9-daagse Nederlandstalige culturele groepsreis Moskou – Sergiev Posad – Sint Petersburg – Kronstadt

€ 1.435,- P.P. Vanaf

De Reis

U reist met een klein groepje (10-18 personen) langs de belangrijkste bezienswaardigheden van beide fascinerende wereldsteden zoals onder andere het Rode Plein, het Kremlin, de metro, de Hermitage, het zomerpaleis van Peter de Grote en de Petrus- en Paulusvesting.  Behalve aan beide Russische metropolen brengen we ook een bezoek aan de belangrijkste bedevaartplaats van Rusland, Sergiev Posad, en het op een eiland bij Sint Petersburg gelegen Kronstadt. Onderdak is verzorgd in goede middenklasse hotels en een uitgebreid excursiepakket is inbegrepen inclusief toegangsgelden. De rechtstreekse vluchten van en naar Rusland worden verzorgd door KLM. De reizen staan onder leiding van deskundige en enthousiaste lokale Nederlandstalige gidsen!

Programma

Dag 1 Moskou
Dag 1 Moskou

Rechtstreekse vlucht Amsterdam – Moskou met KLM (vertrek Amsterdam 11.50 uur, aankomst Moskou 16.05 uur). In Moskou worden we opgewacht door onze Nederlandssprekende gids en reizen we met onze bus naar Hotel Izmailovo Vega**** (of gelijkwaardig). Hotel Izmailovo Vega is een goed middenklasse hotel met veel faciliteiten, gelegen op 17 minuten per metro van het Rode Plein. De metro ligt bij het hotel.

Dag 2 Moskou - Sergiev Posad
Dag 2 Moskou - Sergiev Posad

We maken met de bus een uitgebreide stadsrondrit langs verschillende belangrijke monumenten en regeringsgebouwen, prachtige kerken en kathedralen, bekende pleinen en bruggen, enkele Stalinistische wolkenkrabbers en imponerende monumenten. Vanaf de Lenin Hills (Mussenberg), waar ook de Lomonosov Universiteit staat, hebben we een prachtig uitzicht over de grootste stad van Europa. Onderweg bekijken we in het Victory Park het gedenkmonument ter ere van de overwinning in de Tweede Wereldoorlog.
Tegen de middag vertrekken we naar Sergiev Posad, een van de oudste plaatsen van de beroemde Gouden Ring. Dit Russisch-orthodoxe dorp met sprookjesachtige kerken en het prachtige Trinity Sergievklooster, ligt op z’n 60 km van Moskou. De lunch in een lokaal restaurant in of bij Sergiev Posad is inbegrepen. U bezoekt het klooster dat al in 1774 de titel ‘Lavra’ (klooster in de hoogste rangorde) kreeg, waardoor het meteen een van de belangrijkste bedevaartplaatsen van het land werd. Kooplieden en adellijke families ruilden hier hun goud en edelstenen tegen goddelijke steun. Zo konden de monniken de beste architecten inhuren. De heilige Sergius van Radonezj, de stichter van het klooster, ligt in een van de kerken begraven. Erg indrukwekkend zijn de rijen gelovigen die hem aanbidden en zijn graf willen kussen. De hele dag door bidt een monnik hardop naast het graf terwijl lokale vrouwen eeuwenoude kerkliederen zingen. Op het kloosterterrein bevindt zich ook een bron met heilig water waarvan u natuurlijk kunt proeven (flesje zelf meenemen).

Dag 3 Moskou
Dag 3 Moskou

We starten de dag met een bezoek aan de onder Stalin gebouwde Moskouse metro. Diep onder de grond maken we kennis met het drukste en efficiëntste metrostelsel ter wereld. We bekijken samen met onze gids een aantal zeer bijzondere metrostations, ook wel ‘ondergrondse volkspaleizen’ genoemd. Er werd ongeveer 70.000 m² marmer, goud, mozaïeken en edelmetalen gebruikt voor de 13 stations van de eerste metrolijn in Moskou! We komen aan bij het nieuw aangelegde Park Zaryadye. Vanaf de luchtbrug, die half over de Moskva-rivier hangt, hebben we een geweldig zicht op de Kremlinmuren. We krijgen een rondleiding door het Romanovhuis dat naast het park is gelegen. Hier woonde de familie Romanov totdat bojaar Michail Romanov in 1613 tot tsaar werd gekroond en naar het Kremlin verhuisde. Het is een van de oudste herenhuizen van de stad. Tijdens de rondleiding krijgen we een goede indruk van hoe men hier in de 17de eeuw moet hebben geleefd. De heren des huizes verbleven in het betere deel van het huis met mooi beschilderde muren en plafonds. De dames verbleven in de wat minder gedecoreerde kamers. U kunt een bezoek brengen aan de bonte Basiliuskathedraal (ca. € 7 p.p.), het meest gefotografeerde gebouw van Rusland.
Na de lunchpauze bij het Rode Plein nemen we de metro naar de andere kant van de Moskva-rivier waar we worden rondgeleid in de Tretjakov Galerie. Dit museum bezit de grootste collectie Russisch kunst. We bewonderen een schitterende verzameling van iconen waaronder de meest heilige icoon ‘ Moeder Gods van Vladimir’.

Dag 4 Moskou - Sint Petersburg
Dag 4 Moskou - Sint Petersburg

Met het ontbijt pakken we onze koffers en rijden we richting het centrum voor een bezoek aan het imposante Kremlin. Deze oude vesting, met een dikke muur van meer dan 2 kilometer lang, symboliseert al eeuwen het centrum van de Russische macht. Naast de verschillende regeringsgebouwen, waaronder het kantoor van de president, staan er op het grondgebied van het Kremlin ook een 5-tal kathedralen en enkele paleizen. Het is een architectonische verzameling van gebouwen daterend van de 15de tot de 20ste eeuw. Ooit was het de residentie van de tsaren en tot 1700 werden zij hier ook begraven. We krijgen een rondleiding binnen de muren van het Kremlin waarbij we 2 kathedralen en het Oroesjejnaja Palata (de schatkamer van de tsaren) bezoeken. Dit museum, dat alleen op afspraak kan worden bezocht, herbergt de waardevolste schatten uit de oude keizerlijke paleizen, waaronder een aantal schitterende Fabergé-eieren.
Aansluitend worden we naar het station station gebracht waar we op het perron afscheid nemen van onze Moskouse Nederlandssprekende gids. We stappen in de snelle luxe dagtrein die ons in ca. 4 uur naar Sint Petersburg brengt. De Russische hoge snelheidstrein legt in 4 uur 650 kilometer af.  Onderweg zien we het Russische landschap met pittoreske dorpjes en uitgestrekte bossen aan ons voorbij trekken. Bij aankomst in Sint Petersburg staat onze gids ons op te wachten en wijst ons de weg naar het hotel. We verblijven in het centraal gelegen Hotel Oktiabrskaya**** (of vergelijkbaar).

Dag 5 Sint Petersburg
Dag 5 Sint Petersburg

Sint Petersburg, de droomstad van tsaar Peter de Grote, is een van de mooiste steden ter wereld! Om de stad beter te leren kennen maken we vanochtend een uitgebreide stadsrondrit langs de belangrijkste paleizen en musea, de mooiste kerken en de meest imposante kathedralen, waaronder de prachtige St. Isaackathedraal. Uiteraard zien we onderweg ook een aantal grachten en bijzondere bruggen. We brengen een bezoek aan de Petrus en Paulusvesting, de eerste nederzetting uit 1703 in de Neva-rivier, van waaruit de nieuwe hoofdstad werd gebouwd. In de gelijknamige kathedraal zien we verschillende tsaristische sarcofagen, waaronder die van de laatste tsaar Nicolaas II en zijn gezin. De vesting maakt deel uit van het historisch centrum dat sinds 1990 op de Werelderfgoedlijst van Unesco staat.
We komen op de hoofdstraat van Sint Petersburg, de gezellige Nevski Prospekt. We brengen een bezoek aan de majestueuze Kazankathedraal met zijn 96 zuilen. Sint Petersburg dat ook wel het ‘Venetië van het Noorden’ wordt genoemd, is voor het grootste gedeelte werd in het water gebouwd. Honderden fraai versierde bruggen verbinden de verschillende eilandjes met elkaar. Tijdens een rondvaart door het netwerk van rivieren, grachten en kanalen maken we hiermee uitgebreid kennis.

 

 

Dag 6 Sint Petersburg
Dag 6 Sint Petersburg

Vandaag staat een bezoek aan de Hermitage op het programma, zonder meer één van de belangrijkste musea ter wereld met een uitgebreide collectie Hollandse en Vlaamse meesters en diverse Franse impressionisten.
De Hermitage is gehuisvest in het door de Italiaanse architect Bartolomeo Rastrelli ontworpen Winterpaleis waar eens de tsaren gedurende de wintermaanden verbleven. Het fantastische trappenhuis, de beschilderde plafonds en de mooie zalen tonen de pracht en praal waarop de Russische tsaren zo dol waren. De enorme collectie schilderijen van grote meesters zoals Rembrandt, Rubens en zelfs Leonardo da Vinci, is vooral te danken aan Catharina II. Zij kocht hele partijen kunst op in West-Europa. Na een interessante rondleiding door een gedeelte van dit immense museum en een korte koffiepauze kan een ieder er voor kiezen langer in het museum te blijven. Er zijn nog voldoende kunstschatten te bewonderen. U kunt er ook voor kiezen de stad op eigen gelegenheid te gaan verkennen. De transfer terug naar ons hotel (het eenvoudigst te voet) is vandaag niet inbegrepen. Er zijn nog verschillende bezienswaardigheden in het centrum van de stad die we vanmiddag op eigen gelegenheid kunnen bezoeken. Te denken valt aan de prachtige Bloedkerk (Kerk van de Verlosser op het Bloed) of aan de interessante Kunstkamer, het eerste museum van de stad opgericht door Peter de Grote

Dag 7 Sint Petersburg en kronstadt
Dag 7 Sint Petersburg en kronstadt

Een van de hoogtepunten van uw reis is een bezoek aan het sprookjesachtige zomerpaleis in Petrodvorets dat ook wel Peterhof of het Russisch Versailles wordt genoemd. Dit aan de Finse Golf gelegen paleizencomplex (ca. 30 km ten zuiden van St. Petersburg) werd gebouwd in opdracht van Peter de Grote. We bezichtigen het Grote Paleis (Grand Palace), de fraaie zomerresidentie van Peter de Grote. Tijdens de rondleiding krijgen we een goede indruk van het leven aan het keizerlijke hof en kunnen we genieten van de prachtige zalen en de bijzondere collectie kunstvoorwerpen, schilderijen en meubels. Vanaf het bordes hebben we een geweldig zicht over de Grote Waterval (Cascade) die van het paleis via het Zeekanaal naar zee loopt. In de prachtige tuinen zien we adembenemende waterpartijen met vergulde fonteinen.
Na Peterhof brengen we een bezoek aan Kronstadt dat evenals Sint-Petersburg werd gesticht door Peter de Grote. Sint-Petersburg moest beschermd worden tegen aanvallen vanuit zee en het eiland ‘Kotlin’ lag ideaal om de toegang tot de stad te blokkeren. De constructie van de Marinekathedraal van Kronstadt begon in 1902 onder leiding van tsaar Nicolaas II. De kathedraal werd in 1929 gesloten en diende achtereenvolgens als opslagruimte, bioscoop, concertzaal en museum. De Russisch-orthodoxe Kerk kende een opleving na de val van het communistische regime in 1991 en de restauratiewerkzaamheden werden in 1995 gestart. Inmiddels is de restauratie afgerond en schittert de kathedraal als nooit tevoren.

Dag 8 Sint Petersburg
Dag 8 Sint Petersburg

Voor de echte kunstliefhebbers organiseren wij in de ochtend een excursie naar het Generale Stafgebouw dat de collectie impressionisten van de Hermitage huisvest. Dit halfcirkelvormig gebouw op het deftige Paleisplein werd onlangs gerenoveerd. We zien er werken van Monet, Renoir, Gaguin en van Gogh. Na dit bezoek is er volop ruimte om Sint Petersburg op eigen gelegenheid verder te verkennen.

Dag 9 Sint Petersburg
Dag 9 Sint Petersburg

Voordat we de terugreis aanvaarden bezoeken we het paleis van tsaar Paul I in Pavlovsk. Catharina de Grote liet het aan het einde van de 18de eeuw bouwen voor haar zoon en troonopvolger tsaar Paul I. Zijn dochter, Anna Paulowna, trouwde later met onze koning Willem II. Tijdens de rondleiding door het paleis krijgen we een goede indruk van het leven aan het keizerlijke hof en kunnen we een prachtige collectie klassieke meubels en porselein bewonderen. In de namiddag vliegen we met KLM rechtstreeks terug naar Amsterdam. Vertrek Sint Petersburg 17.50 uur, aankomst Amsterdam 19.40 uur (op sommige data 14.05 uur – 16.00 uur).

Voor mogelijkheden om op eigen gelegenheid uw verblijf in Sint Petersburg te verlengen of nog enkele dagen naar Tallinn of Helsinki te gaan kunt u een vrijblijvende offerte bij ons opvragen.

Het programma is onder voorbehoud.

 

Prijzen

Prijzen overzicht
€ 1.435,- P.P. Vanaf
Inbegrepen
Niet inbegrepen
  • Ruimbagage (max 23 kilo) (€ 70,-)
  • Online visum door ons verzorgd incl. de kosten van het visum (€ 89,-)
  • Laagseizoen (€ 285,-)
  • Tussenseizoen (€ 325,-)
  • Hoogseizoen (€ 395,-)
  • Reserveringskosten (€ 29,50)
  • Calamiteitenfonds (€ 2,50)
  • Bijdrage SGR (€ 5,-)

Groepsreizen

Vertrekdatum Prijs (p.p)
27-05-2022 Reserveer € 1.535,-
29-06-2022 Reserveer € 1.475,-
29-07-2022 Reserveer € 1.475,-
04-08-2022 Reserveer € 1.435,-
02-09-2022 Reserveer € 1.435,-

Reserveren

Door het invullen van het reserveringsformulier zit u nog niet aan de reservering vast! Wij nemen eerst nog contact met u op om alles door te spreken en op juistheid te controleren.

Vertrekdatum
Aantal personen

Ervaringen

Hier vindt u verschillende ervaringen van andere reizigers die u zijn voorgegaan.

Heel tevreden!

Ellen en ik hebben een fantastische reis naar Rusland gehad. We willen jullie bedanken voor een perfect georganiseerde reis. Alles verliep exact zoals jullie het hadden aangegeven. We werden op vliegveld, op het station en in het hotel keurig opgewacht/opgehaald.De twee gidsen kwamen keurig op tijd. Beide dames waren kundig en vertelden heel prettig over hun stad en gaven veel praktische tips.

Kortom we zijn heel tevreden!!!!!

Andries P