9-daagse Nederlandstalige Rusland & Oost-Europa Academie Kerstreis Rusland

Onder leiding van Marie-Thérèse ter Haar

€ 1.495,- P.P. Vanaf
Overige reizen

De Reis

Sinds 2015 werkt Eurocult-Lito samen met de Rusland & Oost-Europa Academie. De reizen van de Rusland & Oost-Europa Academie worden gekenmerkt door het hoge culturele gehalte. Daarnaast is typerend dat naast de belangrijkste culturele en historische plekken ook regelmatig de gebaande paden verlaten worden om het dagelijks leven van nabij mee te maken en de bevolking te leren kennen. Afhankelijk van de bestemming kunt u dus ineens tussen Russische studenten in de collegebanken zitten, bij een boerenfamilie op het platteland in de keuken staan, of een zieken- of weeshuis bezoeken. De reizigers van  Rusland & Oost-Europa Academie worden voorzien van heel veel achtergrondinformatie, en dan niet alleen over de te bezoeken locaties, maar ook over de geschiedenis van het land, de cultuur en de volksaard. Rusland & Oost-Europa Academie is gevestigd in een sfeervol pand aan de Rijnkade 4 in Arnhem. Daar worden regelmatig lezingen, cursussen, culturele evenementen en themaweekenden gehouden, alsmede films vertoond (met inleiding). Deze activiteiten staan altijd in het teken van Oost-Europa. Rusland & Oost-Europa Academie is het initiatief van Rusland- en Oost-Europa deskundige Marie-Thérèse ter Haar. Zij begeleidt de reizen en verzorgt eveneens de lezingen en overige activiteiten. Meer informatie is te vinden via www.ruslandacademie.nl

Oud en nieuw in Moskou; orthodox kerst in Sint-Petersburg

Wie Rusland op z’n ‘meest Russisch’ wil meemaken, moet eigenlijk in januari gaan. Dan ligt er een dik pak sneeuw, de Finse Golf bij St. Petersburg is volledig dichtgevroren en het Russische Kerstfeest wordt gevierd, en wel op 6 januari. Rusland is in die periode echt een sprookje.

Tijdens deze bijzondere reis maakt u kennis met de boeiende geschiedenis van Rusland door een bezoek aan twee van Ruslands mooiste steden: Moskou en Sint-Petersburg. We brengen ook een bezoek aan Tver en Novgorod, de oudste stad van Rusland. In vergelijking met de weelderigheid en levendigheid van Moskou en Sint-Petersburg zijn deze steden een oase van rust en vredigheid waar de oude Russisch-orthodoxe sfeer nog altijd heerst.

 

‘Generaal Winter’
‘Generaal Winter’ dompelt steden en landschappen onder in een witte deken en doet machtige rivieren volledig toevriezen, wat zorgt voor een bijzondere sfeer. Dokter Zjivago, trojka’s en sleeën, de uitgestrekte besneeuwde velden en de kerstsfeer in de orthodoxe kerken tonen ons een bijzondere kant van moedertje Rusland, die door slechts weinig westerlingen wordt gezien. De meeste reizen naar Rusland vinden immers in zomer plaats. Maar Rusland is juist het meest karakteristiek en fascinerend in de wintermaanden.

 

Sprookjesachtige Russisch-orthodoxe kerst
Marie-Thérèse ter Haar laat u kennis maken met Rusland en de Russische ziel, reizend van stad naar stad en wandelend en rijdend door de steden. We beleven het Russisch-orthodox kerstfeest in Novgorod en in Sint-Petersburg.

U zult ongetwijfeld veel indrukken opdoen die u nog lang bij zullen blijven. Want juist de achtergrondinformatie die Marie-Thérèse zo boeiend en toegankelijk weet te vertellen, én het feit dat er tijdens de reis aandacht is voor het ‘echte’ leven, maken deze reis zo bijzonder.

Door op de volgende link te klikken ziet u een film Roy ter Haar over de reis van de Kerstreis van 2019: FILMIMPRESSIE KERSTREIS 2019

Programma

Dag 1
Dag 1
Heenreis van Amsterdam naar Moskou

In de late ochtend vertrek vanaf Amsterdam naar Moskou. Na aankomst in Moskou transfer per luxe touringcar van het vliegveld naar het hotel, waar we drie nachten verblijven. Op deze dag verzorgt Ruslanddeskundige Marie-Thérèse ter Haar een lezing over Moskou en over het huidige Rusland

Dag 2
Moskou: Stadstour met Moskva-rivier, Mussenheuvels, winkelparadijs Goem, het Rode Plein en het Kremlin

Na het ontbijt stadsoriëntatie per touringcar. Behalve de belangrijkste highlights bezoeken we ook minder bekende plekjes, zoals de intieme kerk van de schrijver Leo Tolstoi en de plaats waar Napoleon met zijn Grande Armée over de metropool Moskou uitkeek. Soms worden geheime locaties getoond uit de zwarte, Stalinistische periode, zoals het huis van de beruchte KGB-chef Beria. Vervolgens kunt u lunchen. U krijgt de tijd om het aangrenzende beroemde warenhuis Goem te bezichtigen, een drie verdiepingen hoog winkelparadijs met straatjes, bruggetjes en galerijen.
Deze middag óf morgen bezoeken we het Kremlin, met onder andere het indrukwekkende Kathedralenplein. We bezichtigen onder meer de Maria Hemelvaartkathedraal. De gids staat ondertussen uitgebreid stil bij de tsaren, de intriges van de Bojaren en de pracht en praal van het mysterie Rusland. ‘s Avonds kunt naar het Russisch-orthodoxe koor Zlatoust (Gouden Stem) gaan en een tournee langs de mooiste metrostations maken. De Moskouse metrostations worden niet voor niks ondergrondse paleizen genoemd. Zlatoust en de metrotour zijn facultatief en onder voorbehoud

Dag 3
Moskou: Begraafplaats van het Nieuwe Maagdenklooster, het Kremlin en de Tretjakovgalerij

In de ochtend bezoeken we de begraafplaats bij het Nieuwe Maagdenklooster, waar onder anderen Anton Tsjechov, Dmitri Sjostakovitsj, Nikita Chroestjsjov, Alexander Lebed en Raisa Gorbatsjov begraven liggen. In de middag kunt u lunchen op het Rode Plein. Voor wie interesse heeft, is een bezoek aan Tretjakovgalerij mogelijk. Hier is onder meer werk van de beroemde Russische schilder Ilja Repin te zien

Dag 4
Dag 4
Tver: Het Russische platteland: berkenbossen, datsja's, kolchozen en de Wolga

We reizen vandaag door een winters landschap naar Tver. Onderweg trekken uitgestrekte bossen en talloze datsja’s, typisch Russische buitenhuisjes, aan ons voorbij. Langs de weg staan bovendien veel indrukwekkende monumenten voor de miljoenen Russen die tijdens de Tweede Wereldoorlog gesneuveld zijn. Ondertussen vertelt Marie-Thérèse over de kolchozen die we aan ons voorbij zien trekken. We bezoeken het huis van Tsjaikovski (indien geopend) in het plaatsje Klin en Marie-Thérèse verhaalt over leven van deze wereldberoemde componist. We kruisen net voor Tver de Wolga, met 3520 kilometer de langste rivier van Europa

Dag 5
Tver: historie en religie

We beginnen de dag met korte bezichtiging van het historisch centrum van Tver, ooit hoofdstad van een gelijknamig vorstendom en een belangrijke bisschopszetel. Hier zien  we de mensen op hun sleetjes boodschappen doen, gehuld in dikke jassen en laarzen en met bontmutsen op. Misschien zien we zelfs ‘Walrussen’ door de sneeuw rennen om vanuit hun sauna de kou echt te voelen.
Vervolgens reizen we door naar Novgorod, waar we de komende nacht verblijven. Tijdens de reis zal Marie-Thérèse diverse voordrachten in de bus houden over de cultuurgeschiedenis van Rusland, de grote schrijver Leo Tolstoi, Catharina de Grote, de laatste Romanovs, maar ook over Stalin, Poetin en het alledaagse leven van de Rus.
Deze kerstavond wonen we de Russisch-orthodoxe dienst bij in de oudste kathedraal van het land, de Sofiyskiy Sobor, met haar gouden hoofdkoepel en vier zilveren nevenkoepels, die Christus en de evangelisten representeren.

Dag 6
Novgorod, parel van de UNESCO Werelderfgoedlijst

We beginnen met een rondleiding door het prachtige Novgorod, dat op de UNESCO Werelderfgoedlijst staat. De gunstige ligging aan de handelsroute naar Europa zorgde er niet alleen voor dat Novgorod blootstond aan westere invloeden, maar ook dat het als rijke Hanzestad een belangrijk zakelijk, politiek en cultureel centrum werd. Het was een uitstekende voedingsbodem voor grote kunstenaars op allerlei gebied.
‘s Middags lunch op het Rode Plein van Novgorod. Na de lunch vertrekken we naar Sint-Petersburg, waar we aan het begin van de avond zullen aankomen. Onderweg vertelt Marie-Thérèse verder over het huidige Rusland en verzorgt ze een lezing over de stichter van de stad Sint-Petersburg, Peter de Grote. Drie overnachtingen in Sint-Petersburg.
Wie wil kan ‘s avonds met Marie-Thérèse mee om een Russisch-orthodoxe liturgie bij te wonen in een klooster of kerk

 

Dag 7
Dag 7

Na het ontbijt maken we een stadsrondrit en zien de Nevsky Prospekt, de Hermitage, de Izaäkkkathedraal en de Petrus- en Paulusvesting. Daarbij vertelt Marie-Thérèse over de Nederlanders die in de zeventiende eeuw door Peter de Grote waren uitgenodigd om in Sint-Petersburg de leiding te nemen over de bouw van de stad. Daarnaast krijgt u te horen over Anna Paulovna, koningin der Nederlanden, die in 1816 in de Isaakkathedraal trouwde. ‘s Middags kunt u uitgebreid winkelen op de Nevsky Prospekt of een bezoek brengen aan het Russisch Museum (facultatief).

Dag 8
Sint Petersburg:Het Hermitage Museum, meer dan 3 miljoen kunstwerken 

We bezoeken de Hermitage, het voormalige winterpaleis van de tsaren. Niet alleen het zeer grote aantal meesterwerken dat er tentoongesteld wordt, maar ook de hele entourage is overrompelend. Liefhebbers die na de vaste excursie hier nog langer willen blijven, hebben de mogelijkheid daartoe. Een deel van de dag is ter vrije besteding. U kunt op souvenirjacht (wodka, kaviaar, matroesjka’s) of op eigen gelegenheid een van de vele paleizen buiten de stad bezoeken

Dag 9
Sint-Petersburg en terugreis van Sint-Petersburg naar Amsterdam

In de loop van de middag, op weg naar de luchthaven, vertelt Marie-Thérèse ter Haar uitgebreid over Anna Paulovna, die later koningin der Nederlanden werd. Liefhebbers kunnen mee op een facultatieve excursie naar Tsarskoje Selo (Tsarendorp). De excursie kost Eur 45,-. In de vroege avond vertrekt onze vlucht naar Amsterdam

Prijzen

Prijzen overzicht
€ 1.495,- P.P. Vanaf
Inbegrepen
Niet inbegrepen
    • Toeslag eenpersoonskamer (€ 240,-)
    • Online visum door ons verzorgd incl. de kosten van het visum (€ 89,-)
    • Reserveringskosten (€ 29,50)
    • Calamiteitenfonds (€ 2,50)
    • Bijdrage SGR (€ 5,-)

Groepsreizen

Vertrekdatum Prijs (p.p)
30-12-2021 Reserveer € 1.495,-

Reserveren

Door het invullen van het reserveringsformulier zit u nog niet aan de reservering vast! Wij nemen eerst nog contact met u op om alles door te spreken en op juistheid te controleren.

Vertrekdatum
Aantal personen

Ervaringen

Hier vindt u verschillende ervaringen van andere reizigers die u zijn voorgegaan.