Riviercruise India over de Ganges West-Bengalen

West - Bengalen van Kolkata naar Farakka

€ 1.745,- P.P. Vanaf

De Reis

India is één van de meest tot de verbeelding sprekende landen ter wereld. Het Indiaas subcontinent is groter dan Europa en heeft de toerist eigenlijk alles te bieden. Eeuwenoude culturen, koloniaal verleden, hooggebergte, woestijn, witte zandstranden, ongerepte natuur en een bijzonder vriendelijke bevolking. Het is een ongelofelijk divers land; er worden maar liefst achthonderd talen gesproken en nergens anders is in één land zo’n verscheidenheid aan volkeren en landschappen te vinden.
Het boutique cruiseschip over de Ganges biedt comfort, is klein en de verzorging aan boord is uitstekend. Deze cruises behoren tot de absolute wereldtop!

Ganges
De Ganges ontspringt op de Gangotri-gletsjer in de Indiase staat Uttarakhand, nabij de grens met de Chinese autonome regio Tibet. Deze heilige rivier is circa 2.700 kilometer lang. Het dal van de Ganges is dichtbevolkt; ongeveer een derde deel van de Indiase bevolking woont hier. De Ganges mondt uit in de Golf van Bengalen. Ze heeft echter naar het zuiden toe een enorm net van allemaal zijtakken waarvan de rivier de Hooghly er één vormt.

Jaarlijks trekken miljoenen hindoes naar steden aan de Ganges om hun ziel te reinigen door zich te wassen in de rivier. In de delta van de Ganges, ‘s werelds grootste rivierdelta bestaande uit 260 rivieren, leven ongeveer 143 miljoen mensen.
We bieden drie cruises aan over deze voor India belangrijkste rivier: van Kolkata naar Farakka, van Farakka naar Patna en van Patna naar Varanasi. Het is mogelijk de verschillende cruises te combineren.

 

Het schip de ABN Rajmahal
De ABN Rajmahal is gebouwd in India en in 2014 in de vaart genomen. Er zijn 22 hutten: 14 ruime 2-persoonshutten op het upperdeck en 4 2-persoonshutten op het maindeck en 4 1-persoonshutten eveneens op het maindeck. Het is een stijlvol schip en fris uitgevoerd met koloniale accenten. Alle hutten beschikken over een Frans balkon en airconditioning.
Aan boord treft u een comfortabele salon en bar en een restaurant. Tevens is er een ruim zonnedek en kunt u gebruik maken van een kleine spa aan boord.

Kolkata – Farakka
Tijdens deze cruise maakt u kennis met de staat West-Bengalen. West-Bengalen strekt zich uit van de Himalaya tot de Golf van Bengalen. Het was één van de welvarendste gebieden binnen het Britse Imperium en de hoofdstad Kolkata (Calcutta) wordt gezien als de intellectuele en culturele hoofdstad van India. In 1773 werd het de hoofdstad van Brits-Indië en pas in 1911 werd Delhi de hoofdstad. In de stad treft men onder andere Fort William aan, vernoemd naar Prins Willem III van Oranje die van 1689 tot 1702 Koning van Engeland, Schotland en Ierland was.
Tijdens de cruise maken we kennis met verschillende plaatsen langs de route. We bezoeken onder andere Chandernagore (Franse nederzetting), Hooghly (Imambara), Kalna (terracotta en Shiva tempels), ISKCON tempel (Hara Krishna centrum), Matiari (dorp met markt en lokale ambachten), Plassey (slag bij Plassey die de historie van India bepaalde), Khushbag (Mogul tuin en graf van Siraj-ud-Dalah), Murshidabad (Hazarduari Paleis, Katra Moskee, Nashipur en Katgola Paleis), Baranagar (terracotta tempels) en Farakka.

Farakka – Patna
De cruise van Farakka naar Patna laat u kennis maken enkele schitterende dorpjes langs de Ganges waar behalve de deelnemers aan deze cruise nooit iemand komt. Tevens maakt u o.a. kennis met de unieke opgravingen in Nalanda, een lokale markt en het schitterende Tempelcomplex van de Sikh.
Al varend over dit deel van de Ganges bezoeken we de Jammi Moskee en Bara duwari (gebouwd in opdracht van Mogol Shah Akbar), ruïnes van de Vikramshila Universiteit uit de 8e eeuw, het 18e eeuwse Cleveland Huis van de Bhagalpur Universiteit, het heiligdom van Sultanganj, Mungyr (Pir Pahal Heuvel, Brits kerkhof, Mogul Fort en lokale markt, uniek dorp op de oever van de Ganges, Pawapuri Jain Tempel, archeologische opgravingen van de Nalanda Universiteit, wandeling door dorp in Bihar, Patna (Grote Sikh Tempel en rit door de stad).

Patna – Varanasi
Dit deel van de Ganges kan slechts een paar keer per jaar worden bevaren in verband met de waterstand (augustus tot oktober).
Onderweg doen we Maner aan (Mogul Tombe), Buxar (slag bij Buxar in 1764 waar de basis werd gelegd voor het Brits Indisch Imperium, riksja tocht), Ghazipur (opiumcentrum, graf van Lord Cornwallis, bazaar), Sarnath (Boeddhistisch complex en archeologisch museum), Chunar (Mogul Fort, Britse begraafplaats, weverij en pottenbakkerij), Ramnagar (Paleis van Maharaja en museum) en Varanasi (boottocht langs de rituele plaatsen aan de oever en wandeling door de stad).
De cruises worden ook in omgekeerde volgorde gemaakt.

Programma

Dag 1 Kolkata - Serampore - Barrackpore
Dag 1 Kolkata - Serampore - Barrackpore

U wordt opgehaald van uw hotel en naar het schip gebracht. U vaart via de voormalige Deense kolonie Serampore naar Barrackpore. Hier gaat u aan land en maakt u een wandeling langs enige monumenten zoals de Semaphore Toren, het stadshuis, de ´Temple of Fame´ en het ´Flagstaff House´. Opvallend in Barrackpore zijn de overblijfselen van de Britse overheersing, zo zijn er vele Britse standbeelden te zien die verwijderd zijn uit het centrum van Kolkata.

Dag 2 Chandannagar - Chinsura
Dag 2 Chandannagar - Chinsura

U vaart verder naar Chandernagore (nu: Chandannagar), een stad die tot 1950 onder Frans bestuur viel. Hier bezoekt u een 18e eeuwse kerk en het oude huis van de Franse gouverneur Dupleix waarin nu een klein museum gevestigd is. Hierna varen we langs de Nederlandse nederzetting Chinsura, die uit de tijd van de VOC stamt. Vervolgens bezoekt u de Imambara van Hooghly, een zeer bekende graftombe en tevens een hoogtepunt in de Islamitische bouwstijl. We verlaten de stedelijke omgeving en komen de volgende ochtend aan in Kalna.

Dag 3 Kalna - Mayapur
Dag 3 Kalna - Mayapur

In Kalna neemt u plaats in een fietsriksja waarmee u een bezoek brengt aan een aantal van de mooiste Bengaalse terracotta tempels en aan de unieke Shiva tempel. Deze bijzondere tempel bevat 108 heiligdommen gerangschikt in twee grote cirkels.
Na dit bezoek vertrekt u naar het stadje Mayapur, waar de skyline wordt gedomineerd door de nieuwe ISKCON tempel. Deze tempel is het heilidom van de Hara Krishna beweging en wordt jaarlijks door meer dan een miljoen zingende aanhangers bezocht.
We varen verder en komen de volgende ochtend aan in de buurt van Matiari.

Dag 4 Matiari - Plassey
Dag 4 Matiari - Plassey

Deze ochtend bezoekt u de stad van het messing, Matiari. Hier ziet u het oorspronkelijke proces van het maken van messing potten en ander eetgerei, waarbij we de werkzzamheden van de lokale bevolking van nabij zien. Na dit bezoek varen we verder en we bezoeken het oude slagveld van Plassey waar in 1757 Robert Clive, gouverneur-generaal van de Britse Oost-Indische Compagnie, de troepen van de Bengaalse koning versloeg. Dit was het begin van de Britse overheersing in India.

Dag 5 Khushbagh
Dag 5 Khushbagh

U maakt een rit per fietsriksja naar Khushbagh, een vredige tuin in Mongoolse stijl rondom de graftombes van Siraj-ud-Daulah en zijn familie. U vaart verder stroomopwaarts naar het Hazarduari Paleis, gebouwd door een Engelse architect in 1837. In het paleis is een uitgebreide collectie foto’s, porselein, wapens en andere objecten. U bezoekt ook de Katra Moskee en ziet twee prachtige 18e eeuwse gebouwen, het Nashipara Paleis en het Katgola Paleis. Beiden laten zien hoe de Indiase en Britse cultuur elkaar hebben beïnvloed.

Dag 6 Barahanagar - Farakkadam
Dag 6 Barahanagar - Farakkadam

U komt aan in het slaperige dorpje Baranagar (Barahanagar). U bezoekt drie prachtige, kleine terracotta tempels, die u bereikt na een wandeling door de uitgestrekte velden. Dit is landelijk India op zijn mooist! U vaart verder op de Hooghly rivier, op het land ziet u de mosterdzaad velden en mango boomgaarden. Aan het eind van de middag komt u aan in de buurt van de Farakkadam.

Dag 7 Gaur
Dag 7 Gaur

De Farakkadam ligt tussen de Ganges en de Hooghly rivier in de deelstaat West-Bengalen op ongeveer 10 kilometer van de grens met Bangladesh. De dam is bedoeld om ook in het droge seizoen water door de Hooghly rivier te laten stromen om zo de verzilting van de haven van Calcutta te voorkomen. De constructie begon in 1960 en was gereed in 1974. Tussen Bangladesh en India zijn verhitte debatten gevoerd over het feit dat de dam de watertoevoer naar Bangladesh gedeeltelijk afsluit. De Farakkadam is de langste dam ter wereld.
Vandaag gaan we op dagexcursie over land naar Gaur in de buurt van Mald. Deze rustige verlaten plaats was eens één van India’s grootste steden. Allereerst onder de Hindoes in de 12e eeuw en onder moslimbestuur van de 14e tot de 16e eeuw. Er zijn veel overblijfselen uit beide perioden bewaard gebleven die we gaan bekijken.

Dag 8 Farakka - Kolkata
Dag 8 Farakka - Kolkata

Transfer naar het Farakka station vanwaar u per trein in ongeveer vier uur naar Kolkata reist. U wordt opgehaald en naar uw hotel of naar de luchthaven gebracht. Het is ook mogelijk uw cruise te verlengen naar Patna. Indien u 2 cruises combineert kunt u ons een prijsopgave vragen.

Deze cruise wordt ook in omgekeerde volgorde stroomafwaarts gemaakt. Het programma is vergelijkbaar.

De andere 2 cruises treft u elders op onze site.

Vertrekdata Kolkata – Farakka: 12 augustus, 28 oktober, 2 december, 27 januari 2022, 10 februari 2022, 17 maart 2022, 7 april 2022

Vertrekdata Farakka – Kolkata: 30 september, 21 oktober, 4 november, 25 november, 9 december, 30 december, 20 januari 2022, 3 februari 2022, 3 maart 2022, 24 maart 2022, 14 april 2022

Prijzen

Prijzen overzicht
€ 1.745,- P.P. Vanaf
Inbegrepen
Niet inbegrepen
    • Reserveringskosten (€ 29,50)
    • Calamiteitenfonds (€ 2,50)
    • Bijdrage SGR (€ 5,-)

Reizen

Omschrijving Prijs (p.p)
Twin/double Maindeck 8 januari 2024 € 3.475,-
Twin/double Upperdeck 8 januari 2024 € 3.995,-
Twin/double Maindeck 1, 8, 19, 29 februari 2024 € 3.475,-
Twin/double Upperdeck 1, 8, 19, 29 februari 2024 € 3.995,-
Twin/double Maindeck 7, 21, 28 maart 2024 € 3.475,-
Twin/double Upperdeck 7, 21, 28 maart 2024 € 3.995,-
Twin/double Maindeck 11, 18 april 2024 € 1.745,-
Twin/double Upperdeck 11, 18 april 2024 € 2.395,-
Twin/double Maindeck 15, 22 augustus 2024 € 1.745,-
Twin/double Upperdeck 15, 22 augustus 2024 € 2.395,-
Twin/double Maindeck 29 augustus 2024 € 2.595,-
Twin/double Upperdeck 29 augustus 2024 € 3.195,-
Twin/double Maindeck 3, 10, 17, 24 oktober 2024 € 3.475,-
Twin/double Upperdeck 3, 10, 17, 24 oktober 2024 € 3.995,-
Twin/double Maindeck 4, 14, 21 november 2024 € 3.475,-
Twin/double Upperdeck 4, 14, 21 november 2024 € 3.995,-
Twin/double Maindeck 4 december 2024 -
Twin/double Upperdeck 4december 2024 -

Reserveren

Door het invullen van het reserveringsformulier zit u nog niet aan de reservering vast! Wij nemen eerst nog contact met u op om alles door te spreken en op juistheid te controleren.

Vertrekdatum
Aantal personen