Individueel reizen door Polen per trein

- P.P. Vanaf

De Reis

Polen, onder andere grenzend aan Duitsland, Oekraïne & Rusland en de belangrijkste NAVO bondgenoot van de VS, is vandaag de dag een hele bijzondere bestemming om te bezoeken. Gelegen in het hart van Europa biedt Polen volop mogelijkheden om de Pools Europese cultuur beter te leren kennen. Steden als Warschau, Krakau, Zakopane, Gdansk, Wroclaw, Poznan, Kolobrzeg en Torun zijn prachtig, modern, gezellig en vol historie en cultuur. Zeker als je bedenkt dat ze nog niet zo lang geleden bekend waren onder de namen Danzig, Breslau, Posen, Kolberg en Thorn. Maar daarnaast tref je er bergen, ongerepte natuur, meren en zee en is het tegenwoordig een veilig land en nog zeer betaalbaar!

Kortom een land te veelzijdig en te groot om in één reis te bevatten. We maken altijd een offerte die aansluit bij uw reiswensen. Het programma doet u verschillende ideeën aan de hand met betrekking tot de steden in het land.

Schitterende natuur

Polen heeft ook veel te bieden op het gebied van natuur. Een natuurgebied dat het bezoeken waard is, is het Biebrza National Park. Dit park is het grootste moerasgebied in Midden-Europa en is de thuisbasis van vele zeldzame planten en dieren, waaronder de eland en de Europese bizon. Je kunt hier prachtige wandelingen maken en genieten van de rust en stilte van de natuur.

De Oderdelta is een ander prachtig natuurgebied in het noorden van Polen waar de rivier de Oder uitmondt in de Baltische Zee. Het gebied is rijk aan biodiversiteit en biedt bezoekers de mogelijkheid om te genieten van een unieke flora en fauna. Een van de belangrijkste attracties van de Oderdelta is de aanwezigheid van de grootste kolonie zeearenden in Europa. Deze majestueuze vogels worden vaak gezien in de lucht terwijl ze op zoek zijn naar prooi of rusten in de bomen. Het is een indrukwekkend gezicht om deze vogels in hun natuurlijke omgeving te zien.
Naast de vogels is er nog veel meer te ontdekken in de Oderdelta. Het gebied bestaat uit moerassen, bossen en waterwegen die samen een unieke en diverse omgeving vormen.

Deze onderdelen staan niet in het programma opgenomen maar kunnen we bij het maken van een offerte vanzelfsprekend toevoegen.

We reizen 1e klas per trein van de ene naar de andere plaats. De treinen zijn tegenwoordig prima in Polen en per trein reis je niet alleen comfortabel maar kun je ook genieten van het aan je voorbijtrekkende en afwisselende landschap.
Indien u de treinreis vanaf Nederland zou willen maken, raden we aan eerst naar Berlijn te reizen, daar 1 of meer nachten te verblijven en dan de trein naar Wroclaw te nemen. Deze trein vertrekt om 10.37 uur en komt om 14.53 uur aan op het centraal station van Wroclaw. Indien u met de auto de rondreis zou willen maken is dit vanzelfsprekend ook mogelijk en kunt u eveneens een offerte aanvragen.

Programma

Dag 1 tot 4 Wroclaw
Dag 1 tot 4 Wroclaw

Wroclaw, in het zuidwesten van Polen heeft een lange en complexe geschiedenis die teruggaat tot de 10e eeuw. De stad heeft door de eeuwen heen onder verschillende heersers gestaan, waaronder Tsjechië, Duitsland (onder de naam Breslau) en Polen. Veel historische bezienswaardigheden zijn ondanks de oorlog behouden gebleven en hersteld, waaronder de middeleeuwse Oude Stad en de iconische kathedraal van St. Johannes de Doper. Een andere belangrijke historische bezienswaardigheid is de Gouden Fontein, die ooit diende als symbool van de rijkdom en macht van de stad.
Wroclaw heeft ook een bruisende culturele scene. De stad staat bekend om zijn muziek, kunst en theater. Zo is er het Wroclaw Opera House, dat regelmatig opera’s, balletten en concerten organiseert. Daarnaast zijn er verschillende kunstmusea en galerijen te vinden, zoals het Nationaal Museum en het Wroclaw Contemporary Museum of Art.
Een andere culturele bezienswaardigheid in Wroclaw zijn de Gnomes. Deze kleine beeldjes van kabouters zijn overal in de stad te vinden en hebben zich ontwikkeld tot een symbool van de stad. Er zijn meer dan 300 gnomes verspreid over de stad, elk met een eigen thema en betekenis.

We raden aan 3 nachten in Wroclaw te verblijven. Op de eerste ochtend van uw verblijf wordt u om 10.00 uur opgehaald door een Engels- of Duitstalige (naar keuze) privé gids die u nader kennis laat maken met het voormalige Breslau. We raden aan uw interesses aan de gids kenbaar te maken zodat hij of zij u ideeën aan de hand kan doen.

Dag 4 tot 8 Krakau
Dag 4 tot 8 Krakau

Om 11.35 uur stapt u op de trein naar Krakau waar u om 15.14 uur aankomt.

Krakau heeft een rijke geschiedenis die teruggaat tot de middeleeuwen en je treft er veel historische bezienswaardigheden aan.

Wawelkasteel (Wawel): Dit majestueuze kasteel is een must-see attractie en was ooit de residentie van de Poolse koningen. Het kasteelcomplex bestaat uit verschillende gebouwen en bezienswaardigheden, zoals de Wawelkathedraal, de Koninklijke vertrekken, de staatszaal en de Drakengrot.

Rynek Główny: Dit centrale plein is het kloppende hart van de oude stad en is een van de grootste middeleeuwse pleinen in Europa. Hier vind je de Sint-Mariakerk, de Lakenhal en het prachtige stadhuis. Het plein is ook een populaire plek voor straatartiesten en verkopers van traditionele Poolse snacks en souvenirs.

Joodse wijk Kazimierz: Deze wijk heeft een unieke sfeer en was ooit het centrum van de Joodse gemeenschap van Krakau. Hier vind je veel historische en culturele bezienswaardigheden, zoals de oude synagogen en het Joods Cultureel Centrum. De wijk is ook beroemd geworden als decor voor de film “Schindler’s List” van Steven Spielberg.

We raden aan 4 nachten in Krakau te verblijven. Op de eerste ochtend van uw verblijf wordt u om 10.00 uur opgehaald door een Engels- of Duitstalige (naar keuze) privé gids die u nader kennis laat maken met Krakuau. We raden aan uw interesses aan de gids kenbaar te maken zodat hij of zij u ideeën aan de hand kan doen.

Vanuit Krakau kun je 2 excursies boeken naar Auschwitz en naar de Wieliczka zoutmijn.

Een bezoek aan Auschwitz vanuit Krakau is zeer aan te raden. Auschwitz was tijdens de Tweede Wereldoorlog het grootste en meest beruchte concentratie- en vernietigingskamp van Nazi-Duitsland en heeft honderdduizenden slachtoffers geëist. Het bezoek aan het voormalige kamp is een intense en emotionele ervaring die je ogen opent voor de verschrikkelijke gebeurtenissen van de Holocaust. Tijdens de excursie krijg je een rondleiding door het kamp en leer je meer over de gruwelijke omstandigheden waaronder gevangenen moesten leven en werken. Het is een belangrijk bezoek om de geschiedenis niet te vergeten en om eer te betonen aan de slachtoffers van de Holocaust.

Een ander aan te raden excursie is naar de Wieliczka zoutmijn. Het is een van de oudste zoutmijnen ter wereld en heeft een rijke geschiedenis die teruggaat tot de middeleeuwen. De mijn is beroemd om zijn prachtige zalen, sculpturen en andere bezienswaardigheden, allemaal gemaakt van zout. Bezoekers kunnen genieten van een rondleiding door de mijn en ontdekken hoe het zout werd gewonnen en verwerkt tot verschillende producten. Een hoogtepunt van de rondleiding is de ondergrondse kapel van de Heilige Kinga, een adembenemend ondergronds heiligdom dat volledig is gebouwd van zout.

Dag 8 tot 10 Zakopane
Dag 8 tot 10 Zakopane

Om 10.01 uur reist u naar de bergplaats Zakopane waar u om 12.32 aankomt.

Zakopane is een schilderachtig bergstadje gelegen in het zuiden en omringd door de prachtige Tatra-bergen. Er zijn tal van wandelroutes voor elk niveau, van rustige wandelingen tot uitdagende bergtochten.

Krupówki-straat: Dit is de belangrijkste winkelstraat van Zakopane en is een populaire plek om te winkelen voor traditionele Poolse producten, zoals handgemaakte kleding en lokale gerechten.

Gubałówka: Deze bergtop is bereikbaar met een kabelbaan vanuit het centrum van Zakopane en biedt een prachtig uitzicht op de stad en de omliggende bergen.

Chocholowska-vallei: Dit is een van de mooiste valleien in de Tatra-bergen en is een populaire plek om te wandelen en te genieten van de natuur.

We raden aan om 2 nachten te verblijven. Indien u graag veel wandelt is het aan te raden wat langer te verblijven.

Dag 10 tot 13 Warschau
Dag 10 tot 13 Warschau

Vandaag is het vertrek vroeg omdat de trein naar Warschau via Krakau al om 06.15 uur vertrekt. Om 08.47 uur is de aankomst in Krakau waar u overstapt op de trein naar Warschau. De trein vertrekt om 09.52 uur en komt om 12.17 uur aan op het centraal station van Warschau.

Het oude centrum van Warschau staat op de Werelderfgoedlijst van UNESCO en is een van de belangrijkste toeristische attracties van de stad. Het oude centrum werd volledig verwoest tijdens de Tweede Wereldoorlog, maar werd daarna zorgvuldig herbouwd. Je kunt er onder andere het Koninklijk Kasteel, de Barbacane, het Marktvierkant en de Johanneskathedraal vinden.

Het Wilanów-paleis: Dit paleis dateert uit de 17e eeuw en was ooit eigendom van de Poolse koning Jan III Sobieski. Het paleis is omgeven door prachtige tuinen en is nu een museum dat open is voor het publiek.

Het Museum van de Opstand van Warschau: Dit museum is gewijd aan de opstand van Warschau in 1944, toen de Poolse verzetsbeweging vocht tegen de Duitse bezetters. Het museum heeft een uitgebreide collectie foto’s, documenten en objecten die de geschiedenis van deze belangrijke gebeurtenis in de Tweede Wereldoorlog vertellen.

Het Chopin Museum: Fryderyk Chopin was een beroemde Poolse componist en pianist. Het museum is gevestigd in een prachtig gebouw en heeft een uitgebreide collectie van zijn persoonlijke bezittingen, brieven, manuscripten en muziekpartituren.

Het Lazienki-park: Dit grote park is een populaire plek voor zowel toeristen als locals. Het park heeft prachtige tuinen, vijvers en fonteinen, evenals een paleis dat nu een museum is.

Het Nationaal Museum: Dit museum heeft een grote collectie Poolse kunst en archeologische voorwerpen, evenals Europese kunst uit de Middeleeuwen tot nu.

Het Copernicus Science Centre: Dit interactieve museum is gewijd aan wetenschap en technologie en is een populaire attractie voor gezinnen met kinderen.

Dit zijn slechts enkele suggesties van wat er te zien en te doen is in Warschau. Er zijn nog veel meer bezienswaardigheden en activiteiten die de moeite waard zijn om te verkennen tijdens een bezoek aan deze prachtige stad.

We raden aan 3 nachten in Warschau te verblijven. Op de eerste ochtend van uw verblijf wordt u om 10.00 uur opgehaald door een Engels- of Duitstalige (naar keuze) privé gids die u nader kennis laat maken met de hoofdstad. We raden aan uw interesses aan de gids kenbaar te maken zodat hij of zij u ideeën aan de hand kan doen.

Dag 13 tot 15 Torun
Dag 13 tot 15 Torun

Om 12.26 uur neemt u de trein van Warschau naar Torun waar u om 15.05 uur arriveert.

Torun is een prachtige middeleeuwse stad en staat bekend om zijn prachtige oude binnenstad, rijke geschiedenis en culturele erfgoed. Het oude stadscentrum staat op de Werelderfgoedlijst van UNESCO en is een van de best bewaarde middeleeuwse steden in Europa. Het is een prachtig gebied om doorheen te wandelen en heeft vele historische gebouwen, pleinen, kerken en monumenten, waaronder het stadhuis, de Nicolaaskerk, de stadsmuren en de Leaning Tower.

Copernicus Museum: Torun is de geboorteplaats van de beroemde astronoom Nicolaus Copernicus, en het Copernicus Museum is een must-see attractie voor elke bezoeker. Het museum bevindt zich in het oude stadscentrum en beschikt over interactieve tentoonstellingen, experimenten en displays die het leven en de prestaties van Copernicus onderzoeken.

Het Planetarium: Het Planetarium van Torun is een andere attractie die gewijd is aan de astronomie. Het biedt educatieve tentoonstellingen en films over het heelal en organiseert ook regelmatig planetariumshows.

Het Kasteel van Torun: Dit middeleeuwse kasteel dateert uit de 13e eeuw en werd ooit gebruikt als een residentie voor de Poolse koningen. Het kasteel heeft een museum met verschillende tentoonstellingen over de geschiedenis van Torun en de regio.

De Vistula-boulevard: Dit prachtige park langs de rivier de Vistula biedt een schilderachtig uitzicht op de stad en is een geweldige plek om te wandelen, fietsen of gewoon te ontspannen en te genieten van de omgeving.

Het huis van Kopernika: Dit is het huis waar Copernicus ooit woonde en is nu een museum gewijd aan zijn leven en werk. Het museum toont verschillende historische objecten en artefacten die verband houden met Copernicus en zijn tijd in Torun.

We raden aan 2 nachten in Torun te verblijven. Op de eerste ochtend van uw verblijf wordt u om 10.00 uur opgehaald door een Engels- of Duitstalige (naar keuze) privé gids die u nader kennis laat maken met de stad van Copernicus. We raden aan uw interesses aan de gids kenbaar te maken zodat hij of zij u ideeën aan de hand kan doen.

Dag 15 tot 18 Gdansk
Dag 15 tot 18 Gdansk

Om 08.29 uur neemt u de trein van Torun naar Gdansk waar u om 10.46 uur arriveert.

Gdansk is een stad met een unieke mix van verschillende bouwstijlen en is daarmee een must-see bestemming voor iedereen die geïnteresseerd is in architectuur. Van gotische kathedralen en barokke paleizen tot kleurrijke herenhuizen en renaissancegebouwen, Gdansk heeft het allemaal. Laat u betoveren door de adembenemende Mariakerk, met haar imposante rode bakstenen toren en indrukwekkende interieur. Bewonder de elegante gebouwen langs de beroemde Lange Markt, het hart van het historische stadscentrum, en ontdek de geheimen van het Koninklijk Paleis, ooit het thuis van de Poolse koningen. De architectuur van de vele renaissancegevels is zeer verwant met die van Amsterdam en Antwerpen. De reden was dat bouwmeesters uit voornamelijk de zuidelijke Nederlanden bij de bouw van deze prachtige Hanzestad waren betrokken.

Gdansk maakt deel uit van de zogenaamde Drie-stad die bestaat uit Gdansk, Sopot en Gdynia. Sopot is één van de belangrijkste kustplaatsen in Polen en Gdynia is de havenstad waar de vakbond Solidariteit van Lech Walesa in de jaren 80 van zich deed spreken.

We raden aan 3 nachten in Gdansk te verblijven. Op de eerste ochtend van uw verblijf wordt u om 10.00 uur opgehaald door een Engels- of Duitstalige (naar keuze) privé gids die u nader kennis laat maken met het voormalige Danzig. We raden aan uw interesses aan de gids kenbaar te maken zodat hij of zij u ideeën aan de hand kan doen.

Dag 18 tot 21 Kolobrzeg
Dag 18 tot 21 Kolobrzeg

Om 13.54 uur neemt u de trein van Gdansk naar Kolobrzeg waar u om 17.52 uur arriveert.

Kolobrzeg is een populaire toeristische bestemming vanwege de gezonde lucht, het mooie zandstrand en de prachtige fietspaden die zich uitstrekken langs de kustlijn.

Als kuuroord staat Kolobrzeg bekend om zijn natuurlijke genezende bronnen, die al sinds de Middeleeuwen worden gebruikt voor medische behandelingen. De stad heeft een lange geschiedenis als een belangrijk centrum voor gezondheid en welzijn en heeft vandaag de dag nog steeds een uitstekende reputatie als kuuroord.

Het zandstrand van Kolobrzeg is een van de grootste en mooiste in Polen, met een lengte van meer dan 10 kilometer. Het strand biedt de ideale omstandigheden voor zwemmen, zonnebaden en watersporten en is ook een geweldige plek om te wandelen en te genieten van de prachtige zonsondergangen.

De fietspaden in Kolobrzeg zijn ook een belangrijke attractie voor toeristen, met meer dan 40 kilometer aan goed onderhouden paden die zich uitstrekken langs de kust en door het nabijgelegen bos en moerasgebied. Fietsen is een populaire activiteit in de stad en bezoekers kunnen fietsen huren om te genieten van de prachtige natuurlijke omgeving van Kolobrzeg.

We raden aan 3 nachten in Kolobrzeg te verblijven.

Dag 21 tot 24 Poznan
Dag 21 tot 24 Poznan

Om 10.35 uur neemt u de trein van Kolobrzeg naar Poznan waar u om 14.46 uur arriveert.

Poznan is een stad met een rijke geschiedenis die teruggaat tot de Middeleeuwen. Het historische stadscentrum is goed bewaard gebleven en biedt tal van bezienswaardigheden, waaronder het Oude Stadsplein, de kathedraal van St. Peter en St. Paul en het prachtige Renaissance-stadhuis.

Poznan heeft veel leuke winkels, boetiekjes en markten waar bezoekers kunnen winkelen voor lokale producten en souvenirs. De beroemde Stary Browar-winkelgalerij, gevestigd in een oude brouwerij, biedt een unieke winkelervaring met veel designerwinkels, restaurants en kunstgalerijen. Poznan staat bekend om zijn heerlijke Poolse gerechten, waaronder de beroemde Poznan-stijl gans, die wordt geserveerd met appels, pruimen en kaneel. Er zijn ook veel leuke cafés en restaurants waar bezoekers kunnen genieten van lokale bieren en wodka.

We raden aan 3 nachten in Poznan te verblijven. Op de eerste ochtend van uw verblijf wordt u om 10.00 uur opgehaald door een Engels- of Duitstalige (naar keuze) privé gids die u nader kennis laat maken met het voormalige Danzig. We raden aan uw interesses aan de gids kenbaar te maken zodat hij of zij u ideeën aan de hand kan doen.

Prijzen

Prijzen overzicht
- P.P. Vanaf
Inbegrepen
Niet inbegrepen
    • Reserveringskosten (€ 29,50)
    • Calamiteitenfonds (€ 2,50)
    • Bijdrage SGR (€ 5,-)

Reizen

Omschrijving Prijs (p.p)
Voor deze reis maken we een offerte op maat -

Reserveren

Door het invullen van het reserveringsformulier zit u nog niet aan de reservering vast! Wij nemen eerst nog contact met u op om alles door te spreken en op juistheid te controleren.

Vertrekdatum
Aantal personen