Baikalmeer 8-daagse cruise met de MS Imperia

€ 1.295,- P.P. Vanaf

De Reis

Het Baikalmeer is het grootste zoetwaterreservoir ter wereld. Het is 640 kilometer lang en bijna 80 kilometer breed en is daarmee qua oppervlakte te vergelijken met België. Het diepste punt is maar liefst 1.642 meter onder het wateroppervlak. Sinds 1996 staat het meer op de Werelderfgoedlijst van UNESCO. Het meer krijgt zijn water uit ruim 300 rivieren waarvan de Selenga in het zuiden de voornaamste is. De enige afvoer is de Angara die via de Jenissei uitkomt in de Noordelijke IJszee.
Het meer en de directe omgeving zijn zeer rijk aan flora en fauna en herbergt unieke dier- en plantensoorten. De bekendste diersoorten zijn de Baikalrob en de Baikalhouting (vissoort die ook wel Omoel wordt genoemd) en een hele reeks endemische vlokreeften.
Het varen over het Baikalmeer is een unieke ervaring in een afgelegen deel van de wereld waar nog maar weinig mensen kennis mee hebben gemaakt. U verblijft aan boord van de MS Imperia, een prima schip met een capaciteit van maximaal 50 passagiers. Aan boord treft u een restaurant en een bar, 5 suites, 1 double, 18 twins en 2 single hutten. De ramen op het upper- en het maindeck kunnen worden geopend.

Programma

Dag 1 Irkoetsk - Listvianka
Dag 1 Irkoetsk - Listvianka

De reis begint met de transfer van de oudste Siberische stad Irkoetsk (hotel Irkoetsk) naar het aan het Baikalmeer gelegen Listvianka (ongeveer 70 kilometer). Hoe u in Irkoetsk komt (bijvoorbeeld vliegtuig of trein vanaf Moskou) en of u voor de reis al een paar dagen in Irkoetsk verblijft bespreken we met iedere deelnemer afzonderlijk.
Listvianka telt nog geen 2000 inwoners en het is hier waar de rivier de Angara het meer verlaat. Voordat we inschepen bezoeken we het Baikal Museum. In het museum krijg je een goed beeld van het meer en de bijbehorende flora en fauna. De kennis die je hier opdoet is een goede voorbereiding voor de aanstaande reis over het meer. Na de inscheping wordt het diner geserveerd. Tijdens de cruise zijn alle maaltijden tot en met het ontbijt op de dag van ontscheping inbegrepen.

Dag 2 Eilanden Ogoi en Olkhon

We komen aan op het eiland Ogoi waar we een boeddhistische stoepa bezoeken. Rusland wordt niet snel geassocieerd met het boeddhisme maar het Tibettaanse boeddhisme heeft in dit deel van Rusland zijn intrede gedaan in de 17e eeuw.
We gaan opnieuw aan boord en varen naar het veel grotere eiland Olkhon. De naam Olkhon is een Boerjatische naam en duidt waarschijnlijk op het gevarieerde landschap van het langerekte eiland. Het heeft een lengte van 72 kilometer en een gemiddelde breedte van 10 kilometer (maximaal 15 kilometer). Het eiland heeft steile hellingen aan de oostzijde. Het hoogste punt is de berg Zjima (818 meter boven het meeroppervlak). Het eiland zelf bestaat uit een combinatie van taiga, steppe en woestijn. Het noordelijk deel wordt bedekt door lariksbossen, terwijl het zuiden bestaat uit de uitlopers van de Tageransteppe. Op het eiland ligt het nationaal park Pribaikalski. Er wonen ongeveer 1500 mensen. Dit zijn vooral Boerjaten, alsook enkele Russen en Wolga-Tataren, die zich vooral bezighouden met de visserij op omoel met daarnaast enige akkerbouw en veeteelt. Olkhon neemt een belangrijke plaats in binnen de Boerjatische cultuur en het Boerchanisme. Aan het eiland zijn vele legenden en heilige plaatsen verbonden. Sjamanistische Boerjaten geloven dat het eiland een spirituele plek is. Het belangrijkste voor de Boerjaten is de Sjamanenrots, de heilige rots op de westkust in de buurt van Choezjir. Volgens de lokale bevolking woont Boerchan, de hoofdfiguur uit het Altajse Boerchanisme, in een grot in deze berg. De rots vormt een van de negen meest heilige plaatsen van Azië. Olkhon is een heilig centrum voor de sjamanen en wordt gezien als een van de centra van de Koerykanen, de hypothetische voorouders van de Jakoeten en Boerjaten, die hier tussen de 6e en 10e eeuw woonden. We bezoeken de Sajamanenrots. Optioneel kunnen we een bezoek brengen aan het lokaal museum waar je een een goed inzicht krijgt in de lokale geschiedenis.

Dag 3 Ushkaniy Eilanden
Dag 3 Ushkaniy Eilanden

Vandaag komen we in alle vroegte aan bij de Ushkaniy Eilanden gelegen in het midden van het Baikalmeer. De totale oppervlakte van de vier eilanden is slechts 10 vierkante kilometer maar de reden van ons bezoek is heel bijzonder omdat hier de unieke Baikalrob leeft. Wij hebben de gelegenheid het Thin Eiland in de vroege ochtend te bezoeken. Er staat een optionele excursie naar een robben kolonie op het programma die ter plaatse kan worden geboekt (contante betaling). Het is een zeer bijzondere excursie omdat het aantal toeristen dat de eilanden mag betreden en de kolonie van dichtbij mag aanschouwen zeer beperkt is! Er is geen garantie dat we de robben zien, hoewel het wel waarschijnlijk is.
Na deze unieke natuurbeleving varen we naar de Golf van Chivyrkuysky waar we de Zmeinaya baai bezoeken. Deze baai staat bekend om zijn helende zwavelzuur baden met temperaturen van ruim 40 graden. Hier hebben we de mogelijkheid te relaxen in de warmwaterbron.
Na de lunch aan boord leggen we aan en hebben we de mogelijkheid in het meer te zwemmen of aan de waterkant te relaxen.
Aan het einde van de dag zetten we koers richting het Frolikha Meer.

Dag 4 Ayaya baai en Frolikha Meer

We komen aan in de Ayaya baai gelegen in het noord-oosten van het Baikalmeer. We gaan aan land en maken een wandeltocht van ongeveer 7 kilometer naar het Frolikha Meer. Het is een schitterende wandeling in een volstrekt afgelegen deel van de aarde. We komen aan bij het Frolikha Meer dat een oppervlakte heeft van ruim 16 vierkante kilometer. Aan het meer wordt een picknick geserveerd met taiga thee.

Dag 5 Davsha en Birakan rivier
Dag 5 Davsha en Birakan rivier

Het dorp Davsha ten oosten van het Baikalmeer werd in 1916 door Tsaar Nicolaas II opgezet als eerste officiële nationaal park in Rusland (Barguzinsky Nationaal Park) en het dorp werd gesticht om dit gebied te beheren. Deze taak heeft het dorp niet meer maar het is een uniek dorpje uit de tsarentijd van het begin van de vorige eeuw. We bezoeken het lokale museum dat een goed beeld geeft over het leven in het Barguzinsky Nationaal Park.
We picknicken aan de oever van het meer en genieten van de taiga thee. Vervolgens maken we onder leiding van een ranger van het Barguzinsky Nationaal Park een wandeling naar de riviermonding van de zuidelijke Birakan rivier.

Dag 6 Eiland Olkhon

We leggen aan in Uzury. We gaan een uitgebreide ontdekkingstocht maken over het eiland met UAZ minibussen. We zien de prachtige natuur op het eiland en we rijden naar het noordelijkste puntje van het eiland Kaap Khoboy. Tevens zien we de unieke Shunte Kaap. Shunte betekent lariks in de taal van de boerjaten en de lariks zijn dan ook te zien op deze marmeren rots. We maken kennis met de Saigan-Khushun Kaap (drie broeders rots) en de Peschanaya (zand) Vallei. Na de schitterende rondrit van ongeveer 100 kilometer gaan we aan de andere kant van het eiland in Khuzhir weer aan boord.

Dag 7 Eiland Olkhon

Vandaag bezoeken we de Peschanaya Baai en de Baboesjka Baai waar we kunnen relaxen of zwemmen in het meer. Een optionele excursie naar een observatie rots kan ter plaatse worden geboekt. We genieten van een Russisch bad en lokale kruidenthee en in de avond wordt het Capain’s Dinner geserveerd.

Dag 8 Litvianka - Irkoetsk

We komen aan in Listvianka en worden om 11.00 uur naar Irkoetsk vervoerd.

Prijzen

Prijzen overzicht
€ 1.295,- P.P. Vanaf
Inbegrepen
Niet inbegrepen
    • Online visum door ons verzorgd incl. de kosten van het visum (€ 89,-)
    • Reserveringskosten (€ 29,50)
    • Calamiteitenfonds (€ 2,50)
    • Bijdrage SGR (€ 5,-)

Groepsreizen

Vertrekdatum Prijs (p.p)

Reizen

Omschrijving Prijs (p.p)
Twin Lowerdeck (naast machinekamer) € 1.295,-
Twin Lowerdeck € 1.445,-
Twin Maindeck € 1.495,-
Double Upperdeck € 1.645,-
Double Deluxe Lowerdeck € 1.795,-
Double Deluxe Maindeck € 2.095,-
Double Deluxe Upperdeck € 1.895,-
Single Maindeck € 1.495,-
Single Upperdeck € 1.525,-
Double for single use Op aanvraag

Reserveren

Door het invullen van het reserveringsformulier zit u nog niet aan de reservering vast! Wij nemen eerst nog contact met u op om alles door te spreken en op juistheid te controleren.

Vertrekdatum
Aantal personen

Ervaringen

Hier vindt u verschillende ervaringen van andere reizigers die u zijn voorgegaan.

Heel tevreden!

Ellen en ik hebben een fantastische reis naar Rusland gehad. We willen jullie bedanken voor een perfect georganiseerde reis. Alles verliep exact zoals jullie het hadden aangegeven. We werden op vliegveld, op het station en in het hotel keurig opgewacht/opgehaald.De twee gidsen kwamen keurig op tijd. Beide dames waren kundig en vertelden heel prettig over hun stad en gaven veel praktische tips.

Kortom we zijn heel tevreden!!!!!

Andries P