te bezoeken, het mooiste kasteel van onze reis in Japan. Wederom bleef Theo in contact met ons, om nog wat laatste tips te geven.

Slapen op een futon in een Japanse Minshuku is ons goed bevallen, de wandeling van Magome naar Tsumago-juku was een welverdiende afwisseling op de vele culturele hoogtepunten van deze prachtige 23 dagen rondreis door Japan. Een dagje lekker slenteren door Matsumoto met wederom een mooi kasteel gaf ons nog wat extra ontspanning voor de dag met het zeer wisselende reisschema naar de prachtige Kurobe stuwdam en al kers op de taart de sneeuwmuur.
Als afsluiting vier volle dagen genieten van het bruisende Tokyo. Ondanks de geweldige inzet en begeleiding van Theo en de leuke groep besloten wij om Tokyo zelf te ontdekken. Echter bleef Theo in contact met ons, en bleef tips geven van de diverse bezienswaardigheden die onze interesse hadden, zoals Odaiba met het vredesbeeld en de Transformer, Tokyo tower, het jongeren district Ikebukuro, Roppongi met de spin. Tokyo is ’s avonds prachtig met zijn Skytree, Senso-ji tempel, uitzicht vanuit het Metropolitan building, Akihabara en nog zoveel meer.

Als afsluiting hebben we in het Ryogoku sumo-stadion het worstelen mogen aanschouwen, wat een ervaring!

Japan is traditioneel, modern, spiritueel, sierlijk, fascinerend, maar vooral anders.

Dank je wel Theo, voor deze prachtige ervaring.

Groetjes, Diba en Carlo (deelnemers Japanreis 24 april – 16 mei 2019)