23-daagse Nederlandstalige groepsreis Japan

Japan: op ontdekkingsreis in een andere wereld

€ 4.095,- P.P. Vanaf

De Reis

Het eilandenrijk Japan staat bekend als het land van geisha’s, kimono’s, de berg Fuji, sushi en de modernste elektronica. Maar het land van de rijzende zon heeft nog veel meer te bieden, zoals prachtige tuinen, talrijke oude tempels en nog veel oude tradities. In tegenstelling tot wat de meeste mensen denken is Japan op heel veel gebieden tegenwoordig aanmerkelijk goedkoper dan West-Europa. Ook uit eten is verrassend voordelig.
Onze aankomststad is Osaka waarna we via de boeiende steden Kyoto, Hiroshima en Nagasaki reizen naar het onbekende eiland Shikoku. Wat dit eiland tekort komt aan internationale bekendheid, maakt het meer dan goed met zijn natuurlijke schoonheid en authentieke sfeer. Na bezoeken aan de onbekende, maar gezellige steden Matsuyama en Kurashiki reizen we via de imponerende Japanse Alpen en de verrassende stad Matsumoto door naar onze laatste verblijfplaats: het altijd bruisende Tokyo.
De reis wordt begeleid door een zeer ervaren Nederlandstalige reisleider die u de ins en outs van Japan laat ervaren. Bovendien is er alle ruimte om uw eigen interesses aan bod te laten komen. Absoluut één van onze topreizen naar een land dat de eigen identiteit altijd heeft weten te behouden en dat we tijdens deze 23-daagse reis in al zijn facetten ontmoeten.

Programma

Dag 1 Vertrek van Schiphol

U vliegt in het begin van de middag met KLM naar Osaka. Indien u liever vanaf Düsseldorf of Brussel vertrekt zoeken we de mogelijkheden graag voor u uit.

Dag 2 Kyoto
Dag 2 Kyoto

Op Kansai Airport in Osaka staat je Nederlandse reisleider Theo Leerintveld al geduldig te wachten. Terwijl de reisleider tijd nodig heeft om met de originele paspoorten diverse Japanse formaliteiten af te handelen, kan je even genieten van je eerste bakje Japanse koffie. Ook is er tijd om voor de eerste keer Japanse yen te pinnen. Diegenen die de hele reis willen beschikken over internet, raden wij aan om hier om een Japanse simkaart te kopen, een E-sim te installeren en/of een draagbare zender te huren. Dit terwijl wij alle tijdrovende formaliteiten rondom de treinpas in werking zetten. Dat kan namelijk helaas niet vooraf, maar alleen ter plekke en met de originele paspoorten!

Na dit noodzakelijke oponthoud reizen we naar Kyoto en gaan we genieten van deze heerlijke stad. Met een trein rijden we vanaf het vliegveld in exact 78 minuten rechtstreeks naar Kyoto. Bij aankomst in deze stad van 1,5 miljoen inwoners is het nog maar een kort ritje/wandeling vanaf het station naar het hotel. Reisleider Theo zal je direct wegwijs maken in de gecompliceerde, maar o zo heerlijke Japanse keuken. Ook bespreken we het volledige reisprogramma van deze prachtige reis. Let op: het programma van de komende dagen kan eventueel door elkaar gehusseld worden i.v.m. weersomstandigheden of andere reden.

Dag 3 Kyoto
Dag 3 Kyoto

Kyoto ligt ingeklemd tussen drie bergruggen die in totaal ruim 2300 Boeddhistische tempels en Shintoistische heiligdommen huisvesten. Vandaag wandelen we langs de oostelijke kant van Kyoto, waar de fraaiste gebouwen van de stad staan. De overdekte Nishiki-voedselmarkt in het hart van de stad geeft een goed beeld van wat er zoal in Japan op het gebied van eten te koop is. Verbaas je over alle lekkernijen die hier verlokkelijk liggen uitgestald. Ook doorkruisen we met deze wandeling het sfeervolle Pontocho.

Als we geluk hebben komen we in het aangrenzende Gion een geisha of maiko (geisha in opleiding) tegen. Toeristen kunnen zich overigens laten schminken en kleden als een geisha en zich vervolgens laten fotograferen in deze eeuwenoude omgeving. Ook bezoeken we de sfeervolle Kiyomizo tempel (uit het jaar 798!) en de prachtige theepottenwijk waar je overal houten huizen en traditionele winkels aantreft.

Dag 4 Kyoto
Dag 4 Kyoto

In de ochtend brengen we een bezoek aan het schitterende Nijo-jo paleis, oorspronkelijk gebouwd als residentie voor de shogun Tokugawa Leyasu. Achter het paleis ligt een ruim opgezette tuin. Rond de middag neemt reisleider Theo je mee -op een optionele fietsexcursie- naar de westelijke wijk Arashiyama, dat vooral bekend is vanwege zijn prachtige bamboebos. Met de trein reizen we naar deze plek die vooral bekend is geworden door zijn rol in de Chinese film ‘Crouching Tiger, Hidden Dragon’. Ondanks dat de vuistdikke bamboebomen en de pittoreske ligging een prachtig plaatje opleveren, doen maar weinig foto’s recht aan deze unieke en magische plek.

Op de tweewieler verkennen we deze wijk en haar naburige omgeving. Onderweg vang je een glimp op van het landelijke Japan, met scholen, moestuintjes en sportende locals. De architectuur mag dan niet bijzonder spectaculair zijn, dit is wel het ‘Echte Japan Anno 21e Eeuw’. Omdat we grotendeels langs de gekanaliseerde rivier fietsen, is het op en top genieten van dit uitje. Eenmaal terug op het station van Kyoto maken we een korte, maar zeer boeiende wandeling over dit schitterende moderne bouwwerk. Geniet van het uitzicht vanaf de skywalk op de elfde verdieping. Dit 70m hoge bouwwerk is vooral internationaal bekend geworden door prachtige opnamen voor de film The Matrix.

Dag 5 Kyoto
Dag 5 Kyoto

Vandaag kan iedereen naar eigen inzicht indelen. Uiteraard zal de reisleider een aantal leuke en handige tips geven over de vele mogelijkheden die Kyoto te bieden heeft. Wie wil kan echter ook mee op een prachtige fietstocht langs de meest favoriete plekken van reisleider Theo. Zo bezoeken we als eerste de iconische Sanjusangen-do tempel, met 1001 prachtige goudkleurige kannon-beelden uit de twaalfde en dertiende eeuw bezoeken. Dit 64m lange gebouw stamt uit 1164. Via een prachtige achterafstraatjes tour belanden we bij het het Filosofenpad. Aan het eind van dit schilderachtige slingerpaadje staat de Ginkaku-ji, het zilveren paviljoen, met een prachtige zen-tuin. Omdat de reisleider deze stad op zijn duimpje kent, zal hij je onderweg nog verrassen met vele verrassende plekjes.

Dag 6 Kyoto - Nara - Kyoto
Dag 6 Kyoto - Nara - Kyoto

Vandaag staat de (facultatieve) excursie naar Nara op het programma. De tempels en heiligdommen van Nara worden algemeen beschouwd als de wieg van de Japanse cultuur. Immers, de stad was nog voor Kyoto de hoofdstad van Japan. Het stadspark herbergt enkele van Japans belangrijkste historische bouwwerken, zoals de Todai-ji tempel, het grootste houten gebouw ter wereld onder één dak met binnenin een zestien meter hoog bronzen boeddhabeeld. Enkele musea bevatten een schitterende verzameling boeddhistische beelden van wereldformaat. Tevens maken we in Nara kennis met bedelende herten die er alles aan doen om hun honger te stillen. Het centrum van Nara is relatief klein waardoor alles goed te voet af te leggen is.

Op de terugweg van Nara bezoeken we het eveneens imponerende Fushimi Inari-Tasha, een unieke plek waar duizenden rode poorten de weg naar boven markeren op deze heilige grond. Dit is de perfecte afsluiter van ons bezoek aan Kyoto, wellicht de mooiste stad van het land.

Dag 7 Kyoto – Hiroshima
Dag 7 Kyoto – Hiroshima

Vandaag nemen we voor het eerst deze reis (maar niet voor het laatst!) de Shinkansentrein. Met deze bullettrein flitsen we door het landschap en in slechts twee uur overbruggen we de bijna 400km naar Hiroshima. Deze havenstad van 1,2 miljoen inwoners kwam op 6 augustus 1945 ongewild in alle geschiedenisboeken ter wereld terecht nadat het vrijwel van de kaart was gevaagd door de eerste atoombom. Twee nachten verblijven we hier in een centraal gelegen hotel.

Nadat we onze bagage in het hotel hebben gedeponeerd, reizen we in een klein uurtje (met tram/trein en veerboot) naar het prachtige eiland Miyajima, dat prachtig in de baai van Hiroshima ligt. Er mogen dan maar 2.000 mensen wonen, dit door Unesco geadopteerde eiland is een van de meest gefotografeerde spots van het land. Na Nara zien we ook hier weer de ‘heilige’ herten, dus pas wederom op voor deze altijd hongerige rondlopende lastpakken. Met een beetje geluk zien we een trouwceremonie in de Itsukushina schrijn, die in Japan -en ver daar buiten- beroemd is vanwege de iconische vermiljoenrode torii (poort) in zee. Het heiligdom staat er al sinds 1168, de rode poort is overigens nog veel ouder. Itsukushina mag dan officieel de hoofdbestemming van de facultatieve excursie van vandaag zijn, eerlijk gezegd vinden wij de nabij gelegen Daisho-tempel veel indrukwekkender.

Dit is een van de mooiste tempelcomplexen van het land. Als je in heel Japan maar een tempel mocht bezoeken dan zou het deze moeten zijn. Alles wat het Japanse Boeddhisme zo fascinerend maakt, vind je hier terug. Van ‘verklede’ Boeddha’s tot een kleurrijk versierde grot. Allerlei religieuze elementen sieren dit complex. Wie de tijd neemt, kan zich hier gemakkelijk een dag vermaken met het observeren van de vele pelgrims die hier hun heilige zegeningen komen halen. Ook de rest van het eiland herbergt een grote hoeveelheid aan bezienswaardigheden, waaronder de 530m hoge Mt. Misen. Deze hoogste berg van het eiland kan je met een kabelbaan bezoeken. De specialiteit van dit eiland zijn oesters, die op elke straathoek te koop zijn.

Dag 8 Hiroshima
Dag 8 Hiroshima

Vandaag heb je wederom een vrije dag, maar reisleider Theo Leerintveld heeft een mooie (optionele) fietsroute in de stad samen gesteld. Een bezoek aan het Atoombommuseum is daarbij uiteraard een must, evenals aan het omringende Vredespark. Hier vind je de vredesvlam die pas gedoofd wordt als het laatste nucleaire wapen op aarde is vernietigd. Het standbeeld van het meisje Sadako dat origamikraanvogels maakte om haar leukemie te overwinnen is een van de ‘hoogtepunten’ in het park. Aan de overzijde van de rivier staat het skelet van de Atoombomkoepel, één van de weinige gebouwen die -na het vallen van de atoombom- overeind is blijven staan. We vervolgen de interessante fietsroute langs het fotogenieke kasteel en de rivier.

Een paar kilometer fietsen verderop ligt de amper bezochte Shukkei-en tuin. Dit groene juweeltje is al sinds 1620 een van de mooiste tuinen van het uitgestrekte land. De doelstelling van dit park, vergezichten in miniatuur, is de grote aantrekkingskracht van dit prachtige pareltje. Ook het ernaast gelegen kunstmuseum is een aanrader. Met de lunch neemt reisleider Theo je mee naar de Okonomiyaki-fabriek, een omgebouwde parkeergarage die tot de nok gevuld is met kleine en sfeervolle eettentjes.

De smaakvolle eetervaring van een soort Japanse pannenkoek mag je eigenlijk niet gemist hebben tijdens je bezoek aan Hiroshima. Deze Japanse pannenkoek smaakt veel lekkerder dan de naam doet vermoeden. Wie geen zin heeft om te fietsen vandaag, kan een van de drie routes kiezen die de ‘sightseeing bus’ volgt. Deze is gratis op vertoon van de JR pas. Liefhebbers van moderne kunst kunnen zich verheugen op een bezoek aan het Hiroshima City Museum of Contemporary Art.

Dag 9 Hiroshima - Nagasaki
Dag 9 Hiroshima - Nagasaki

Vandaag reizen we wederom met de trein 400 km naar het zuiden, waarbij de mooie stad Nagasaki het einddoel is. Ook deze stad wordt (helaas) voornamelijk herinnerd als de tweede stad ter wereld waar een atoombom is gedropt. Drie treinen en nog geen drie uur later arriveren we op ons volgende eiland: Kyushu. We maken daarbij kort kennis met de ‘Kamome’ (sneeuwmeeuw), een paradepaardje onder de Japanse treinen.

‘s Middags staat in Nagasaki de volgende facultatieve excursie op het programma waarbij we per lokale tram de schitterende Glover Gardens kunnen bezoeken. Hier woonden de rijke westerlingen in karakteristieke houten huizen en vanuit hier hebben we een schitterend uitzicht over de Mitsubishiwerf, de haven en de stad. Vervolgens wandelen we langs de Hollandse hellingen naar ‘downtown’ Chinatown. We sluiten deze wandeling af met een bezoek aan het kunstmatige eiland Dejima. Hier woonden en werkten Hollandse kooplieden van 1641 tot en met 1859; eerst voor de VOC, later voor de Nederlandsche Handel-Maatschappij. De huizen zijn prachtig herbouwd en ingericht als musea die tot de beste van Azië behoren. Wie wil kan ‘s avonds dineren op een van de gezellige terrassen aan de waterkant.

Dag 10 Nagasaki
Dag 10 Nagasaki

Vandaag heb je een vrije dag waarbij je relaxed deze stad van een half miljoen inwoners op eigen gelegenheid kan gaan ontdekken, uiteraard na de nodige tips van reisleider Theo. Uiteraard kan je ook met hem mee als hij een bijzondere wandeling gaat maken. Achter het centraal station starten we onze wandeling met een bezoek aan het monument van de martelaren. Een slingerend pad leidt ons omhoog en biedt prachtige vergezichten over deze indrukwekkende stad. Het Nagasaki Museum of History and Culture is een van de betere musea tijdens deze reis. Dit onlangs vernieuwde museum geeft op een duidelijke manier uitleg over de rijke geschiedenis van deze stad (en het land). Via de zogenaamde brillenbruggen eindig je deze ontspannende wandeling rond lunchtijd.

Bij helder weer is het bijzonder leuk om in de avonduren een bezoek te brengen aan een uitzichtpunt hoog op een heuvel, met fantastisch uitzicht over de baai en de stad, volgens Unesco een van de drie mooiste avondgezichten op een stad ter wereld. Een gondelbaan brengt je erheen. Een bezoek aan het vervallen eiland Gunkanjima is tevens een aanrader. Het is wereldberoemd geworden door de James Bond-film Skyfall. De reisleider gaat in de late namiddag op bezoek bij een heerlijke onsen, waarbij je kunt genieten van een super ontspannen warmwaterbad.

Dag 11 Nagasaki – Matsuyama
Dag 11 Nagasaki – Matsuyama

Ondanks dat vandaag een van de langste reisdagen van deze fascinerende reis op het programma staat, weten wij zeker dat je op en top gaat genieten van deze acht uur durende reis. Vrijwel alle vormen van vervoer gebruiken we vandaag. Om in de stad Matsuyama op het eiland Shikoku te geraken reizen we achtereenvolgens met de trein, tram, veerboot, bus en trein en (soms ook nog eens de tram) naar onze eindbestemming.

Vooral de trip met de veerboot is er een van de buitencategorie. Zorg dat je een plaats op het buitendek hebt bemachtigd –of bij koud weer binnen bij een van de grote ramen- zodat je optimaal kunt genieten van de pittoreske tocht door de beroemde Japanse binnenzee. Na een schilderachtige tocht langs tal van kleine eilanden arriveren we na ruim 2,5 uur op een van de mooiste eilanden van Japan: Shikoku. In Matsuyama, wederom een stad van 500.000 inwoners, nestelen we ons voor twee nachten in een centraal gelegen hotel. Voor de liefhebbers van lekker eten neemt de reisleider je mee naar zijn favoriete izikaya, een geslaagde Japanse kruising tussen restaurant en café.

Dag 12 Matsuyama
Dag 12 Matsuyama

Lopend of per tram reizen we naar onze eerste (optionele) bestemming van vandaag: het schitterend gelegen kasteel van Matsuyama. Een kabelbaan brengt ons omhoog naar dit unieke bouwwerk op 132m hoogte. Na dit indrukwekkende kasteel uit 1603 uitgebreid bekeken te hebben, dalen we af aan de andere zijde van deze stenen rots. Hier bezoeken we de kleine, maar zeer interessante en moderne Ninomaru Shiseki Tei-en tuin.

Na de lunch brengt een tram ons naar Dogo Onsen. De bronnen in dit badhuis worden al meer dan duizend jaar geprezen om hun heilzame werking. Je kan er baden in een per sekse gescheiden Kami-no-yu-bad, dat zoveel betekent als goddelijk warmwaterbad. Je kan er ook terecht voor een rondleiding naar de keizerlijke badruimte.

Een korte wandeltocht van circa 20 minuten later breng ons bij een van de 88 tempels die verbonden zijn met de monnik Kukai (774-835), nu in Japan beter bekend onder de naam Kōbō-Daishi. Zorg dat je vandaag nog niet ‘tempelmoe’ bent, want dit fraaie en interessante complex behoort tot een van de mooiste van het land.

Ook is het mogelijk om later in de middag met de trein een bezoek te brengen aan het historische plaatsje Uchiko, een architectonisch fraai dorpje met oude Japanse huizen en enkele musea; een apotheek uit vervlogen jaren en een kabuki-theater. Met de JR-pas reis je in een klein uur naar Uchiko.

Dag 13 Matsuyama – Kurashiki
Dag 13 Matsuyama – Kurashiki

In ruim drie uur reizen we met twee treinen via een mooie route naar Kurashiki, waar we twee nachten zullen verblijven. Onderweg passeren we met de trein de ruim dertien kilometer lange ‘Grote Seto’ brug. Terug op het hoofdeiland Honshu stappen we in de stad Okayama over op een boemeltrein voor een korte rit naar het provinciestadje Kurashiki. Eerst droppen we in het hotel onze baggage, waarna we direct doorwandelen naar het nabijgelegen fotogenieke Bikankwartier. Dit ligt aan een kleine gracht met historische gebouwen. Het is er leuk flaneren langs de (minieme) waterkant. Nadat de reisleider je alle aanwezige attracties heeft aangewezen, is de middag ter vrije besteding.

Ook herbergt deze stad van een half miljoen inwoners een museum met werken van bekende Westerse schilders, maar ook met Japanse kunst, terwijl ook het er naast gelegen speelgoedmuseum een leuk inkijkje geeft in de Japanse historie. Het Bikan-kwartier is tevens een van de leukste districten deze vakantie om een of meerdere mooie souvenirs te scoren voor het thuisfront of om jezelf te trakteren op een waardevol aandenken aan deze prachtige rondreis. Kurashiki herbergt tevens een outlet-center, waarbij je (relatief goedkoop) je kledingkast en schoenen-garderobe kan aanvullen.

Dag 14 Kurashiki
Dag 14 Kurashiki

Vandaag heb je een hele dag vrij om naar eigen gelegenheid in te vullen, maar uiteraard ben je welkom om de reisleider te vergezellen op een avontuurlijke fietstocht over het kunsteiland Naoshima. Omdat we vooraf geen fietsen kunnen reserveren, vertrekken we deze dag al om half acht naar het kusteiland. Na circa twee uur arriveren we na twee treinritten en een trip met een veerboot op dit fotogenieke eiland dat voor de helft bestaat uit moderne sculpturen, fraaie musea en interessante gebouwen. Ter plaatse kan je ook kiezen om alles te verkennen met de Hop-on Hop-off bus of met de (elektrische) fiets. Wil je een van de drie internationaal gerenommeerde musea op het eiland bezoeken, dan raden we je aan om maanden van te voren een tijdslot te boeken met je eigen creditcard!!

Een ander interessant reisdoel is het Witte Reiger Kasteel van Himeji, het grootste en veruit meest fotogenieke kasteel van Japan, daterend uit 1580. Onlangs werd een jarenlange renovatie afgerond. Vanaf Kurashiki doe je er met de trein drie kwartier over en vanaf het treinstation is het vervolgens twintig minuten wandelen naar het kasteel dat je vanaf het station al ziet liggen. In de buurt van het kasteel kun je ook enkele tuinen bewonderen. Voor deze trein kun je weer gratis gebruikmaken van de treinpas. Ook de 300-jaar oude Korakuen-tuin in Okayama is een aanrader! Deze twee keuzes zijn echter alleen mogelijk als je niet meegaat naar het kunsteiland.

Dag 15 Kurashiki - Magome
Dag 15 Kurashiki - Magome

Vandaag hebben we tot 11 uur de tijd om Kurshiki nog een laatste keer te verkennen. Daarna reizen we met verschillende snelheidstreinen in bijna vier uur naar het stadje Nakatsugawa, waar een lokale bus (of taxi) ons in 25 minuten naar onze overnachtingsplaats Magome brengt voor de wandeling van morgen. Je slaapt hier in een traditionele Japanse minshuku (familie guesthouse) op een futon (Japans traditionele matras) die op de grond op tatamimatten ligt; Japanser kan het niet!

Aangezien er slechts een minshuku met traditionele bedden in Magome is, gebeurt het ook weleens dat we in het naburige Nakatsugawa overnachten. Hier zijn namelijk meerdere ryokans of minshukus te vinden. Magome is een prachtig, zij het zeer populair toeristisch dorpje, boordevol oude houten huizen. Omdat het op een stijle berghelling ligt, is het beter dat je vandaag al je bergschoenen aantrekt. Geniet van de traditionele Japanse omgeving en (hopelijk) een fantastische sterrenhemel.

Dag 16 Magome – Matsumoto
Dag 16 Magome – Matsumoto

Liefhebbers van een (stevige) wandeling komen vandaan aan hun trekken. Het eerste deel van deze wandelroute naar Tsumago (totaal 7,6 kilometer) is ideaal voor berggeiten en stoere Hollanders, maar gelukkig is de rest van de route bergaf. Deze historische route voert over de eeuwenoude hoofdweg tussen Edo (nu Tokio geheten) en Kyoto. Wie moeite heeft met bergop wandelen, kan eerst een bus nemen naar het hoogste punt en dan weer afdalen met de rest van de groep.

En wie helemaal niet wil wandelen, kan met de openbare bus tot aan het eindpunt in Tsumago komen. Op het nabij gelegen treinstation van Negiso halen we halverwege de middag onze koffers weer op, die we eerder die ochtend met een express-dienst vooruitgestuurd hebben. Tsumago bestaat uit vrijwel louter oude houten woningen. Ook heb je hier tijd om te lunchen, voordat we weer verder reizen met de bus en trein naar onze overnachtingsplaats in Matsumoto, waar we laat in de middag aankomen. Het uitzicht op de tien (!) omliggende bergkammen is indrukwekkend.

Dag 17 Matsumoto
Dag 17 Matsumoto

We verblijven de hele dag in deze prettige stad waar iedereen zijn eigen weg gaat. Uiteraard zal ook nu weer de reisleider de vele mogelijkheden bespreken die deze stad uit de 8e eeuw te bieden heeft. Zo behoort het uit 1595 daterende houten kasteel -in de buurt van ons hotel- tot de mooiste van het land. Het staat dan ook -met slechts drie andere kastelen- op de beschermde lijst van Japanse Nationale Schatten.

Ook laat hier de reisleider je weer de leukste plekken van de stad zien, zoals de wijk Nakamachi. In dit eeuwenoude koopmansdistrict vind je prachtige houten huizen uit de negentiende eeuw en diverse sfeervolle sake brouwerijen. Verder kent de stad meerdere interessante musea, onder meer een met antieke Japanse houtblok prenten en een met moderne kunst. Beide musea zijn aanraders van de eerste orde!

Dag 18 Matsumoto - Toyama
Dag 18 Matsumoto - Toyama

Een van de mooiste bergroutes van Japan gaan we vandaag ontdekken. De 90 kilometer lange Tateyama-Kurobe Alpine route leidt ons dwars door de noordelijke Japanse Alpen. Helaas zijn wij niet de enigen die al dit moois van Moeder Natuur waarderen, dus zorg dat je vandaag alert en goed bij de les bent, want het gaat drukker dan druk worden met hordes toeristen. Al dit spectaculaire natuurschoon krijg je uiteraard niet voor niets. Maar liefst zeven verschillende manieren van transport leiden je door drie tunnels, een heilige berg met 2000m verval, kokende hotsprings en een imponerend stuwmeer.

We beginnen de dag -vroeg in de ochtend- met een relaxte treinrit naar Shinano-Omachi. Daar laten we onze bagage achter en reizen drie kwartier met de bus, waarna ons avontuur pas echt kan gaan beginnen. Een korte rit met bussen brengt ons door een zes kilometer diepe tunnel naar de Kurobe dam, waarvandaan je fantastische uitzichten hebt over de weidse omgeving. Via een ondergrondse en bovengrondse kabelbaan en een ander spannend tunnelavontuur belanden we op 2400m hoogte in het schitterende vulkanisch natuurgebied van Murodo.

Hier zijn verschillende wandelingen mogelijk, onder meer naar de hoogste onsen van Japan. Na de lunch dalen we af met de bus voor een adembenemende rit langs (soms) twintigmeter (!) hoge kaarsrechte sneeuwmuren, uiteraard zijn deze alleen in het voorjaar te zien. Onderweg kunnen we nog een korte wandeling maken in een ander mooi natuurgebied. Via een kabelbaan, bus en trein arriveren we aan het eind van deze drukke, maar zeer inspirerende dag in Toyama. De bagage staat al in het hotel op ons te wachten. Hier overnachten we een nacht voordat we morgen naar de laatste stad van deze reis reizen, Tokyo.
(Helaas is deze tocht niet altijd mogelijk vanwege de weersomstandigheden, daarom wordt tijdens een vroege maartreis en een late oktoberreis het verblijf in Tokio sowieso één dag langer. Dit is echter geen vaste regel en daarom is dit programma voor deze dag altijd onder voorbehoud.

Dag 19 Toyama - Tokio
Dag 19 Toyama - Tokio

Met de Shinkansen rijden we in een paar uur naar de meest dicht bevolkte stad ter wereld: Tokio. Het is lunchtijd als we inchecken in het hotel. ‘s Middags maken we een wandeling door de sfeervolle wijk Asakusa, dit is een van de meest authentieke wijken die de zware bombardementen van de Tweede Wereldoorlog overleefd hebben. De prachtige replica van de Senso-ji tempel stamt uit 1958 en is net als de prachtige pagode een levende herinnering aan de 16e eeuw, toen Edo (tot 1868 was dit de oude naam van Tokyo) aan het begin zat van zijn hoogtijdagen.

Geniet in Asakusa van de vele tempels, schrijnen, kabuki-theaters en vooral de vele leuke winkels die in dit gebied te vinden zijn. Liefhebbers van lekker koken komen hier aan hun trekken in de Kapabashi straat, waar werkelijk elk onderdeel van een goede keukeninrichting te koop is. Aan de overkant van de rivier ligt de Tokyo Sky Tree, dit was in 2012 voor heel even de hoogste vrijstaande toren ter wereld. Met de lift kan je bijna naar de top van deze 634m hoge toren, waarvandaan je een weids uitzicht hebt van (zegt men) ruim 100km. Iets zuidelijker ligt het sumo-district waar vele sportscholen zijn en het indrukwekkende Edo-Tokyo museum, dat helaas nog tot begin 2025 gesloten is.

Dag 20 Tokio - Nikko - Tokio
Dag 20 Tokio - Nikko - Tokio

Vandaag kunnen we een (facultatieve) boottocht maken over de Sumida-rivier, die ons naar de Hama-rikyu tuinen leidt. Dit oude jachtterrein van de keizer is nu een paradijs voor de vele vogels en liefhebbers van flora en fauna. Pal ernaast ligt een van de mooiste wolkenkrabbers van Tokyo: Shiodome. Het uitzicht vanaf de ruim 200m hoge toren over het havengebied is adembenemend. Daarna vervolgen we de wandeling door Ginza, de duurste wijk ter wereld. Vergaap je aan de adembenemend mooie etalages en prachtige, over-the-top architectuur. Het Kabuki theater in de wijk Ginza heeft vaak aantrekkelijke voorstellingen, de reisleider geeft je uiteraard alle tips over hoe je voordelig kaartjes kunt kopen.

Verder kun je in dit gedeelte van de stad genieten (of je verbazen) van het 24/7 drukke Japanse leven dat zich hier recht voor je ogen afspeelt. Liefhebbers van moderne architectuur zullen intens genieten van het Tokyo International Forum, een architectonisch meesterwerk van staal en glas. We eindigen deze wandeling bij het mooie station van Tokio. Een klein stukje verderop ligt het zwaar beschermde keizerlijke paleis. Omdat de meest comfortabele manier van reizen in de stad de metro is, raden wij je aan om een metrokaart te kopen waarmee je 72 uur kriskras door de Japanse hoofdstad kunt reizen, zonder je druk te maken over welke metro je kunt nemen met een gewone treinpas.

Omdat dit de laatste dag is van onze treinpas, zou je er vandaag ook voor kunnen kiezen om zelfstandig per trein te reizen naar een van de twee tempelcomplexen buiten de stad: Nikko of Kamakura. Bedenk wel dat je dan wederom een dikke twee uur enkele reis onderweg bent naar Nikko en iets minder naar Kamakura. Beiden staan op de Unesco Werelderfgoedlijst.

Dag 21 Tokio
Dag 21 Tokio
Tokio

Vandaag heb je de gehele dag vrij om naar eigen gelegenheid in te vullen. Deze bruisende stad heeft zoveel te bieden dat er keuzes gemaakt moeten worden. Mogelijkheden voor excursies zijn onder meer een bezoek aan een training van sumoworstelaars of het gratis te bezoeken beursgebouw dat bekend is van de Nikkei-index. In de Diet, het Japanse parlementsgebouw, worden gratis rondleidingen gegeven.

Je reisleider neemt geïnteresseerden mee naar het Ueno-park en zijn fascinerende omgeving, dat met zijn talrijke musea vlakbij het hotel ligt. Het daar gelegen Tokio Nationaal Museum bezit de grootste collectie Japanse kunst, etnografie en archeologie ter wereld. Vlakbij zijn andere musea die onder meer het Tokio van vroeger laten herleven. Ook de wijk ernaast, Yanaka, biedt een inkijkje in een van de oudste wijken van Tokyo.

Aan het eind van de middag -na een welverdiende museumbreak- gaat de wandeling verder aan de andere kant van Tokio: in het hippe Shibuya, waar massa’s jong volk de straten bevolken. Een wandeling langs de moderne gebouwen van Omote-sando en de verklede jeugd in Harajuku laten je een heel andere kant van deze wereldstad zien. Een korte metrorit brengt ons naar de wolkenkrabbers en kantoren van de uitgaanswijk Shinjuku. Een bijzondere en onvergetelijke belevenis is het nachtelijke uitzicht vanaf het tweehonderd meter hoge stadhuis over downtown Tokio; denk bijvoorbeeld maar aan de iconische speelfilm ‘Lost in Translation’. Geïnteresseerden kunnen mee voor een unieke eetervaring in het ‘pisstraatje’ van Shinjuku station, dat eerder het filmdecor lijkt van een Japan maffiafilm. Contrasten zijn in Tokio eenvoudig te vinden. Vanaf het drukste treinstation ter wereld, met ruim twee miljoen (!) verkeersbewegingen per dag, reizen we terug naar ons hotel.

Dag 22 Tokio
Dag 22 Tokio

Wie een heel ander Tokyo wil meemaken, kan vandaag mee op de optionele excursie naar Odaiba, een verzameling kunstmatig aangelegde eilanden in Tokyo Bay. Dit is niet alleen het onderkomen van de sporters van de Olympische Spelen, Odaiba is tevens de modernste wijk van Tokio. Alleen al het ritje over de Regenboogbrug, in een volledig geautomatiseerde monorail, is de trip waard. Eenmaal op het ‘eiland’ heb je een keuze aan mogelijkheden. Liefhebbers van fraaie architectonische bouwwerken komen hier helemaal aan hun trekken. De makkelijkste manier om deze kunstzinnige creaties te aanschouwen is een rondrit te maken met de volledig geautomatiseerde Turikamome monorail.

Dat Tokio een walhalla is voor digitale innovatie bewijst het Mori Digital Art Museum. Want waarom zou je de muren volhangen met ingelijste Monet-jes en Manet-jes, als het hele gebouw je canvas kan zijn? In dit museum is niet duidelijk waar het kunstwerk ophoudt en waar het begint. Het Mori Digital Art Museum treedt namelijk buiten de lijstjes. Overal waar je loopt, zie je (en hoor je) een nieuwe wereld verschijnen. Wat ons betreft een van de mooiste musea ter wereld! Let op, reserveer minimaal een half jaar vooraf je toegangskaarten.

Wie niets heeft met kunst maar wel gewoon lekker wil relaxen, Odaiba is The Place to Be. De reisleider deelt ter plekke zijn favoriete locaties met je. Ook het strand hier is een aanrader, met een prachtig uitzicht op de skyline van Tokyo zijn er weinig mooiere plaatsen te bedenken om deze fascinerende reis af te sluiten.

Dag 23 Vlucht Tokio – Amsterdam

In drie kwartier rijden we per trein naar het vliegveld. U vliegt met KLM naar Amsterdam. De vlucht vertrekt in de loop van de ochtend en komt in het begin van de avond aan. U wordt op het vliegveld door de reisleider uitgezwaaid.

Het reis- en vluchtschema zijn onder voorbehoud.

Prijzen

Prijzen overzicht
€ 4.095,- P.P. Vanaf
Inbegrepen
Niet inbegrepen
  • Ruimbagage (€ 80,-)
  • Eenpersoonskamer (€ 595,-)
  • Alle facultatieve excursies in Japan aan reisleider te betalen. Indien u niet meegaat krijgt u het geld voor die excursie contant ter plaatse terug. (€ 310,-)
  • Fooienpot ter plaatse aan reisleider te betalen (€ 25,-)
  • Reserveringskosten (€ 29,50)
  • Calamiteitenfonds (€ 2,50)
  • Bijdrage SGR (€ 5,-)

Groepsreizen

Vertrekdatum Prijs (p.p)
04-03-2024 Reserveer € 4.095,-
27-03-2024 Reserveer € 4.095,-
23-09-2024 Reserveer € 4.095,-

Reserveren

Door het invullen van het reserveringsformulier zit u nog niet aan de reservering vast! Wij nemen eerst nog contact met u op om alles door te spreken en op juistheid te controleren.

Vertrekdatum
Aantal personen

Ervaringen

Hier vindt u verschillende ervaringen van andere reizigers die u zijn voorgegaan.

Geweldige groep en reisleider

Dankzij Theo en de geweldig leuke groep hebben we ontzettend genoten van 'Het land van de rijzende zon'.
Het traditionele Kyoto heeft op cultureel vlak enorme indrukken achtergelaten. Ook het afwisselende programma en de spontane extra's (en/of veranderingen) hebben hierbij een belangrijke rol gespeeld. Theo paste het programma moeiteloos aan vanwege de 'gouden week'. Vanwege de drukte werd besloten op de Zilveren tempel over te slaan, en de Eikando Zenrin-ji tempel te bezoeken. Deze tempel staat zeker in onze top drie, samen met de Fushimi Inari-taisha.
De fietstochten in Kyoto waren leuk, en als kers op de taart Maiko's (Geisha's) gezien. Als verrassing voor ons de mooiste tuin bezocht, die van Katsura Imperial Villa.
Naast het misschien wat vol programma, vaak ontbrak de tijd om echt te genieten van een bakje koffie of kopje thee, was er toch ook nog wel ruimte of zelf wat dingen te doen, zoals het bamboo bos en Kimono forest bij Arashiyama station, en niet te vergeten het overheerlijke street food in Nikishi market.
In april viel de botanische tuin van Kyoto wat tegen.
Ook tijdens de excursie naar Nara had Theo een verrassing, het aardbeving centrum.
Hiroshima heeft mede door de rijen Japanners, vanwege de gouden week, een enorme indruk achtergelaten. Dankzij de overheerlijke okonomiyaki konden de indrukken verwerkt worden.
Miyajima, bekend vanwege de torii in het water, had voor ons een andere tempel uit de top drie, namelijk de O-torii Daishoin tempel.
Nagasaki, een stad met enorme verrassingen, welke we grotendeels op eigen gelegenheid bewonderd hebben. Maar zelfs dan geeft Theo nog tips gedurende de dag via Whatsapp.
Het vredespark in Nagasaki viel ons tegen, het naastgelegen hypocenter park gaf ons een meer respectvollere herdenking van de atoombomaanvallen.
Het bezoek aan het kasteel van Matsuyama is zeker de moeite waard. Vanuit toeristisch Kurashiki (Bikan historical area) ging de groep fietsen op het kunsteiland. Wij besloten om het prachtig gerenoveerde Witte Reiger kasteel in Himeji te bezoeken, het mooiste kasteel van onze reis in Japan. Wederom bleef Theo in contact met ons, om nog wat laatste tips te geven.
Slapen op een futon in een Japanse Minshuku is ons goed bevallen, de wandeling van Magome naar Tsumago-juku was een welverdiende afwisseling op de vele culturele hoogtepunten van deze prachtige 23 dagen rondreis door Japan. Een dagje lekker slenteren door Matsumoto met wederom een mooi kasteel gaf ons nog wat extra ontspanning voor de dag met het zeer wisselende reisschema naar de prachtige Kurobe stuwdam en al kers op de taart de sneeuwmuur.
Als afsluiting vier volle dagen genieten van het bruisende Tokyo. Ondanks de geweldige inzet en begeleiding van Theo en de leuke groep besloten wij om Tokyo zelf te ontdekken. Echter bleef Theo in contact met ons, en bleef tips geven van de diverse bezienswaardigheden die onze interesse hadden, zoals Odaiba met het vredesbeeld en de Transformer, Tokyo tower, het jongeren district Ikebukuro, Roppongi met de spin. Tokyo is 's avonds prachtig met zijn Skytree, Senso-ji tempel, uitzicht vanuit het Metropolitan building, Akihabara en nog zoveel meer.
Als afsluiting hebben we in het Ryogoku sumo-stadion het worstelen mogen aanschouwen, wat een ervaring!
Japan is traditioneel, modern, spiritueel, sierlijk, fascinerend, maar vooral anders.
Dank je wel Theo, voor deze prachtige ervaring.
Groetjes, Diba en Carlo (deelnemers Japanreis 24 april - 16 mei 2019)

Diba en Carlo
Zeker de moeite waard

Heel veel indrukken, uitersten in cultuur en landschappen. In zeer korte tijd heel veel gezien en genoten van Japan in alle facetten. Lange dagen met soms grote afstanden, maar zéér zeker de moeite waard. Perfecte combinatie van cultuur en natuur en door gebruik van openbaar vervoer het echte Japanse dagelijkse leven van dichtbij mee kunnen maken.
Grote waardering voor de Japanse mentaliteit en gedisciplineerdheid en hoe schoon en keurig alles is.

Bart en Ben
(deelnemers Japanreis mei 2019)

Bart en Ben
Prachtige reiservaring

Geachte,

Teruggekeerd uit Japan hadden wij Eurocult-Lito graag bedankt voor de prachtige reis die we hebben mogen ervaren. Er wordt vaak gezegd dat alles staat of valt met de ervaring en kunde van de reisleider. René heeft ons Japan laten zien zoals weinigen dit mogen ervaren. Wij voelden ons thuis in een land dat niet het onze is. Onze verplaatsingen met trein, metro, taxi en bus gaven ons de gelegenheid tussen de lokale bevolking te vertoeven. Japanners zijn vriendelijk en zeer behulpzaam. Onze reisleider heeft ervoor gezorgd dat we buiten de talrijke bezienswaardigheden ook voldoende van de Japanse natuur hebben kunnen genieten.
Wie goed kan stappen en graag Japanse cultuur ontdekt raden wij aan deze reis in overweging te nemen.

Nicky
(deelneemster groepsreis Japan met vertrek 3 april 2019)

Nicky
Goed georganiseerd met veel hoogtepunten

30-10-2015

Geachte mevrouw, mijnheer,

Nu we weer een week terug thuis zijn na onze 23 daagse rondreis Japan (1 tot met 23 oktober) en de jetlag bijna de baas zijn, is het tijd om jullie een korte reactie te geven op onze belevenissen.
We kijken terug op een goed georganiseerde reis met z'n vele hoogtepunten.

Onze gids/reisleider René Wiermans heeft ons op een voortreffelijke wijze de mooie en bijzondere plekken laten zien.
Zijn kennis van de Japanse geschiedenis met al zijn bijzonderheden was van een groot gehalte. Daar bovenop verstrekte hij ons van elke plaats algemene informatie, toeristische informatie en een dagelijks programma op papier. We hebben al diverse rondreizen meegemaakt, maar de informatie die we op deze reis ontvingen was heel uitgebreid. Hulde voor de wijze waarop hij dat heeft gedaan.
Zijn informatie en mondelinge toevoegingen hebben deze reis voor ons zeer geslaagd gemaakt. We hebben hem dat ook laten weten, maar vinden het op zijn plaats daar jullie als reisorganisatie ook van op de hoogte brengen.

Een ieder dank voor alles.

Met vriendelijke groet,

NB. Als we dan toch een minpuntje moeten noemen, waren dat de kleine hotelkamers met de wel heel erg beperkte badkamers.

Hennie en Wim van der Linden
Schitterend land met grootse cultuur

18-9-2016

Beste Eurocult medewerkers,

Hierbij laat ik jullie weten dat we met erg veel plezier terugkijken op een zeer geslaagde rondreis door Japan.Wat een schitterend land met een grootse cultuur. Ook hebben we genoten van het eten, de treinreizen en de mooie landschappen. Speciale dank aan René die tijdens de reis ons veel vertelde over het land en ons kennis liet maken met bijzondere plaatsen die we zelf nooit ontdekt zouden hebben.

Met vriendelijke groet,
Hans en Eveline

Hans en Eveline
Groepsreis 24-04-2018

De reis was prachtig en afwisselend. Het Japanse platteland is mooi. De steden zijn bijzonder. Reizen per trein is even wennen, maar zeer efficiënt en comfortabel.
Kortom een zeer interessante reis met een evenwichtig programma qua cultuur en natuur.
Een echte aanrader. Dit was mede te danken aan de geweldige gids René, die zich voor 100% heeft ingezet om het de groep naar de zin te maken.

Harmke Haarsma (Japanreis, met vertrek 24 april 2018)

Deze reis was fantastisch. Dankzij de kennis en inzet van René. Een dikke "Pluim".

Dick van Zuilekom
Willy Rensen
(Japanreis, vertrek 24 april 2018)

De reisroute was zeer doordacht, reizen per trein aangenaam en een beleving. De reis op zich was perfect verzorgd.
De reisleider René beschikte over een uitgebreide kennis van het land, de cultuur en geschiedenis. Bovendien was hij zeer hulpvaardig en een geweldige gastheer van Japan.

Jannie van den Berge (Japanreis van 24 april 2018)

Openbaar vervoer in Japan is fantastisch, lopen op tijd, vertrekken op tijd etc. Reisroute en afstanden prima. Zeer gevarieerd programma. Aanbevelingswaardige reis.
Prima reisleider (René).

Gerhard en Ada Gossink (Japanreis, met vertrek 24 april 2018)

Hele belevenis. Reizen met klein gezelschap met openbaar vervoer was geweldig. Je ziet beter het alledaagse leven van de bevolking. Reisroute was perfect. Kyoto met Hiroshima en Nagasaki een belevenis. De alpinetocht een geweldig extraatje in de reis. Gelukkig niet alleen steden, maar ook platteland met twee schitterende wandelingen. Hierdoor afwisselende reis. Reisleider wist veel van de Japanse cultuur en gaf veel extra informatie op papier. Hierdoor was vrije tijd heel makkelijk en goed in te vullen. De extra facultatieve excursies waren stuk voor stuk echte extraatjes op de reis, zoals wandeling in Magome. Reisleider was René.

Ans & Ton van 't Hoff (Reis 24 april 2018)

Schitterende reis met afwisselende momenten van oude Japanse cultuur, moderne Japanse steden en natuur. Treinreizen in goede comfortabele treinen. Hotels op leuke lokaties. Dat alles begeleid door een fantastische gids met veel kennis van Japan!
Arie van Heukelom (Japanreis, met vertrek 24 april 2018)

Prima georganiseerd. Veel gereisd, maar dat kan niet anders. Goede reisorganisotor, René.
Wilma Oosterkamp (Japanreis, vertrek 24 april 2018)

Reizigers reis 24-04-2018