Riviercruise India over de Ganges in Bihar

Bihar van Farakka naar Patna 9-daagse cruise (of 7 dagen van Patna naar Farakka)

€ 1.495,- P.P. Vanaf

De Reis

India is één van de meest tot de verbeelding sprekende landen ter wereld. Het Indiaas subcontinent is groter dan Europa en heeft de toerist eigenlijk alles te bieden. Eeuwenoude culturen, koloniaal verleden, hooggebergte, woestijn, witte zandstranden, ongerepte natuur en een bijzonder vriendelijke bevolking. Het is een ongelofelijk divers land; er worden maar liefst achthonderd talen gesproken en nergens anders is in één land zo’n verscheidenheid aan volkeren en landschappen te vinden.
Het boutique cruiseschip over de Ganges biedt comfort, is klein en de verzorging aan boord is uitstekend. Deze cruises behoren tot de absolute wereldtop!

Ganges
De Ganges ontspringt op de Gangotri-gletsjer in de Indiase staat Uttarakhand, nabij de grens met de Chinese autonome regio Tibet. Deze heilige rivier is circa 2.700 kilometer lang. Het dal van de Ganges is dichtbevolkt; ongeveer een derde deel van de Indiase bevolking woont hier. De Ganges mondt uit in de Golf van Bengalen. Ze heeft echter naar het zuiden toe een enorm net van allemaal zijtakken waarvan de rivier de Hooghly er één vormt.

Jaarlijks trekken miljoenen hindoes naar steden aan de Ganges om hun ziel te reinigen door zich te wassen in de rivier. In de delta van de Ganges, ‘s werelds grootste rivierdelta bestaande uit 260 rivieren, leven ongeveer 143 miljoen mensen.
We bieden drie cruises aan over deze voor India belangrijkste rivier: van Kolkata naar Farakka, van Farakka naar Patna en van Patna naar Varanasi. Het is mogelijk de verschillende cruises te combineren.

 

Het schip de ABN Rajmahal
De ABN Rajmahal is gebouwd in India en in 2014 in de vaart genomen. Er zijn 22 hutten: 14 ruime 2-persoonshutten op het upperdeck en 4 2-persoonshutten op het maindeck en 4 1-persoonshutten eveneens op het maindeck. Het is een stijlvol schip en fris uitgevoerd met koloniale accenten. Alle hutten beschikken over een Frans balkon en airconditioning.
Aan boord treft u een comfortabele salon en bar en een restaurant. Tevens is er een ruim zonnedek en kunt u gebruik maken van een kleine spa aan boord.

Kolkata – Farakka
Tijdens deze cruise maakt u kennis met de staat West-Bengalen. West-Bengalen strekt zich uit van de Himalaya tot de Golf van Bengalen. Het was één van de welvarendste gebieden binnen het Britse Imperium en de hoofdstad Kolkata (Calcutta) wordt gezien als de intellectuele en culturele hoofdstad van India. In 1773 werd het de hoofdstad van Brits-Indië en pas in 1911 werd Delhi de hoofdstad. In de stad treft men onder andere Fort William aan, vernoemd naar Prins Willem III van Oranje die van 1689 tot 1702 Koning van Engeland, Schotland en Ierland was.
Tijdens de cruise maken we kennis met verschillende plaatsen langs de route. We bezoeken onder andere Chandernagore (Franse nederzetting), Hooghly (Imambara), Kalna (terracotta en Shiva tempels), ISKCON tempel (Hara Krishna centrum), Matiari (dorp met markt en lokale ambachten), Plassey (slag bij Plassey die de historie van India bepaalde), Khushbag (Mogul tuin en graf van Siraj-ud-Dalah), Murshidabad (Hazarduari Paleis, Katra Moskee, Nashipur en Katgola Paleis), Baranagar (terracotta tempels) en Farakka.

Farakka – Patna
De cruise van Farakka naar Patna laat u kennis maken enkele schitterende dorpjes langs de Ganges waar behalve de deelnemers aan deze cruise nooit iemand komt. Tevens maakt u o.a. kennis met de unieke opgravingen in Nalanda, een lokale markt en het schitterende Tempelcomplex van de Sikh.
Al varend over dit deel van de Ganges bezoeken we de Jammi Moskee en Bara duwari (gebouwd in opdracht van Mogol Shah Akbar), ruïnes van de Vikramshila Universiteit uit de 8e eeuw, het 18e eeuwse Cleveland Huis van de Bhagalpur Universiteit, het heiligdom van Sultanganj, Mungyr (Pir Pahal Heuvel, Brits kerkhof, Mogul Fort en lokale markt, uniek dorp op de oever van de Ganges, Pawapuri Jain Tempel, archeologische opgravingen van de Nalanda Universiteit, wandeling door dorp in Bihar, Patna (Grote Sikh Tempel en rit door de stad).

Patna – Varanasi
Dit deel van de Ganges kan slechts een paar keer per jaar worden bevaren in verband met de waterstand (augustus tot oktober).
Onderweg doen we Maner aan (Mogul Tombe), Buxar (slag bij Buxar in 1764 waar de basis werd gelegd voor het Brits Indisch Imperium, riksja tocht), Ghazipur (opiumcentrum, graf van Lord Cornwallis, bazaar), Sarnath (Boeddhistisch complex en archeologisch museum), Chunar (Mogul Fort, Britse begraafplaats, weverij en pottenbakkerij), Ramnagar (Paleis van Maharaja en museum) en Varanasi (boottocht langs de rituele plaatsen aan de oever en wandeling door de stad).
De cruises worden ook in omgekeerde volgorde gemaakt.

Programma

Dag 1 Kolkata - Farakka
Dag 1 Kolkata - Farakka

Treinreis van Kolkata naar Farakka waar u van het station wordt opgehaald en naar het schip wordt gebracht.

Dag 2 Farakkadam - Rajmahal

Het grootste deel van de ochtend varen we over de door de Farakka Dam veroorzaakte stuwmeer dat op sommige punten meer op een zee dan op een rivier lijkt. We meren aan in Rajmahal een plaats die je niet snel in een toeristengids tegenkomt. Toch is het een interssante plaats dat eens de naam Akbarnagar droeg en werd gesticht door de Mogol Leider Akbar en diende als zijn oostelijke hoofdstad. Shah Jehan, die de Taj Mahal bouwde, bracht een groot deel van zijn jeugd hier door. We zien de overblijfselen van Forten, paleizen en Moskeeën.

Dag 3 Bateshwar - Vikramshila

We varen verder stroomopwaarts en passeren de plaats waar de rivier de Koshi in de Ganges vloeit. De Koshi ontspringt in het hooggebergte van Nepal. We leggen aan in het idyllische Bateshwar waar we Hindoesitisch snijwerk uit de zesde eeuw zien en waar we een boeddhistische stoepa uit de achtste eeuw zien, evenals een klooster bij Vikramshila. Terug op het schip varen we langs een eiland met boeddhistische en Hindoeïstische grottempels, hetgeen ooit het centrum van de moorddadige Thug sekte was.

Dag 4 Bhagalpur - Jahangira Eiland
Dag 4 Bhagalpur - Jahangira Eiland

Vanochtend varen we over een deel van de Ganges waar we een goed kans hebben de gangesdolfijn te spotten. Normaal zie je dolfijnen in de zee maar hier hebben de kans om een unieke rivierdolfijn te zien. Overigens is het tijdens de cruise ook mogelijk wild leven op de oevers te zien, zoals talloze roofvogels en bijvoorbeeld hyena’s. We leggen aan in Bhagalpur dat een centrum van de zijde industrie is. We zien het herenhuis uit de achttiende eeuw van de magistraat Augustus Clevland.
Een volgende stop laat ons kennismaken met met het Jahangira Eiland in Sultanganj. Het is een pelgrimsplaats waar we Hindoe-snijwerk zien en een moskee op een pittoreske rots. Hier hebben we de mogelijkheid rond te dwalen op de kleurrijke lokale markt.

Dag 5 Monghyr - Pir Pahar - Sita Kund

We komen aan in Monghyr waar we het grote Mogol Fort bewonderen evenals een begraafplaats van de Oost-Indië Company. Tegenwoordig leven er dorpelingen tussen de grote graftomben. We bezoeken de Pir Pahar Heuvel van waar je een mooi uitzicht over de regio hebt en de overblijfselen van een zeer rijk verleden kunt aanschouwen.         Vervolgens maken we kennis met de warmwaterbronnen van Sita Kund.

Dag 6 Mokameh Brug - bezoek aan dorp

We zien de Mokameh Brug die beide oevers van de Ganges met elkaar verbindt. Hier werkte de naturalist Jim Corbett zijn hele leven op de veerboot die verdween toen de brug gereed was. Tevens leggen we aan om een dorpje te bezoeken. We zien hoe men hier leeft en hoe de crematoria aan de oever van de Ganges staan. Een prachtige wandeling in een uniek dorp.

Dag 7 Nalanda - Pawapuri Jain Tempel

Vandaag maken we een excursie naar Nalanda dat is opgenomen op de Werelderfgoedlijst van UNESCO. We zien het grote boeddhistische klooster, een stoepa en het lokale museum. Nalanda was eens de oudste universiteit ter wereld met op het hoogtepunt maar liefst 10.000 studenten. Onze volgende stop is de marmeren Pawapuri Jain Tempel, schitterend gelegen in het midden van een meer.

Dag 8 bezoek dorp - Patna
Dag 8 bezoek dorp - Patna

Vandaag varen we over de Ganges en genieten we van het leven op en langs de rivier. Tevens leggen we aan om een dorpje te bezoeken. Een unieke belevenis waarbij je de lokale bevolking in zijn natuurlijke omgeving ziet. Het is niet toegestaan de dorpelingen geschenken te geven om te voorkomen dat ze gaan bedelen. De rederij heeft afspraken met het dorp gemaakt en zo ze zorgen voor de nodige ondersteuning. We lopen door het dorp, maken kennis met de bevolking en zien hoe ze leven. In de avond komen we aan in Patna, de hoofdstad van de provincie Bihar.

Dag 9 Patna

We bezichtigen Patna en zien de bijzondere Gola Ghar graanschuur die dateert ui de zeventiende eeuw. De stad is een heilige plaats voor de Sikhs. We bezoeken het schitterende Sikh tempelcomplex (Gurdwara) dat is ontstaan ter nagedachtenis aan de geboorteplaats van de tiende goeroe van de Sikhs, Goeroe Gobind Singh (1666). Tevens brengen we een bezoek aan de collecties van het Staatsmuseum. Na afloop van de excursie haalt u uw bagage op en wordt u naar de luchthaven of het treinstation gebracht.
Het is ook mogelijk uw cruise te verlengen naar Patna. Indien u 2 cruises combineert kunt u ons een prijsopgave vragen.

Deze cruise wordt ook in omgekeerde volgorde stroomafwaarts gemaakt. Het programma is 2 dagen korter en heeft de bezoeken aan de dorpen niet op het programma staan. Op verzoek mailen we het programma.

Prijzen

Prijzen overzicht
€ 1.495,- P.P. Vanaf
Inbegrepen
Niet inbegrepen
    • Reserveringskosten (€ 29,50)
    • Calamiteitenfonds (€ 2,50)
    • Bijdrage SGR (€ 5,-)

Reizen

Omschrijving Prijs (p.p)
Twin/double Maindeck Farakka - Patna 19-8 € 1.695,-
Twin/double Upperdeck Farakka - Patna 19-8 € 2.395,-
Single Maindeck Farakka - Patna 19-8 € 1.695,-
Twin/double Maindeck Patna - Farakka 29-8 € 1.495,-
Twin/double Upperdeck Patna - Farakka 29-8 € 2.095,-
Single Maindeck Patna - Farakka 29-8 € 1.495,-

Reserveren

Door het invullen van het reserveringsformulier zit u nog niet aan de reservering vast! Wij nemen eerst nog contact met u op om alles door te spreken en op juistheid te controleren.

Vertrekdatum
Aantal personen