21-daagse grote Centraal-Azië rondreis; internationale groepsreis Kazachstan, Tadzjikistan, Turkmenistan, Oezbekistan en Kirgizië

BISHKEK – BURANA – CHON KEMIN VALLEI – KOCHKOR – TOSOR – JETY OGUZ – KARAKOL – TEPKE – CHARYN CANYON – ALMATY – DUSHANBE – ISKANDER KUL – PENJIKENT – FANN MOUNTAINS & PAMIR HIGHWAY TOUR – ISTARAFSHAN – KHUJAND – TASJKENT – SAMARKAND – BOECHARA – KHIVA – KUNYA URGENCH – DARVAZA GAS CRATER – GEOK-TEPE – ASHGABAT

€ 2.230,- P.P. Vanaf

De Reis

Tijdens deze internationale groepsreis maakt u kennis met vijf landen uit Centraal-Azië; Oezbekistan, Kazachstan, Turkmenistan, Tadzjikistan en Kirgizië.

Centraal-Azië is de regio van Azië die zich uitstrekt vanaf de Kaspische Zee in het westen tot Centraal-China in het oosten en van het zuiden van Rusland in het noorden tot het noorden van Pakistan in het zuiden. De regio heeft een aantal gezamenlijke kenmerken. Zo is Centraal-Azië van oudsher nauw verbonden geweest met de nomadische volkeren die er leefden en met de zijderoute. Deze zijderoute heeft er voor gezorgd dat de regio een kruispunt werd voor de uitwisseling van mensen, goederen en ideeën tussen Europa, West-Azië en Oost-Azië. Centraal-Azië komt grotendeels overeen met Turkestan of Toerkestan. Tegenwoordig bestaat Centraal-Azië uit de vijf voormalige Sovjetrepublieken Kazachstan, Kirgizië, Oezbekistan, Tadzjikistan en Turkmenistan. Tijdens deze Engelstalige rondreis maken we uitgebreid kennis met deze landen en zien we eeuwenoude steden en culturen en een zeer afwisselend landschap. We reizen in kleine groepen van 6 tot en met 12 deelnemers!

Programma

Dag 1 Bishkek (Kirgizië)

Vanaf de luchthaven van Bishkek wordt u opgehaald en naar het hotel gebracht. Bishkek wordt ook wel de groenste stad van Centraal-Azië genoemd. In de Sovjetunie heette de stad Frunze. We bezichtigen de hoofdstad en we zien de groene pracht, evenals het Oak Park, het centrale plein Ala-Too, de Philharmonie en het Overwinningsplein.

Dag 2 Bishkek – Burana – Chon Kemin Vallei
Dag 2 Bishkek – Burana – Chon Kemin Vallei

Na het ontbijt rijden we naar de Burana toren, een 11e-eeuwse minaret gebouwd op de ruïnes van de oude stad Balasagoen. We rijden verder door de bergen naar ons guesthouse in de Chon-Kemin vallei waar we bij aankomst een lunch krijgen geserveerd. In de middag lopen we door de vallei en zien we het lokale leven van de inwoners van de vallei. Optioneel kunnen we deelnemen aan een paardrijtocht door de nabijgelegen bergen. Het diner in het guesthouse is vanavond eveneens inbegrepen.

Dag 3 Chon Kemin – Kochkor – Tosor
Dag 3 Chon Kemin – Kochkor – Tosor

Na het ontbijt zetten we koers richting de parel van Kirgizië, het Issyk-Kulmeer. Onderweg stoppen we in Kochkor waar we zien hoe traditionele vilten tapijten worden gemaakt. Kirgizië staat bekend om de productie van vilt. We rijden langs de zuidelijke oever van het meer en we genieten van het bizarre landschap van de Skazka (sprookjes) Canyon waar we grote rotsformaties kunnen bewonderen. We zien het op een na grootste bergmeer ter wereld, gelegen op een hoogte van 1.600 meter dat wordt omringd door de Tien Shan bergen. Op 200 meter van het meer verblijven we in een mooi jurt kamp met 4-persoons tenten en gedeelde faciliteiten. Vanavond is het diner in het kamp inbegrepen.

Dag 4 Tosor – Jety Oguz - Karakol - Tepke

We rijden door naar het oosten langs de zuidelijke oever van het meer en we maken kennis met de Jety Oguz Vallei, bekend vanwege de twee rode rots formaties die de namen Zeven Stieren en Gebroken Hart hebben gekregen. Aangekomen in Karakol staat een bezichtiging op het programma. We zien de houten Russisch orthodoxe kerk en de oude Dungan Moskee in de vorm van een pagode die gemaakt is zonder dat er een metalen spijker aan te pas kwam. Tevens zien we het lokale historisch museum. We rijden door naar een leuk guesthouse in het dorp Tepke. Het guesthouse behoort bij een boerderij waar paarden worden gefokt. Het diner wordt hier opgediend. Een lokale populaire drank in Kirgizië is Koemoes, gemaakt van gefermenteerde paardenmelk.

Dag 5 Karakol – Charyn Canyon (Kazachstan) - Almaty

Na het ontbijt rijden we door de bergen naar het 400 kilometer verder gelegen Almaty in Kazachstan. Almaty is de grootste stad van Kazachstan en is beter bekend onder de naam Alma Ata waar veel wereldrecords werden gereden op de legendarische schaatsbaan die in de bergen bij de stad is gelegen. Onderweg passeren we de ruim 80 kilometer lange Charyn Canyon. In de late namiddag verwachten we aan te komen bij ons hotel.

Dag 6 Almaty
Dag 6 Almaty

Tot 1997 was Almaty de hoofdstad van Kazachstan, het rijkste land van Centraal Azië. Momenteel is de stad nog steeds het belangrijkste handelscentrum en de educatieve hoofdstad van het land. De naam Almaty betekent plaats met appels, die dan ook overal verkrijgbaar zijn en die zich van hieruit over de wereld zouden hebben verspreid. We bezoeken het Panfilov Park met de bekendste bezienswaardigheid van de stad, de Zenkov Kathedraal. Deze werd in 1904 gebouwd en is een van de grootste houten gebouwen ter wereld. In het park zien we ook het indrukwekkende Soviet Glory Memorial en het Instrumenten Museum.
In de middag rijden we de berg bij de stad op en zien we de beroemde Medeo schaatsbaan. Vervolgens nemen we de kabelbaan en hebben we een schitterend uitzicht vanaf de stop van het Shymbulak skigebied.

Dag 7 Almaty – Dushanbe (Tadzjikistan)

Na het ontbijt gaan we naar de luchthaven van Almaty voor een vlucht met Air Astana naar Dushanbe, de hoofdstad van Tadzjikistan. Doesjanbe heette in het Perzisch Doesjanbe-bozor, wat in het Perzisch de maandagmarkt betekent. Later werd deze naam verkort tot Doesjanbe (maandag). Op 15 oktober 1929 werd de Sovjetrepubliek Tadzjikistan gevormd, de republiek die op 9 september 1991 een onafhankelijk land werd. Van 1929 tot 1961 heette de stad Stalinabad. Sinds de onafhankelijkheid van Tadzjikistan zijn de meeste Russen vertrokken en kwam er een instroom op gang van Tadzjieken uit andere delen van het land. Doesjanbe is een belangrijk centrum van de katoenindustrie. De stad is ruim opgezet, met veel bomen, fonteinen en brede straten. We bezoeken de botanische tuin, het standbeeld van Ismail Samani en het Rudaki park dat is gewijd aan de Perzische dichter Rudaki.

Dag 8 Dushanbe – Iskander Kul – Penjikent - Fann Mountains & Pamir highway Tour

Vanochtend ontbijten we vroeg en reizen we naar het Iskander Kulmeer, genoemd naar Alexander de Grote. Het is een van de meest idyllische plaatsen in de voormalige Sovjetunie, gelegen in de Fan bergen op een hoogte van 2.200 meter. De route naar het meer is schitterend en aangekomen aan de oever maken we een korte wandeling naar de watervallen. Vanavond overnachten we in Penjikent.

Dag 9 Seven Lakes Day Trip (optioneel)
Dag 9 Seven Lakes Day Trip (optioneel)

Vandaag heeft u de keuze op eigen gelegenheid Penjikent te ontdekken of deel te nemen aan de optionele excursie naar de Zeven Meren in de Fan bergen. Het is niet erg ver van Penjikent maar de route is over moeilijk begaanbare wegen waardoor de tour de hele dag duurt. Vanaf het zesde meer staat een wandeling van een uur of twee op het programma om het zevende en hoogst gelegen meer te bezoeken. De wandelroute zelf is niet erg zwaar. Tijdens de excursie is de lunch inbegrepen.

Dag 10 Penjikent – Istarafshan – Khujand

We rijden noordwaarts via een prachtige route waarbij we de Shahriston bergpas aandoen. We komen aan in Istarafshan gesticht door Cyrus de Grote, de zesde heerser uit de dynastie van de Achaemeniden die over het Perzische Rijk heersten. De stad heeft recentelijk het 2.500 jarig bestaan gevierd en staat bekend om zijn smederijen en handgemaakte messen. We bezoeken de workshop van een smid aan het begin van de lokale markt. Vanaf Istarafshan is het anderhalf uur rijden naar de tweede stad van het land, Khujand (o0k Choedzjand genoemd), waar we de nacht doorbrengen.

Dag 11 Khujand
Dag 11 Khujand

Khujand (Choedzjand) ligt in de Vergana Vallei aan de Sir Darya rivier. Ook Khujand kent een historie die teruggaat naar de tijd van Cyrus de Grote en Alexander de Grote. De stad staat bekend om de grootste markt van het land, de Panjshanbe Bazaar die we uitgebreid bezoeken. Tevens bezoeken we de Maslihaddin Moskee, het historisch Museum van Khujand en zien we het Arbob paleis. De schitterende oude binnenstad is zeer de moeite waard.

Dag 12 Khujand – Tasjkent (Oezbekistan)

Via de grensovergang Oybek steken we de grens naar Oezbekistan over en stappen we in onze Oezbeekse bus die in ongeveer 2 uur naar Tasjkent rijdt. Het is de grootste stad van Centraal Azië en wordt gezien als de meest kosmopolitische van de hele regio en kent een grote Russische en Koreaanse (Korjo-saram) minderheid. Het stadsbeeld wordt gekenmerkt door met bomen vergroende straten, ontelbare fonteinen en bankjes. We maken een stadstour en zien onder andere de oude stad waar we het Khast Imаm Complex aanschouwen met de oude heilige koran van Kalief Osman. We zien de handelaren van de Chor-Su Bazaar en we maken een rit met de metro. Deze metro heeft net als in Moskou en Sint Petersburg enkele prachtige ondergrondse stations. We stappen uit bij het Amir Temur Plein dat we bezoeken. We sluiten de dag af met een bezoek aan het Applied Arts Museum.

Dag 13 Tashkent – Samarkand
Dag 13 Tashkent – Samarkand

Na een vroeg ontbijt gaan we naar het station om aan boord te gaan van de hoge snelheidstrein die ons in 2 uur naar Samarkand brengt. In de middag maken we kennis met deze fascinerende stad. In de veertiende eeuw voor Christus werd Samarkand als oase-stad gesticht. In 1220 veroverden de Mongolen van Dzjengis Khan de stad, waarbij deze zwaar beschadigd werd. Timoer Lenk maakte Samarkand in 1370 de hoofdstad van zijn grote rijk. Hij liet bouwmeesters uit alle regio’s naar Samarkand komen om zijn hoofdstad te verfraaien. Veel van de historische gebouwen die nu nog te zien zijn, zijn van Timoers hand. We starten de stadbezichtiging met een bezoek aan de Siyob Bazaar en de naastgelegen indrukwekkende Bibi Khanum Moskee. Vervolgens bezoeken we het hoogtepunt van de stad, het wereldberoemde Registanplein. De naam Registan betekent Plaats van zand, omdat dit ooit een zanderig marktplein was. Het rechthoekige plein wordt aan drie zijden omringd door madrassa’s in de Perzisch-Timoeridische stijl, die gekenmerkt wordt door grote iwans (toegangsgewelven) en tegelwerk van Lapis lazuli en bladgoud. De gebouwen worden geflankeerd door siertuinen. In het midden van het plein is een rituele wasplaats te vinden. We beëindigen deze dag met een bezoek aan het Gur-Emir mausoleum waar Timoer is begraven.

Dag 14 Samarkand – Boechara
Dag 14 Samarkand – Boechara

We starten vandaag net buiten de stad in het dorp Koni Ghil waar we kennis maken met de traditionele manier van het maken van moerbei papier. Terug in Samarkand bezoeken we het indrukwekkende observatorium Ulugbek. De observaties die hier werden gedaan lagen ver voor op onze waarnemingen. We bezoeken vervolgens Shah-i-Zinda waar de familieleden van Timoer zijn begraven. In de middag bezoeken we het Afrasiyab Museum waar de historie van de stad en de omgeving wordt belicht.
In de avond nemen we de hoge snelheidstrein naar Boechara waar we na 1,5 uur aankomen en overnachten.

Dag 15 Boechara
Dag 15 Boechara

Samen met Samarkand vormt Boechara het belangrijkste historisch en cultureel centrum van het land. Voor eeuwen was het een belangrijke handelsplaats op de zijderoute en een hoogstaand academisch centrum. De oude stad is goed bewaard gebleven en staat vol met minaretten, moskeeën en madrassa’s. In de stad bevindt zich de oase Lyabi-Hauz die wordt omringd door moerbeibomen. We wandelen door de oude stad en maken kennis met het Kalan complex, De Ark (het Fort), de Bolo Hauz Moskee, het Chiobs Mausoleum met bron, de lokale markt en het Museum van de Samaniden en in de avond bezoeken we de synagoge en een poppen workshop.

Dag 16 Boechara – Khiva

Vandaag hebben we een lange dag voor de boeg dwars door de indrukwekkende Kyzylkum woestijn. Na ruim acht uur komen we aan in Khiva.

Day 17 Khiva
Day 17 Khiva

Khiva, ook wel Xiva of Chiva genoemd, is een oase-stad in de Karakum-woestijn met een goed bewaard gebleven historische binnenstad. Het ommuurde historische centrum werd in 1990 door UNESCO als eerste locatie in Oezbekistan tot werelderfgoed verklaard. De stad bestaat uit twee delen: Dichan Qal’a (buitenste deel van de stad) en Itsjan Kala (binnenstad). Dichan Qal’a werd vroeger beschermd door een muur met 11 poorten. Itsjan Kala wordt nog steeds omringd door stenen muren, waarvan de fundamenten in de 10e eeuw zijn gelegd. De huidige muren dateren uit het einde van de 17e eeuw en hebben een hoogte van 10 meter. In de oude stad bevinden zich ruim 50 historische monumenten en 250 oude huizen, vooral uit de 18e en 19e eeuw.
We bezoeken al wandelend de binnenstad en lopen door de indrukwekkende stadspoort en we zien de Kalta-minor minaret. Onder begeleiding van een lokale gids maken we uitgebreid kennis met het prachtige centrum waar we onder andere de Khodja Minaret zien die de hoogste van de stad is.

Dag 18 Khiva – Kunya Urgench (Turkmenistan) – Darvaza Gas Crater
Dag 18 Khiva – Kunya Urgench (Turkmenistan) – Darvaza Gas Crater

We rijden naar de 60 kilometer verderop gelegen grens met Turkmenistan waar we om 09.00 uur moeten zijn. We lopen door het niemandsland (1,5 kilometer) of nemen een minibusje die de afstand aflegt voor ongeveer 1 USD. Met onze uitnodiging is het mogelijk het visum te krijgen voor een bedrag van USD 100 dat ter plaatse contant moet worden betaald. De bankbiljetten dienen perfect te zijn; zonder scheuren, niet gekreukt en er mag ook geen pennestreep of iets dergelijks op staan! Aan de Turkmeense kant van de grens ontmoeten we onze Turkmeense gids en worden we naar Kunya Urgench gebracht waar we de mausolea bezoeken van Turebek Khanym, Sultan Tekesh, Sultan Il Arslan, Najmad-din-Kubra en Sultan Ali. Tevens ontdekken we de Kutlug Timoer Minaret en de Kyrk Molla heuvel. In de middag rijden we naar de Darwaza gas Krater gelegen in de Karakum woestijn. Hier wordt een kamp opgezet en genieten we van een op het vuur gemaakte maaltijd die we in de buurt van de brandende krater nuttigen. De overnachting is in tenten.

Dag 19 Darvaza – Ashgabat
Dag 19 Darvaza – Ashgabat

Onderweg naar de hoofdstad Ahgabat brengen we een bezoek aan de Erbent gemeenschap in de woestijn. Na aankomst in Ashgabat en na het inchecken hebben we wat tijd voor onszelf alvorens de stadsbezichtiging op het programma staat. Na het uiteenvallen van de Sovjetunie nam Niazov de touwtjes in handen en gaf zichzelf de titel Turkmenbashi, Leider der Turkmenen. De persoonsverheerlijking van de Turkmenbashi nam absurde vormen aan waar we tijdens de rondrit verschillende voorbeelden van kunnen zien. Zo zijn grote delen van de stad versierd met wit marmer en zijn veel gebouwen en auto’s eveneens wit. We  bezoeken het Nationaal Historisch Museum, de Neutraliteits-Boog en het nieuwe Onafhankelijkheids Park. De tour eindigt in het Terras Restaurant op de zevende verdieping vanwaar je een mooit uitzicht hebt over het park. Het diner is niet inbegrepen.

Dag 20 Ashgabat – Geok-Tepe – Ashgabat

Na het ontbijt rijden we naar het prachtige Nisa Fort (UNESCO Werelfderfgoed). De Parthische Forten van Nisa bestaan uit twee heuvels van Oud en Nieuw Nisa. Ze markeren de plek van een van de eerste steden van het Parthische Rijk, een grootmacht van de 3e eeuw voor tot de 3e eeuw na Christus. We bezoeken Oud Nisa dat ongeveer 14 hectare groot is en is mooi gelegen aan de voet van de Kopet-Dag Bergen. We krijgen een goede indruk van de grootsheid van het Partische rijk. Na ons bezoek aan het fort maken we kennis met de Spirituele Moskee, een van de grootste in Centraal Azië.
Op de terugweg stoppen we bij het National Memorial Complex Halk Hakydasy met het Tweede Wereldoorlog monument en het monument ter nagedachtenis aan de slachtoffers van de aardbeving van 1948. Tevens bezoeken we een paardenfokkerij in Geok-Tepe waar de fameuze Turkmen Akhal Teke paarden worden gefokt.

Dag 21

Transfer van het hotel naar de luchthaven.

Prijzen

Prijzen overzicht
€ 2.230,- P.P. Vanaf
Inbegrepen
Niet inbegrepen
  • Zeven meren (€ 85,-)
  • Toeslag eenpersoonskamer (€ 495,-)
  • Reserveringskosten (€ 29,50)
  • Calamiteitenfonds (€ 2,50)
  • Bijdrage SGR (€ 5,-)

Groepsreizen

Vertrekdatum Prijs (p.p)
15-06-2024 Reserveer € 2.230,-
14-09-2024 Reserveer € 2.230,-
08-10-2024 Reserveer € 2.230,-

Reserveren

Door het invullen van het reserveringsformulier zit u nog niet aan de reservering vast! Wij nemen eerst nog contact met u op om alles door te spreken en op juistheid te controleren.

Vertrekdatum
Aantal personen