riviercruise machtige Lena

14-daagse riviercruises De Machtige Lena

€ 1.595,- P.P. Vanaf

De Reis

Deze Engelstalige cruise is de meest spectaculaire die wij in Rusland aanbieden. De Lena is één van de machtige Siberische rivieren aan de rand van de bewoonde wereld. In de winter is dit één van de koudste streken op Aarde, maar in de korte zomer zijn de dagen lang en is de temperatuur aangenaam. Via Moskou vliegt u naar Jakoetsk in Noord-Siberië, waar u aan boord gaat van de MS Michael Svetlov, een comfortabel cruiseschip van Oostenrijkse makelij. U reist tot boven de poolcirkel, bezoekt diverse nederzettingen en maakt kennis met de plaatselijke bevolking die veelal in zijn levensonderhoud voorziet als jagers en vissers. Een unieke reis in een nog onontdekt deel van de wereld.

Programma

Dag 1 Jakoetsk

We komen aan in Jakoetsk en worden opgewacht om naar de haven te worden gebracht waar we op de MS Mikhail Svetlov stappen. U kunt ook een of meerdere dagen eerder naar Jakoetsk reizen en in een hotel verblijven (indien u daarin geïnteresseerd bent kunt u een offerte aanvragen).
Jakoetsk werd in 1632 gesticht als kozakkenfort met als doel de rivier de Lena te verkennen. In eerste instantie lag het fort aan de rechterkant van de Lena maar werd naar de linkerkant verplaatst omdat men daar minder last had van overstromingen. Het is de grootste stad gelegen in de permafrost. In het begin van de avond verlaat de MS Svetlov de haven om koers te zetten naar het noorden.

Dag 2 Lena Pillars
Dag 2 Lena Pillars

Vandaag komen we aan in het Nationaal Park Lena Pillars, een uniek fenomeen met rotsen in de vorm van kolommen die 200 meter hoog zijn en maar liefst 80 kilometer de oevers van de rivier kenmerken. We worden met een ceremonie en rituele dans ontvangen alvorens naar de top van één van de pilaren te gaan. Vandaar kunnen we genieten van een prachtig uitzicht over de rivier, de eindeloze taiga en de rotsformaties. Hier voel je je deel van de ongerepte natuur aan het einde van de wereld!

Dag 3 Riviermonding Buotama

De Buotama is een 418 kilometer lange zijrivier van de Lena. We komen aan op de plaats waar deze in de Lena vloeit. Mammoet en bizonjagers leefden hier zo’n 35.000 jaar geleden op de taiga. Menselijke nederzettingen van later data zijn in deze streek teruggevonden.
In 2006 zijn buffels vanuit Canada hierheen gebracht met als doel de populatie in deze streken te herintroduceren.

Dag 4 Varen

We varen door het Centraal-Jakoetsk laagland. De rivier vallei wordt tot wel 40 kilometer breed, terwijl de gemiddelde breedte tussen de 7 en 15 kilometer is. De vaargeul is soms lastig te vinden in dit uitgestrekte rivierlandschap waar niet alleen rivierwater is te zien maar ook moerassen en meren. Op sommige plaatsen is de rivier wel 20 meter diep, terwijl op andere plaatsen zandbanken, eilanden en kreekjes te zien zijn. Onderweg varen we langs de monding van de Aldan rivier, één van de grootste zijrivieren van de Lena. Onderweg hebben we een prachtig uitzicht op de Verkhoyansk bergen. Een unieke vaardag dwars door één van de meest afgezonderde gebieden ter wereld.

Dag 5 Zhigansk

Zhigansk is de eerste nederzetting boven de Poolcirkel. Het stadje is in 1632 gesticht. De naam Zhigansk komt uit de Tungus taal en betekent ‘Bewoner van de lagere landen’. De bevolking leeft hier vooral van jagen, vissen en rendieren. Omdat het water aan de oever niet diep genoeg is worden we met een kleine veerboot opgehaald en naar de wal gebracht. Daar worden we verwelkomd door lokale acteurs die muziek maken die klinkt als blazende sneeuw, het waaien van de wind, het geluid van bladeren en glas, klotsend water en vliegende vogels. Het wordt begeleid door rituele dans.

Dag 6 Kusur
Dag 6 Kusur

We komen aan in Kusur, een kleine nederzetting in het noorden van de poolcirkel. De mannen houden zich bezig met rendierteelt en jagen en de vrouwen maken prachtige nationale kledij gedecoreerd met bont en kralen. Je krijgt hier een indrukwekkend beeld van hoe de gastvrije en vriendelijke dorpelingen in extreme leefomstandigheden wonen. Verschillende plaatsen houden hier de gedachte levend van de tragische geschiedenis van het zware leven dat ’emigranten’ uit de Baltische Landen en Centraal Jakoetië hier hadden.

Dag 7 Tiksi (Neyelovo)

Vandaag wordt een excursie naar de Tiksi nederzetting aangeboden (indien het weer het toelaat), gesticht in 1930 – ook wel de zeepoort van Jakoetië genaamd. De naam Tiksi betekent ‘Ontmoetingsplaats’.
De periode dat hier gevaren kan worden is bijzonder kort – amper 2,5 maand. Gedurende 9 tot 10 maanden is de Laptevzee bevroren: de dikte van het ijs kan 1,5-2 meter of meer zijn. In de winter is het hier meerdere maanden bijna volledig donker. Soms is het mogelijk om het poollicht te zien. In de zomer is er een periode van witte nachten, wat betekent dat de zon bijna 24 uur per dag schijnt.

Dag 8 Tit-Ary

Tit-Ary ligt op de pittoreske oever van de Lena. Hier maken we kennis met de lokale leefstijl. De permafrost zorgt er voor dat men hier geen koelkast nodig heeft . We zien in een kelder hoe men producten koel bewaart en we kunnen proeven van de ingevroren vis.

Dag 9 Varen
Dag 9 Varen

Vandaag varen we door één van de meest uitgestrekte riviermondingen van de wereld. De monding beslaat een oppervlakte van maar liefst 32.000 m2. De rivierdelta bestaat uit grote en kleine stromen, kanalen en meren en meer dan 1.500 eilanden. We zien de zogenaamde Lensky Pijp, rotsige 400 meter hoge eilanden die op sommige plaatsen boven de rivier hangen. Omdat de rivier op verschillende plaatsen smal is maken de rotsen een zeer bijzondere indruk.

Dag 10 De poolcirkel

De poolcirkel is een denkbeeldige lijn en een parallel in het noordelijk halfrond op breedtegraad 66’33’38”. Tijdens de winter zonnestilstand (21-22 december) komt de zon helemaal niet op, tijdens de zomer zonnestilstand (21-22 juni) gaat de zon niet onder.
Tijdens de cruise passeren we de poolcirkel in het Zhigansk district. Op initiatief van de inwoners van Zhigansk is op de linker oever van de Lena een symbolisch bord met  ‘The Polar circle’ neergezet. Toch geeft dit bord niet de exacte locatie aan omdat de poolcirkel jaarlijks ongeveer 100 meter verschuift.

Dag 11 Varen

We verlaten het poolcirkel gebied en passeren de riviermondingen van de Viluy en de Aldan. De breedte van het water is hier ongelofelijk. Het gebied tussen Zhigansk en de Viluy riviermonding wordt ’40 eilanden’ genoemd, maar het aantal eilanden hier ligt veel hoger.

Dag 12 Groene stop
Dag 12 Groene stop

We leggen aan op één van de mooiste plekken van de reis. Een pittoreske groene oase waar we kunnen wandelen langs de wilde oever, de natuur bewonderen en genieten van een prachtige zonsondergang bij een vriendschapsvuur.

Dag 13 Sottintsy

Vandaag gaan we op excursie naar het historische architectuur openluchtmuseum “Druzhba” (Vriendschap). Het museum heeft voorbeelden van oude Russische houten architectuur in traditionele Russische en Jakoetsk stijl. Er zijn exposities van houten gereedschap, nationale Jakoetsk kleding en monumenten van Russische Orthodoxie. De mooie landschappen en interessante historische plaatsen maken dit museum een geweldige plek om te bezoeken.

Dag 14 Vertrek

We komen rond 04.00 uur aan in Jakoetsk. We ontbijten en gaan voor 10 uur van boord. Vervolgens nemen we de transfer naar het vliegveld.

Aan boord zijn lezingen over Jakoetië, Russische les voor buitenlanders, filmvertoning, een captains cocktail en entertainment in de muzieksalon.

Het programma en de prijzen zijn onder voorbehoud.

Prijzen

Prijzen overzicht
€ 1.595,- P.P. Vanaf
Inbegrepen
Niet inbegrepen
    • Visum (€ 110,-)
    • Terugsturen paspoort per koerier (€ 25,-)
    • Reserveringskosten (€ 29,50)
    • Calamiteitenfonds (€ 2,50)
    • Bijdrage SGR (€ 5,-)

Groepsreizen

Vertrekdatum Prijs (p.p)

Reizen

Omschrijving Prijs (p.p)
4-pers.hut met gebruik door 4 personen € 1.595,-
4-pers.hut met gebruik door 3 personen € 1.895,-
2-pers.hut (met gebruik door 3 personen (extra slaapplaats) € 1.895,-
2-pers.hut € 2.695,-
1-pers.hut € 3.245,-
2-pers. hut voor alleen gebruik € 3.895,-
Junior suite € 2.995,-
Suite € 3.895,-

Reserveren

Door het invullen van het reserveringsformulier zit u nog niet aan de reservering vast! Wij nemen eerst nog contact met u op om alles door te spreken en op juistheid te controleren.

Vertrekdatum
Aantal personen

Ervaringen

Hier vindt u verschillende ervaringen van andere reizigers die u zijn voorgegaan.

Heel tevreden!

Ellen en ik hebben een fantastische reis naar Rusland gehad. We willen jullie bedanken voor een perfect georganiseerde reis. Alles verliep exact zoals jullie het hadden aangegeven. We werden op vliegveld, op het station en in het hotel keurig opgewacht/opgehaald.De twee gidsen kwamen keurig op tijd. Beide dames waren kundig en vertelden heel prettig over hun stad en gaven veel praktische tips.

Kortom we zijn heel tevreden!!!!!

Andries P