Thailand als tweede of als nieuwe thuis

Thailand als tweede thuis

- P.P. Vanaf

De Reis

Steeds meer Nederlanders maken zich zorgen over migratie, een verhardende en onveiligere samenleving, inflatie, hogere belastingen, falende overheid, oorlogsdreiging, woningnood en een onder druk staande zorgsector.

De kans dat een nieuw kabinet deze problemen oplost lijkt uitermate gering. Maar niet getreurd want er zijn voldoende mogelijkheden om voor jezelf te kiezen en een tweede thuis te creëren, zodat u de vrijheid heeft daar te verblijven waar u zich het prettigst voelt.

Thailand, terecht het land van de glimlach genoemd, lijkt hiertoe de ideale bestemming en de koninklijke stad Hua Hin, gelegen aan de Golf van Thailand, is daartoe een uitstekende keuze. Waarom? Dat leggen we hier uit aan de hand van de volgende onderwerpen: Hua Hin, verblijfsvergunning, veiligheid, klimaat, prijzen, respect voor ouderen, expats en (Sport-)voorzieningen, uitgaan en restaurants, gezondheidszorg en woningen.

In de herfst van 2024 en de winter van 2024/2025 organiseren we verschillende reizen naar Hua Hin waarbij u uitgebreid kennis maakt met al deze aspecten en de mogelijkheid heeft al wat langer te verblijven. U kunt dan zelf ervaren of Hua Hin als tweede thuis een optie voor u is.

Programma

Hua Hin
Hua Hin

Hua Hin staat bekend om zijn prachtige stranden langs de uitgestrekte kustlijn van de Golf van Thailand. Wat Hua Hin extra aantrekkelijk maakt, is de gunstige ligging ten opzichte van de bruisende metropool Bangkok. Het ligt op slechts 2,5 uur rijden van de Thaise hoofdstad. Er is een rechtstreeks VIP busverbinding tussen de luchthaven van Bangkok en Hua Hin. Bovendien wordt in 2024 de nieuwe treinverbinding met de Thaise hoofdstad in gebruik genomen waardoor je in minder dan 3 uur midden in Bangkok staat.

In Hua Hin is sinds 1926 het Koninklijke Buitenverblijf, het Klai Kangwon Paleis, gevestigd. Het is mogelijk om de prachtige tuinen en het exterieur van het paleis te bezichtigen en dit biedt een unieke kans om de koninklijke geschiedenis van Thailand te ervaren. Doordat Hua Hin sterk is verbonden met de Thaise koninklijke familie heeft het zich kunnen ontwikkelen tot een mondaine badplaats en staat veiligheid voorop. Thailand en zeker Hua Hin kan dan ook worden beschouwd als een van de veiligste omgevingen ter wereld.

Dit heeft door de jaren heen ook een grote aantrekkingskracht gehad op zowel toeristen als expats. In Hua Hin kom je behalve Thai ook veel inwoners tegen die er permanent wonen of er voor kiezen in de winterperiode de kou en de donkere Europese winter te ontvluchten. Eigenlijk kom je expats uit vrijwel alle westerse landen tegen. Opvallend is dat er een vrij grote gemeenschap is van Zwitsers en Zweden, maar ook Engelsen, Fransen, Belgen, Nederlanders en Australiërs kom je tegen.

Klimaat, wonen en gezondheidszorg
Klimaat, wonen en gezondheidszorg

Het klimaat in Hua Hin is bijzonder aangenaam. Omdat Thailand ook op het noordelijk halfrond ligt lopen de zomer en winter parallel aan die van ons. Het regenseizoen loopt ongeveer gelijk met onze zomer. In die periode kan het af en toe hard regenen en deze buien vallen meestal in de late middag. Toch is de hoeveelheid neerslag geringer dan in bijvoorbeeld Bangkok.
In de winter valt er vrijwel geen regen en schijnt de zon volop. Overdag stijgt de temperatuur tot ongeveer 29 a 30 graden en in de nacht wordt het vrijwel nooit kouder dan 20 graden. Je zult dan ook nooit een verwarming aantreffen. Mocht je willen overwinteren in Hua Hin en de donkere en koude Nederlandse dagen willen vermijden, dan is deze koninklijke badplaats een uitstekende keuze. Bovendien is het rond kerst maar liefst 4 uur langer licht dan in De Bilt!

Als je langere tijd in het buitenland verblijft, is het van belang dat je goede medische zorg binnen handbereik hebt. Thailand staat bekend om zijn uitermate goede medische zorg. Weliswaar is deze niet voor iedere Thai beschikbaar, maar met een Nederlandse ziektekostenverzekering kun je een beroep doen op de zorg van een westerse medische huisartsenpost en van de zorg van het Bangkok hospital, absoluut een van de beste ziekenhuizen ter wereld met een eigen vestiging in Hua Hin. Ook de tandzorg doet niet onder voor die in Nederland. Veel tandartsen zijn in het westen opgeleid maar ook de opleiding in Thailand zelf is uitstekend.

Er zijn verschillende mogelijkheden om te wonen in Hua Hin. Als toeristische trekpleister zijn er langs de 8 kilometer lange kust vele hotels, waaronder zeer gerenommeerde ketens. Maar als je langere tijd in Hua Hin verblijft kun je kiezen tussen een appartement of een woning. Deze zijn ruim voorradig en de kwaliteit is veelal bijzonder goed. De meeste woningen liggen in zogenaamde gated communities en beschikken altijd over een zwembad (vaak ook privé) en een fitnessruimte. De meeste beschikken over meerdere slaapkamers en het is gebruikelijk dat iedere slaapkamer een eigen badkamer heeft. Dat is ook in appartementencomplexen het geval, hoewel de meeste appartementen wat kleiner zijn met 1 of 2 slaapkamers. Als u zich oriënteert is het aan te raden eerst een tijdje te huren zodat u van daaruit verder kunt kijken. Het huren van een prima woning is al mogelijk vanaf Eur 500,- per maand (volledig gemeubileerd).

Respect voor ouderen
Respect voor ouderen

Onze maatschappij staat niet bepaald bekend om respect voor degene die op leeftijd komt. Integendeel, als je de jaren van wijsheid hebt bereikt en ook nog eens een blanke huidskleur hebt dan kun je eerder op hoon dan op respect rekenen. Hoe anders is dat in Thailand! In de Aziatische cultuur kan iemand op leeftijd op respect rekenen. Met de jaren verlies je misschien je streken maar deze maakt wel plaats voor wijsheid en dat wordt in Azië op waarde geschat, zeker ook door de jongere generatie. Een verademing die het leven in Thailand bijzonder aangenaam maakt. De bijnaam ‘het land van de glimlach’ is bepaald niet uit de lucht gegrepen en is een zeer positief element tijdens uw verblijf.

Sport, golf, uitgaan, eten, goud
Sport, golf, uitgaan, eten, goud

In Hua Hin hoef je niet bang te zijn je te vervelen. Naast alles wat een mondaine badplaats te bieden heeft zijn er volop mogelijkheden op het gebied van sport en recreatie.

Er zijn maar liefst 10 golfbanen in en rond Hua Hin, schitterend gelegen en de een nog mooier dan de ander. Zo werd de Black Mountain Golfbaan in 2011 gekozen tot de beste van Azië/Pacific. Hua Hin kan dan ook worden bestempeld als een van dé beste golfplaatsen in de wereld. Maar niet alleen golf speelt een belangrijke rol. Ook andere sporten zoals padel, tennis en kitesurfen worden volop beoefend. Door de aanwezigheid van expats zijn er op vrijwel ieder sport- en recreatiegebied wel mogelijkheden voorhanden.

Het uitgaansleven is uitgebreid te noemen. De nachtmarkt, de drijvende markt, foodcourts met streetfood en vele restaurants. Vanzelfsprekend met Thaise gerechten maar ook iedere andere keuken kom je in Hua Hin tegen. De prijzen liggen aanmerkelijk lager dan in Nederland. Zo eet je al uitstekend voor 2 Euro bij een van de vele streetfoodtentjes in zowel de winkelcentra als buiten. Ook het Thaise fruit koop je op iedere hoek of op een van de vele lokale markten.

In Azië speelt goud een veel belangrijkere rol dan bij ons. Goud wordt gezien als echt geld dat altijd zijn waarde behoudt. Als er een kind geboren wordt geef je geen prullaria maar een klein stukje goud. In de winkelcentra zie je dan ook veel goudwinkels waar zowel kleine goudbaren als gouden armbanden, ringen en kettingen worden verkocht (voornamelijk 23 karaat). Je kunt deze altijd terug verkopen in moeilijkere tijden tegen vrijwel dezelfde prijs als waarvoor je gekocht hebt (vanzelfsprekend wel afhankelijk van de dan geldende goudprijs).

verblijfsvergunning en kennismaking
verblijfsvergunning en kennismaking

Een toerist kan zonder visum 30 dagen in Thailand verblijven, Dit kun je ter plaatse 1x met 30 dagen verlengen. Wil je langer blijven zijn er tal van mogelijkheden. Wat daarbij de beste keuze is, verschilt per persoon (afhankelijk van de eigen verblijfswens) maar het is vanzelfsprekend wel belangrijk dat hierbij de juiste keuze wordt gemaakt.

Met deze keuze maar ook met een introductie in alle andere zaken zoals gezondheidszorg, woning, sport en recreatie, culturele aspecten en tradities laten we u tijdens een introductiereis uitgebreid kennismaken. Deze introductiereizen worden georganiseerd in het najaar van 2024 en in de winter van 2024/2025. Bent u daarin geïnteresseerd? Geef u dan zonder enige verplichting op door een mail te sturen naar info@eurocult.nl onder vermelding van THAILAND.
We houden u op de hoogte en zodra het hele programma bekend is, kunt u laten weten of u wel of niet deelneemt.

Prijzen

Prijzen overzicht
- P.P. Vanaf
Inbegrepen
Niet inbegrepen
    • Reserveringskosten (€ 29,50)
    • Calamiteitenfonds (€ 2,50)
    • Bijdrage SGR (€ 5,-)

Reserveren

Door het invullen van het reserveringsformulier zit u nog niet aan de reservering vast! Wij nemen eerst nog contact met u op om alles door te spreken en op juistheid te controleren.

Vertrekdatum
Aantal personen