8-daagse individuele reis Kazan, Tatarstan

- P.P. Vanaf

De Reis

Kazan is de hoofdstad van Tatarstan (ook wel Tatarije genoemd), prachtig gelegen aan de samenvloeiing van de rivieren de Wolga en de Kazanka. Kazan is een druk handelscentrum op de grens van Europa en Azië met een rijk cultureel leven. Sinds 1801 is Kazan een universiteitsstad en in 2005 vierde de stad zijn duizendjarig bestaan. De geschiedenis en cultuur van Kazan ligt zowel in Azië als in Europa. De ligging en de daarbij behorende geschiedenis maakt het tot een zeer boeiende en veelal nog onbekende bestemming.

De naam Tataren werd door de Russen gebruikt om Mongolen zowel als Turken onder Mongoolse heerschappij aan te duiden. Later werd het een benaming voor alle Turks- dan wel Mongoolstalige volkeren. Tegenwoordig wordt ze gebruikt voor de meeste Turkstalige moslims van Rusland, Oekraïne, Polen en Litouwen, waar naast de Wolga-Tataren ook de Krim-Tataren, Lipka-Tataren, Astrachan-Tataren, Nogai en Siberische Tataren onder vallen.

Hoewel de Russen in de 18e en 19e eeuw de benaming “Tataren” voor alle Turkstalige moslims binnen het Keizerrijk Rusland gebruikten, identificeerden dezen zich niet zelf als zodanig. Nog tot het einde van de 19e eeuw zagen de Wolga-Tataren zich in de eerste plaats als moslims. Pas tijdens de Sovjetperiode zette de benaming zich algemeen door.

De Tataren zijn door de eeuwen heen vervolgd en er zijn vele pogingen ondernomen hen te kerstenen en te Russificeren. Momenteel is zo’n 10% van de Tataren Christen en de rest moslim. Sinds de val van de Sovjetunie is er meer ruimte gekomen voor de Tataren om hun cultuur te ontwikkelen wat je zeker terugvindt tijdens een bezoek aan Kazan. Ondanks de bewogen Tataarse geschiedenis zijn er opvallend weinig radicale moslims te vinden en is het huidige Tatarstan een bezoek meer dan waard!

Vrijwel iedereen die een reis naar Kazan boekt heeft andere wensen. We maken dan ook graag een offerte aangepast aan uw reiswensen. Bij het programma treft u de bezienswaardigheden aan die u tijdens een bezoek zou kunnen leren kennen.

Programma

Kremlin van Kazan
Kremlin van Kazan

Het Kremlin van Kazan is UNESCO-werelderfgoed. Het is een historische citadel die een mix van islamitische en christelijke architectuur combineert. Het huidige kremlin werd gebouwd op de ruïnes van het khan-paleis, dat in 1552 bij de Russische verovering van de stad door Ivan IV verwoest werd. Nog eerder stond er een houten fort, dat in de 12e eeuw vervangen werd door een vesting van steen. Tijdens Mongoolse aanvallen werd het verwoest en tot 1438 lag het in puin. In dat jaar maakte de khan van de Gouden Horde (Küchük Muhammad) het herbouwde kremlin tot zijn residentie.

Het herbergt de Qolşärif-moskee, de Annunciatiekathedraal en het Nationaal Museum van de Republiek Tatarstan.

Qolşärif-moskee: Deze moskee, ook wel de Kul Sharif Moskee genoemd is gebouwd op de plek van de oude moskee van het Kanaat van Kazan die in 1552 werd verwoest. De moskee is vernoemd naar Kazans laatste grote imam voordat Ivan de Verschrikkelijke de stad binnenviel en veroverde. De Kul Sharif Moskee is een van de grootste moskeeën in Europa en herbergt een rijke collectie oude boeken. Het is vernoemd naar de legendarische Kul Sharif, de imam van het Kanaat van Kazan en de held van de Tataren, die in de 16e eeuw leefde.
Oorspronkelijk, ongeveer 4 eeuwen geleden, stond er een legendarische moskee met vele minaretten. Er wordt aangenomen dat de moskee uit 2 verdiepingen en 8 minaretten bestond, gericht op de 8 delen van de wereld. Toen Ivan de Verschrikkelijke de stad veroverde, werd de moskee samen met andere moslimgebouwen van het Kazan Kremlin verbrand en verwoest.

Annunciatiekathedraal: In de architectuur van de kathedraal worden elementen uit de Pskovse, Moskouse, Vladimirse en Oekraïense bouwscholen verenigd. Het is de oudste kerk van Kazan.
Een eerste Verkondigingskerk werd in 1552 gebouwd. Het betrof een gebouw van hout en werd gewijd aan de aankondiging van de Heer. Reeds in de jaren 1555-1562 werd een kathedraal van witte steen gebouwd met vijf koepels, drie apsissen en zes steunpilaren. In de 17e eeuw werd een vijf verdiepingen tellende klokkentoren gebouwd.
De helmvormige koepels van de kathedraal werden in de 18e eeuw vervangen door uivormige koepels. Na de grote brand die in 1815 het kremlin trof, moest de kathedraal in de jaren 1817-1821 worden herbouwd. Later, in 1841, werden volgens ontwerp van F.I. Petond twee apsissen en een forse refter toegevoegd. Pas in de tweede helft van de 19e eeuw werd het interieur van de kathedraal door de beroemde iconenschilder N.L. Safonov voorzien van beschildering, al zijn er (met name in het westelijke deel) ondanks de branden die het gebouw trof ook nog fresco’s van oudere datum. Tot 1918 gold de Verkondigingskathedraal als hoofdkathedraal van het bisdom Kazan. Vrijwel onmiddellijk na de Oktoberrevolutie werd de kathedraal gesloten omdat het kremlin aangewezen werd als militair terrein. Van 1920-1925 werden erediensten weer tijdelijk toegestaan. De kathedraal werd in 1925 definitief gesloten. Tegenwoordig is de kathedraal weer dagelijks geopend voor gelovigen.

Baumanstraat
Baumanstraat

Baumanstraat (Russisch: улица Баумана; Tataars: Бауман урамы) is een voetgangersstraat in het hart van Kazan. Het is vernoemd naar Nikolay Bauman, een Russische revolutionair, en bevindt zich in het centrale deel van de stad. De straat begint aan de voet van het Kremlin en loopt door tot aan Tukay-plein, het centrale plein in de stad.

Baumanstraat is geplaveid met veelkleurige stenen; er staan banken en er zijn twee rijen lantaarns geplaatst. Ook zijn er lindenbomen geplant langs de straat. Op Baumanstraat worden verschillende markten en feestelijke evenementen gehouden.

Baumanstraat werd lange tijd beschouwd als een handelscentrum. Het stond bekend om zijn banken, notariskantoren, winkels, apotheken en hotels. Aan het begin van de twintigste eeuw was er in elk gebouw een winkel gevestigd. De straat bestaat al sinds de 15e eeuw. Het liep vanaf het Khan’s Paleis aan de rand van de stad. In oude tijden was de Nogayskaya-weg daar gelegen. Aan het einde van de 16e eeuw kreeg de straat de naam Prolomnaya (letterlijk Breukstraat) en later werd het hernoemd naar Bolshaya Prolomnaya (letterlijk Grote Breukstraat; er was ook een Malaya Prolomnaya (Kleine Breuk) Straat, nu bekend als Profsoyuznaya Straat). Het was vernoemd naar de twee bressen in de Kremlinmuur, die werden veroorzaakt door de explosies van de toren Nur-Ali en de Neder-Nogaysk-poort tijdens de belegering van het Kremlin door de troepen van Ivan de Verschrikkelijke in 1552. Later kreeg de straat de naam Bogoyavlenskaya (Dopenis) naar de kerk, die werd gebouwd in 1731-1756.
De beroemde Russische zanger Fyodor Shalyapin werd gedoopt in de Bogoyavlenskaya-kerk. Tegenwoordig staat er een standbeeld van Shalyapin op Baumanstraat, vlakbij de kerk. Het is het enige standbeeld van hem ter wereld. In 1930 kreeg de straat de naam Baumanstraat ter ere van de beroemde lokale revolutionaire held Nikolay Bauman. Hij werd geboren in 1873 en studeerde af aan het Kazan Veterinair Instituut.

Rivieren Kazanka en Wolga

Kazan is gebouwd op de plaats waar de rivier de Kazanka uitmondt in de Wolga. De Kazanka is een linkerzijrivier van de Wolga. De Kazanka begint nabij het dorp Bimeri in het district Arsk en stroomt uit in het Koebysjev Reservoir in Kazan, in de buurt van het Kremlin. De rivier is 142 kilometer lang en heeft een stroomgebied van 2.600 vierkante kilometer. De belangrijkste zijrivieren zijn de Iya, Kismes, Shimyakovka en Sula. Historisch gezien stroomde de Bulak-rivier in de Kazanka totdat deze in 1957 werd gescheiden door een dam.
De Kazanka verdeelt de stad Kazan in twee gelijke delen. Zes bruggen binnen de stad overspannen de Kazanka; de meest opvallende daarvan is de Millenniumbrug.
Je kunt een boottocht maken om de stad vanaf het water te verkennen en te genieten van de pittoreske landschappen langs de oevers.

Sviyazhsk, Raifa-klooster, Bolgar, Openluchtmuseum
Sviyazhsk, Raifa-klooster, Bolgar, Openluchtmuseum

Sviyazhsk: Sviyazhsk is een historisch eiland dat op ongeveer 60 kilometer van Kazan ligt. Het staat op de werelderfgoedlijst van UNESCO en heeft een rijke geschiedenis. Je kunt er middeleeuwse kloosters, kerken en oude vestingwerken verkennen.

Raifa-klooster: Het Raifa-klooster bevindt zich op ongeveer 30 kilometer van Kazan, te midden van prachtige bossen en een schilderachtig landschap. Het klooster heeft een indrukwekkende architectuur en een heilige sprankelende bron. Het is een spirituele plek die zowel religieuze als niet-religieuze bezoekers aantrekt.

Bolgar Historical and Archaeological Complex: Bolgar is een historische stad die op ongeveer 140 kilometer van Kazan ligt. Het was ooit de hoofdstad van het middeleeuwse Bolgaarse rijk en is nu een belangrijke archeologische en culturele site. Je kunt er oude moskeeën, historische ruïnes en een museum bezoeken om meer te weten te komen over de geschiedenis van de regio.

Etnografisch Openluchtmuseum van Tatarstan: Dit museum ligt op ongeveer 25 kilometer van Kazan en biedt een kijkje in de traditionele Tataarse levensstijl en cultuur. Het museum heeft gereconstrueerde dorpshuizen, ambachtelijke workshops en tentoonstellingen die de lokale tradities en gebruiken illustreren.

Prijzen

Prijzen overzicht
- P.P. Vanaf
Inbegrepen
Niet inbegrepen
    • Russisch visum (€ 155,-)
    • Terugsturen paspoort(en) met visum per koerier (€ 39,-)
    • Reserveringskosten (€ 29,50)
    • Calamiteitenfonds (€ 2,50)
    • Bijdrage SGR (€ 5,-)

Reizen

Omschrijving Prijs (p.p)
Prijzen op basis van offerte -

Reserveren

Door het invullen van het reserveringsformulier zit u nog niet aan de reservering vast! Wij nemen eerst nog contact met u op om alles door te spreken en op juistheid te controleren.

Vertrekdatum
Aantal personen

Ervaringen

Hier vindt u verschillende ervaringen van andere reizigers die u zijn voorgegaan.

Heel tevreden!

Ellen en ik hebben een fantastische reis naar Rusland gehad. We willen jullie bedanken voor een perfect georganiseerde reis. Alles verliep exact zoals jullie het hadden aangegeven. We werden op vliegveld, op het station en in het hotel keurig opgewacht/opgehaald.De twee gidsen kwamen keurig op tijd. Beide dames waren kundig en vertelden heel prettig over hun stad en gaven veel praktische tips.

Kortom we zijn heel tevreden!!!!!

Andries P