17-daagse cruise over de Donau van Passau naar de Donaudelta aan de Zwarte Zee

Passau - Wenen - Solt - Mohács - Novi Sad - Belgrado - Giurgiu - Tulcea - Cernavoda - Constanta - Rousse - Veliko Tarnovo - Nikopol - Pleven - Belgrado - Aljmas - Osjiek - Batina - Boedapest - Bratislava - Melk - Passau

€ 1.999,- P.P. Vanaf

De Reis

Over een afstand van 2.845 kilometer doorkruist de Donau een tiental landen vanaf de bronnen in het Zwarte Woud in Duitsland tot aan de paradijselijke delta in Roemenië, waar de Donau uitmondt in de Zwarte Zee. Historische steden en afwisselende, indrukwekkende landschappen zullen tijdens een cruise over de Donau aan de reiziger voorbijtrekken. Cultuur en natuur zijn de hoofdingrediënten van onderstaande reizen die zonder meer een onuitwisbare indruk zullen achterlaten.

Verschillende excursies zijn inbegrepen en u kunt een excursiepakket bijboeken met 7 excursies. Tevens is het mogelijk een dranken pakket bij te boeken. De excursies die niet in het excursiepakket zijn inbegrepen kunnen aan boord worden geboekt.

Het Schip: MS Maxima****+

De MS Maxima is een prachtig schip met ruime hutten. Aan boord treft u een panorama restaurant, een panorama salon met bar, souvenirshop, wellness ruimte met sauna, whirlpool en fittnes-apparaten, zonnedek met ligstoeken en tafels met stoelen. De maaltijden zijn internationaal en bieden specialiteiten uit de landen waar doorheen gevaren wordt. Tijdens het verblijf aan boord kunt u deelnemen aan activiteiten en kunt u genieten van live muziek.

De hutten zijn stijlvol en comfortabel ingericht en beschikken over airconditioning / verwarmingssysteem, douche en wc, TV en radio, haarföhn, minibar, kluisje en telefoon.

Aan boord betaalt men met de Euro, betaalpas of creditcard (mastercard of visa).

Op het schip kunnen 180 passagiers verblijven en er wordt Engels en/of Duits gesproken.

Programma

Dag 1 Passau (Duitsland)

Van 15.00 uur tot 16.00 uur kan men inschepen. Een uur later om 17.00 uur vertrekt het schip. De reis naar Passau is niet inbegrepen. We raden aan met de trein te reizen en de avond voorafgaand aan de reis in een hotel in Passau te verblijven. U kunt er ook voor kiezen nog een nacht eerder naar Passau te komen en rond te dwalen door de prachtige barokke Altstadt. Een overnachting in een viersterrenhotel kost v.a. Eur 85,- p.p.p.n. inclusief ontbijt.

Dag 2 Wenen (Oostenrijk)
Dag 2 Wenen (Oostenrijk)

Vandaag staat de stadsbezichtiging van Wenen op het programma. Deze excursie maakt deel uit van het bij te boeken excursiepakket. Via het nieuwe deel van Wenen met de zogenaamde Uno-City rijden we naar de bezienswaardigheden van de stad van Mozart, Strauss en Beethoven. Wenen, eens de hoofdstad van het Habsburgse rijk, herbergt schitterende gebouwen uit een rijk verleden. We zien de Hofburg, waar de Spaanse Rijschool is ondergebracht; de barokke Staatsopera dat ongetwijfeld één van de mooiste operagebouwen ter wereld is. Tevens zien we onder andere het parlement, het stadhuis, het Burgtheater en de Votivkirche. Terug naar het schip rijden we langs het Wiener Prater.

Dag 3 Boedapest (Hongarije)
Dag 3 Boedapest (Hongarije)

De hoofdstad van Hongarije, Boedapest, bestaat uit twee delen: Boeda en Pest. Deze twee stadsdelen worden van elkaar gescheiden door de Donau. Op de westelijke oever vind je het stadsdeel Pest en aan de oostkant ligt het hoger gelegen Boeda. Het centrum van de stad ligt in Pest.

De stadsbezichtiging van Boedapest maakt deel uit van het excursiepakket. We bezoeken beide delen en zien de belangrijkste gebouwen van deze schitterende aan de Donau gelegen stad met het prachtige parlement aan de Pestzijde. Ook maken we uitgebreid kennis met het stadgedeelte Boeda. We zien het kasteeldistrict dat op de Werelderfgoedlijst van UNESCO staat. We komen langs de Matthiaskerk aan bij het prachtige Vissersbastion. Tot slot hebben we vanaf de Gellertberg een waanzinnig uitzicht over de stad en de Donau.

Tijdens een tweede excursie doen we impressies op van Boedapest. Zo zien we de bekende Sint Stefanusbasiliek en de opera van Boedapest. We lopen rond door de levendige stad en ontdekken de oudste metro van Europa.

Dag 4 Vukovar (Kroatië)

Vandaag staat de Kroatische stad Vukovar op het programma. De naam van de stad is een samentrekking van het Slavische vuk (wolf) en het Hongaarse vár (burcht). De stad ligt op een plek waar de rivier de Vuka in de Donau stroomt en hier tref je de grootste Kroatische haven aan de Donau aan. De belangrijkste trekpleisters van de stad zijn het Fransiscaner Klooster en het barokke Eltz Kasteel. Bij de watertoren kunnen we het recente verleden zien. De sporen van de oorlog zijn hier nog duidelijk zichtbaar. Het is ook mogelijk Vukovar te verkennen met een e-bike. De mogelijkheden verneemt u aan boord.

Dag 5 Belgrado (Servië)
Dag 5 Belgrado (Servië)

De excursie in Belgrado is onderdeel van het excursiepakket: we maken kennis met het Kalemegdan Fort, de belangrijkste trekpleister van Belgrado. Het fort is al vanaf de Donau te zien. Dit enorme omvang van het complex kwam door de eeuwen heen tot stand omdat verschillende overheersers bouwwerken toevoegden gedurende een periode van ruim 2.000 jaar. De huidige samenstelling van de vesting vormde zich in de late 18e eeuw. De vesting bestaat uit boven- en ondergedeelte en het Kalemegdan Park. Vanaf de heuvel waarop het fort ligt kunnen we de stad en de rivieren Donau en Sava prachtig zien liggen. Vervolgens gaan we de stad in en lopen we door de voetgangerszone en zien we het dagelijkse leven. We maken een rondrit langs de belangrijkste bezienswaardigheden zoals het koninklijk paleis, het raadhuis, en de Kerk van de Heilige Savas, één van de grootste orthodoxe kerken ter wereld.

Aan boord kunt u de excursie naar Topola en Oplenac boeken. Via een prachtig landschap rijden we naar Topola dat voor Servië van grote betekenis is omdat het van 1804 tot 1813 de hoofdstad van het opstandige Servië was. We zien het volksmuseum en het huis van Karadjordje Petrovic, de eerste aanvoerder van de Servische opstand. Op een heuvel bij Topala in Oplanac zien we de wit marmeren Sint George Kerk. De meeste Servische koningen zijn hier begraven. De fresco’s en de mozaïek zijn zeer de moeite waard.

U kunt er ook voor kiezen om aan boord een fietsexcursie te boeken. Op de fiets en met uw gids rijdt u langs de Save en door de stad. De fietsen die worden ingezet zijn elektrische fietsen met trapondersteuning.

Voor de avond kunt u getuige zijn van een wervelende folkore avond.

Dag 6 passage IJzeren Poort
Dag 6 passage IJzeren Poort

De IJzeren Poort is een kloof waardoor de Donau stroomt. De kloof is bijna 100 kilometer lang en vormt de grens tussen de Karpaten en de Balkan en de grens tussen Servië en Roemenië. Deze smalle ‘poort’ kenmerkt zich door stroomversnellingen en hoge rotswanden. Het is een schitterende vaartocht met een uniek uitzicht!

Dag 7 Vidin of Belogradtschik

Vandaag heeft u de keuze om aan boord een excursie naar Vidin of Belogradtschik te boeken.

Vidin is een van de oudste steden van Bulgarije en was oorspronkelijk een Keltische nederzetting. We zien een van de grootste orthodoxe kathedralen van het land en de voorheen grootste moskee van de Balkan. Tevens maken we kennis met de door de Romeinen aangelegde Vesting Baba Vida, alvorens we via de gezellige voetgangerspromenade terug naar het schip lopen.

Na een prachtige rit door het Bulgaarse landschap komen we aan bij de unieke steenformaties van Belogradschik. De rode zandstenen formaties omringen de stad van drie kanten en de verschillende formaties hebben namen zoals Adam en Eva, Madonna en de ruiter. Temidden van deze steenformaties bevindt zich de byzantijnse nederzetting Belogradtschik. Op de terugweg maken we een korte rondrit door Vidin alvorens weer aan boord te gaan.

Dag 8 Boekarest
Dag 8 Boekarest

De Roemeense hoofdstad, ook wel het Parijs van het Oosten genoemd, staat vandaag op het programma voor degenen die het excursiepakket hebben geboekt. We zien de Triomfboog en de Roemeens-Orthodoxe kerk Stavropoleus en we wandelen door de zogenaamde Lipskan (oude stad). We zien het megalomane Volkspaleis dat in opdracht van de communistische dictator Ceausescu werd gebouwd.

Dag 9 Donau Delta (Roemenië)
Dag 9 Donau Delta (Roemenië)

Vandaag varen we door de Donaudelta naar de Zwarte Zee waar het schip omkeert en de Donau weer op gaat varen. Optioneel kan de schitterende Donaudelta worden bezocht. Deze excursie kan worden gemaakt met grotere of met kleinere boten zodat het ook mogelijk is op minder toegankelijke plaatsen te komen waar je de flora en fauna van de delta beter kunt ervaren.

Dag 10 Silistra (Bulgarije)

We meren aan in Silistra en vandaar staat de bij het excursiepakket behorende excursie naar de aan de Zwarte Zee gelegen stad Varna op het programma. Voor de komst van de Bulgaren woonden er eerst Thraciërs en vervolgens Grieken. De Griekse stadstaat Odessos was in de eerste eeuw voor Christus in Romeinse handen gekomen. Resten van Romeinse thermen herinneren aan deze periode. Van 1949 tot 1956, de periode waarin Bulgarije in de greep was van het stalinisme, droeg de stad de naam Stalin ter ere van Stalins zeventigste verjaardag.

Dag 11 Nikopol en Pleven (Bulgarije)

De deelnemers van het excursiepakket rijden met de bus door het schitterende Bulgaarse landschap alvorens aan te komen in Pleven gelegen in het noorden van Bulgarije. Het is het culturele centrum van de regio en geschiedenis en monumenten in de stad hebben te maken met de tijd van de oorlog tegen de Ottomanen. We bezoeken het panorama monument dat hoog boven de stad uittorent. Het werd in 1977 opgericht ter nagedachtenis aan de bevrijding die precies 100 jaar eerder plaats had. We zien het mausoleum uit 1877 met gevallen Russische en Roemeense soldaten. We wandelen door de stad met prachtige fonteinen en we zien lokale folklore in het Kajlaka Park.

Dag 12 passage IJzeren Poort
Dag 12 passage IJzeren Poort

Vandaag relaxen we aan boord en genieten we van de passage door de IJzeren Poort.

Dag 13 Novi Sad (Servië)
Dag 13 Novi Sad (Servië)

De bevolking van Novi Sad is sinds de stad in de 18e eeuw werd gesticht sterk gemengd geweest. Er woonden Hongaren, Serviërs en Zwaben (Duitsers). In het verleden waren er ook grote Griekse en joodse minderheden. Tegenwoordig is de voornaamste minderheid van Hongaarse komaf. De stad heeft zich ontwikkeld tot een belangrijk cultureel centrum en wordt daarom ook wel het Athene van het noorden genoemd. De excursie door de nauwe straatjes en langs de kleurrijke gebouwen is een bijzondere belevenis.

Dag 14 Mohács, Kalocsa, Pécs of Poesta (Hongarije)
Dag 14 Mohács, Kalocsa, Pécs of Poesta (Hongarije)

Vandaag kan men kiezen een excursie naar Pécs te boeken of de Poesta te gaan verkennen.
Via het Hongaarse laagland rijden we naar Pecs, één van de mooiste historische steden van Hongarije met een mediterrane sfeer. In 2010 was het de culturele hoofdstad van Europa! We brengen een bezoek aan de Basiliek waarvan de Romeinse funderingen dateren uit de 6de eeuw. In de 13de eeuw werd tijdens de Turkse bezetting de Sint Bartholomeus Kerk vernield en werden de stenen gebruikt om een moskee te bouwen. Pécs werd in 1868 bevrijd van de Turkse bezetter en de moskee werd in een katholieke kerk omgedoopt, hoewel de vorm van de moskee bewaard is gebleven. We maken kennis met de Zsolnay bronnen en tijdens onze wandeling proeven we de sfeer van de stad. Vanuit Mohács vervolgen we onze cruiseroute.
De excursie naar de Poesta begint in Kalocsa met de prachtige Dom die het straatbeeld siert. Het was het eerste aartsbisdom van Hongarije. Vanuit Kalocsa veroverde de Hongaarse paprika de wereld en de stad staat dan ook bekend als de bakermat van de paprika. We passeren paprikavelden en rijden de Hongaarse vlakten in die beter bekend is onder de naam Poesta. We bezoeken een stoeterij waar we in een koets plaats kunnen nemen. We zien bovendien een ruiter opvoering die ons meeneemt naar het Hongaarse leven op de Poesta. Na afloop proeven we Hongaarse wijn en een lokale snack.

Dag 15 Bratslava (Slowakije)
Dag 15 Bratslava (Slowakije)

Bratislava, de hoofdstad van Slowakije, ligt niet ver van de Oostenrijkse grens in de vruchtbare Donauvlakte ten zuiden van de kleine Karpaten. De stad is het best te typeren als klein maar fijn. De deelnemers aan het excursiepakket rijden naar de burcht boven de stad vanwaar we Bratislava aan onze voeten zien liggen. De burcht was de residentie van talrijke Hongaarse Koningen. We rijden naar de oude binnenstad en zien onder andere het Burgtheater, de oude markthal, het nationale theater evenals verschillende barokke gebouwen en stadtorens.

Dag 16: Melk (Oostenrijk)

Vandaag kan het Schallaburg Kasteel in de buurt van Melk worden bezocht. Het is een van de mooiste renaissance kastelen van Oostenrijk. Het kasteel bestaat uit twee delen; het middeleeuwse deel dat werd gebouwd vanaf het einde van de twaalfde eeuw. Het nieuwere en mooiste deel van het kasteel werd gebouwd tijdens de renaissance. De ruime binnenplaats heeft witgeschilderde muren en mooie arcades in Toscaanse stijl. De 1600 terracotta reliëfs beelden historische figuren en mythologische dieren uit. Veel details zijn uitbeeldingen uit werken van Nederlandse kunstenaars.

Dag 17: Passau (Duitsland)

Rond 08.30 uur legt het schip aan in Passau. De ontscheping is tot 09.30 uur.

Het programma is onder voorbehoud.

Prijzen

Prijzen overzicht
€ 1.999,- P.P. Vanaf
Inbegrepen
Niet inbegrepen
  • Toeslag hoofddek (€ 500,-)
  • Toeslag middendek achter (€ 500,-)
  • Toeslag middendek voor (€ 600,-)
  • Toeslag middendek (€ 700,-)
  • Toeslag bovendek (€ 700,-)
  • Excursiepakket met 7 excursies (€ 249,-)
  • Drankenpakket (€ 370,-)
  • Reserveringskosten (€ 29,50)
  • Calamiteitenfonds (€ 2,50)
  • Bijdrage SGR (€ 5,-)

Groepsreizen

Vertrekdatum Prijs (p.p)

Reizen

Omschrijving Prijs (p.p)
2-pers.hut hoofddek voor/achter € 2.249,-
2-pers.hut hoofddek € 2.499,-
2-pers.hut middendek achter met Frans balkon € 2.999,-
2-pers.hut middendek voor met Frans balkon € 3.149,-
2-pers.hut middendek met Frans balkon € 3.329,-
2-pers.hut bovendek achter met Frans balkon € 3.679,-
2-pers.hut bovendek voor met Frans balkon € 3.849,-
2-pers.hut bovendek met Frans balkon € 3.999,-

Reserveren

Door het invullen van het reserveringsformulier zit u nog niet aan de reservering vast! Wij nemen eerst nog contact met u op om alles door te spreken en op juistheid te controleren.

Vertrekdatum
Aantal personen