16-daagse internationale groepsreis Roemenië Moldavië Transnistrië Oekraïne en Wit-Rusland

16-daagse internationale groepsreis

€ 1.388,- P.P. Vanaf

De Reis

Tijdens deze internationale groepsreis maakt u kennis met vijf veelal nog onontdekte landen: Roemenië, Moldavië, Transnistrië, Oekraïne en Wit-Rusland.
Roemenië, het land van Dracula, heeft de toerist bijzonder veel te bieden; een schitterende natuur en prachtige bergen, goed bewaard gebleven middeleeuwse kastelen, oude kerken en een levendige cultuur.
Moldavië is het toeristisch minst bezochte land van Europa met een prachtige natuur en staat bekend als een echt wijnland.
Tussen Moldavië en Oekraïne ligt het dwergstaatje Transnistrië. Het wordt vrijwel door geen enkel land als staat erkend. Het is nauw verbonden met Rusland en hier kan men de tijd van de Sovjetunie nog herbeleven.
Oekraïne is na Rusland het grootste land van Europa. We zien de drie belangrijkste steden van het land: de mediterraan aandoende havenstad Odessa, de hoofdstad Kiev prachtig gelegen aan de Dnjepr en Lviv waar de Europese cultuur van oost en west samenkomt.
Wit-Rusland is veel in het nieuws geweest vanwege de verkiezingen waarbij Loekasjenko zich tot absolute winnaar uitriep en de daarop volgende demonstraties. De hoofdstad Minsk is een voorbeeld van Stalinistische architectuur maar het achterland geeft een geheel ander beeld. We bezoeken onder andere de unieke kastelen Mir en Nevish.

Programma

Dag 1 Boekarest

Vanaf de luchthaven van Boekarest wordt u opgehaald en naar het hotel gebracht. Voor het begin van de reis kunt u langer in Boekarest verblijven. We informeren u graag over de mogelijkheden.

Dag 2 Boekarest - Brasov

We rijden door de Karpaten naar Brasov. Onderweg bezoeken we het befaamde Peles Kasteel met zijn grote wapencollectie. Het kasteel deed dienst als zomerresidentie van de Roemeense koninklijke familie.
We rijden verder en komen aan in Brasov, de tweede stad van Roemenië. De stad is ook bekend onder de naam Krohnstadt en is gesticht door Saksische kolonisten. We worden al wandelend uitgebreid rondgeleid door het barokke oude centrum. We zien onder andere de grote Zwarte kerk, het Hirscher House, de barokke gebouwen uit de Habsburgse tijd, de Ekaterina Poort en de oude citadel.

Dag 3 Brasov-Bran-Lacu Rosu
Dag 3 Brasov-Bran-Lacu Rosu

We rijden naar Bran waar we lunchen in een lokaal restaurant. In Bran bezoeken we het indrukwekkende middeleeuwse kasteel dat in verband wordt gebracht met de legendes van Dracula. Het kasteel werd in 1377 gebouwd als fort om de bewoners van Brasov te beschermen. Prins Vlad gebruikte het kasteel als uitvalsbasis voor zijn veroveringstochten in Transsylvanië. In 1932 werd het kasteel de residentie van Koningin Marie van Roemenië.
Tevens bezoeken we vandaag de versterkte kerk van Prejmer die op de UNESCO Werelderfgoedlijst staat. Het stadje Prejmer ontwikkelde zich omstreeks 1225 rond de burcht en is de meest oostelijk gelegen nederzetting van de Zevenburger Saksen. In de 15e eeuw werd een ringmuur rond de kerk opgetrokken die van de kerk een machtige weerkerk maakte. De muur werd gebouwd om de bevolking tegen de invallen van de Turken en de Tataren te beschermen.

Dag 4 Lacu Rosu-Voronet

Via authentieke dorpjes bereiken we Tarpesti. Hier brengen we een bezoek aan het Neculai Popa Museum waar kleurrijke maskers en folkloristische kostuums te zien zijn.
Tevens maken we kennis met de beroemdste trekpleister van de Boekovina, het Voronet Klooster. Het staat bekend om zijn beschilderde muren, met een bijzondere kleur blauw die als Voroneț-blauw bekend staat. Het is gebouwd in 1488 door Ștefan cel Mare. De beschermheilige is Sint-Joris. Het klooster is nog geheel origineel. Aan de westgevel van de kerk heb je het enorme fresco van het ‘Laatste Oordeel’, het hoogtepunt van de middeleeuwse schilderkunst in Moldavië: de apostel Paulus leidt de gelovigen de hemel binnen en Mozes komt met de ongelovigen. Onderaan is de wederopstanding. De nonnen wijzen met hun aanwijsstok naar de details. Aan de noordmuur is het scheppingsverhaal te zien van Adam en Eva tot Kaïn en Abel. Op de zuidmuur staat de stam van Jesse met de stamboom van de voorouders van Jezus.

Dag 5 Voronet-Suceava-Iasi
Dag 5 Voronet-Suceava-Iasi

We bezoeken een andere parel van in Boekovina, het klooster van Sucevița. Het is een klooster van de Oosters-orthodoxe Kerk en stamt uit 1585 en staat sinds 2010 op de Werelderfgoedlijst van UNESCO. De kerk van het klooster bevat zowel Byzantijnse als Gotische elementen. Op zowel de binnen- als de buitenmuren zijn muurschilderingen aangebracht met Bijbelse episoden uit het Oude en Nieuwe Testament. De schilderijen zijn gemaakt rond 1601. Het klooster wordt bewoond door nonnen. De binnenplaats van het klooster is bijna vierkant (100 bij 104 meter) en is omgeven door hoge brede muren. Op elke hoek staat een toren. Sucevița was een prinselijke residentie en daardoor een versterkt klooster.
In de middag komen we aan in Iași,  de op twee na grootste stad van Roemenië en de voormalige hoofdstad van het vorstendom Moldavië. Iași telt meer dan vijftig kerken en heeft ook vijf culturele centra: Britse, Franse, Duitse, Latijns-Amerikaanse & Caribische en Griekse. Cultuur is te vinden rond het Nationaal Theater, het Operagebouw, de Staat Filharmonie van Iași, het Tatarasi-atheneum, een beroemde Botanische Tuin, een serie van musea en herdenkingshuizen, een onafhankelijk theater en meerdere studentenorganisaties.

Dag 6 Iasi - Chisinau

We passeren de grens met Moldavië en rijden naar de hoofdstad Chisinau. Afhankelijk van de tijd die we nodig hebben om de grens te passeren kunt u Chisinau te voet verkennen en kennis maken de belangrijkste bezienswaardigheden van de stad zoals de Kathedraal van de Geboorte van Christus, het presidentieel paleis, het parlements gebouw en de Moldavische Arc de Triomphe.
‘s Middags bezoeken we Milestii Mici, de grootste ondergrondse wijnstad van Europa met een lengte van maar liefst 200 kilometer! Het betreft kalksteentunnels waarvan 55 kilometer voor de opslag van wijn wordt gebruikt. We zien niet alleen de ondergrondse wijnkelder maar kunnen vanzelfsprekend ook deelnemen aan een wijnproeverij.

Dag 7 Chisinau-Tiraspol

We verlaten het onbekende Moldavië en komen aan in een Europees land dat vrijwel niemand kent; Transnistrië met als hoofdstad Tiraspol. Hier heb je het gevoel terug te keren in de tijd en de Sovjetunie opnieuw te beleven. Het landje ligt ingeklemd tussen Oekraïne en Moldavië en wordt vrijwel door geen enkel land als zelfstandige natie erkend. Toch heeft het een half miljoen inwoners, een eigen munt, een leger en een eigen parlement. We bekijken de hoofdstad en maken kennis met het Lenin monument en tanks uit de Tweede Wereldoorlog.

Day 8: Tiraspol - Odessa

Odessa ligt op ruim 100 kilometer van Tiraspol.
In 1794 hernoemde Catharina de Grote Chadzjibej tot Odessa, naar de oude Griekse kolonie Odessos, welke echter veel zuidelijker bij Varna gelegen was. In het tsaristische Rusland werd Odessa de derde stad, na Moskou en Sint-Petersburg. Net als Sint-Petersburg was Odessa bedoeld als een venster op het westen. Er werden architecten, kunstenaars en vakwerklieden uit West-Europa aangetrokken en deze invloeden zijn nog goed te zien.  Een van de bekendste gebouwen van de stad is de prachtige opera.
De stad kende een grote Joodse gemeenschap (180.000). De bekende Russisch-joodse schrijver Isaak Babel is geboren en opgegroeid in Odessa.

Dag 9 Odessa
Dag 9 Odessa

Vandaag staat de optionele excursie naar de catacomben van de stad op het programma. Als bouwmateriaal gebruikte men kalksteen, bij gebrek aan hout. De steenlagen onder de stad zijn in de loop van de laatste twee eeuwen dermate gedelfd dat de ontstane catacomben een lengte van 2.000 kilometer beslaan.

Dag 10 Odessa - Kiev

We rijden van Odessa naar Kiev, een afstand van ongeveer 470 kilometer. Onderweg stoppen we in de buurt van Pervomaysk waar we het Strategic Missile Force Museum bezoeken. In het verleden was het een lanceerbasis voor nucleaire wapens. We zien de zwaarste bom uit het arsenaal, de zogenaamde R-26M2 Governor bom die door de Amerikanen werd aangeduid als Satan.
In de loop van de avond komen we in Kiev aan.

Dag 11 Kiev
Dag 11 Kiev

Vandaag kunnen we kiezen om Kiev op eigen gelegenheid te verkennen of deel te nemen aan een optionele excursie naar Tsjernobyl. Op 26 april 1986 vond de nucleaire ramp van Tsernobyl plaats. Het duurde vele dagen voordat de wereld kennis nam van het ongeluk omdat het door de toenmalige Sovjetregering onder leiding van Gorbatsjov onder de pet werd gehouden. Vijf dagen later toen in Kiev de 1 mei festiviteiten werden gehouden en de hele bevolking op straat was kwam de nucleaire wolk over de stad. De partijbonzen hadden hun familie toen al in veiligheid gebracht terwijl het volk nietsvermoedend aan de straling werd blootgesteld. Pas toen de verhoogde straling in het westen werd gemeten kwamen de Sovjetautoriteiten met het nieuws naar buiten. Tegenwoordig is het mogelijk om in groepsverband de regio te bezoeken en te zien hoe in de verlaten stad Pripjat bij de centrale de tijd heeft stilgestaan.

Dag 12 Kiev - Lviv

In de ochtend zien we de belangrijkste bezienswaardigheden van Kiev zoals de Sint Sophia Kathedraal en het Sint Michielklooster. We zien de barokke Sint Andreaskathedraal, een meesterwerk van de Italiaanse architect Rastrelli, gelegen aan de prachtige Andreasstraat. Tevens maken we kennis met het Onafhankelijkheidsplein, de Golden Gate en het Opera Gebouw. We maken kennis met het wereldberoemde Kievo Pechersk Holenklooster dat in 1054 werd gesticht. Dit klooster is zetel van de Russisch orthodoxe kerk in Oekraïne en draagt de titel Lavra (klooster in de hoogste rangorde). Onder het klooster bevindt zich een ondergronds labyrinth van holen en gangen waar gemummificeerde monniken en heiligen begraven liggen.
In het begin van de middag nemen we de trein naar Lviv waar we in de loop van de avond arriveren. Tijdens de vijf uur durende treinreis kunnen we genieten van het aan ons voorbijtrekkende Oekraiense landschap.

Dag 13 Lviv

Lviv is een van de meest unieke en minst ontdekte steden van Europa. De geschiedenis heeft vele perioden doorstaan en is de Tweede Wereldoorlog vrijwel ongeschonden doorgekomen. Het maakte deel uit van het Habsburgse rijk (Lemberg), van Polen (Lwów), de Sovjetunie (Lvov) en tegenwoordig van Oekraïne (Lviv). De verschillende perioden zijn in de stad goed te herkennen en de geschiedenis straalt je op iedere hoek tegemoet. We maken een stadswandeling langs de vele historische gebouwen in het centrum, een bonte combinatie van diverse stijlen zoals barok en gotiek. Het imposante operagebouw, het gezellige marktplein, de Bernardine kerk, de Lvóv-Boimkapel, de barokke Dominicanenkerk (1745-1764), de vroeg-barokke Jezuïetenkerk (1630), het middeleeuwse Farmacie Museum en de Armeense Kathedraal zijn een aantal van de prachtige gebouwen die we zien.

Dag 14 Lviv - Minsk
Dag 14 Lviv - Minsk

Vanochtend kunnen we Lviv op eigen gelegenheid verder verkennen. In de loop van de dag nemen we het vliegtuig naar Minsk waar we bij aankomst naar ons hotel worden gebracht.

Dag 15 Minsk Nesvizh and Mir kastelen
Dag 15 Minsk Nesvizh and Mir kastelen

 

Minsk is een van de minst bezochte hoofdsteden van Europa. Enerzijds omdat het in de Sovjetunie in de schaduw van Moskou stond en anderzijds omdat het een gesloten communistisch bolwerk is gebleven na het uiteenvallen van diezelfde Sovjetunie. Toch is het een interessante stad waar het verleden en heden samenkomen. We gaan Minsk bezichtigen en zien het Onafhankelijkheidsplein de Onafhankelijkheids Avenue vol classicistische Satlinistische architectuur. Tevens zien we de oude stad met onder andere de kathedraal van de Heilige Maagd Maria.
Vervolgens nemen we deel aan de excursie naar het Njasvizj en het Mir Kasteel.
Het Njasvizj Kasteel is het residentiële paleis van de familie Radziwill. In 1582 begon Mikołaj Krzysztof Radziwiłł, maarschalk van Litouwen, gouverneur van Trakai en Vilnius en beheerder van het kasteel van Šiauliai, aan de bouw van een imposant, vierkant kasteel van drie verdiepingen. Alhoewel de werkzaamheden waren gebaseerd op de reeds bestaande structuur van een middeleeuws kasteel, werden de eerdere versterkingen volledig omgebouwd naar voorbeeld van de renaissance en de barok. De bouw was klaar in 1604, maar een halve eeuw later werden nog enkele galerijen toegevoegd. De hoeken van het kasteel werden versterkt met vier achthoekige torens. In 1770 werd het kasteel veroverd door het Russische leger en werd de familie Radziwiłł verdreven. Toen het paleis was verlaten door zowel de oorspronkelijke eigenaars als het Russische leger kwam het tot verval. Maar tussen 1881 en 1886 werd het hersteld door de familie Radziwiłł en werd het interieur opgeknapt in opdracht van prins Antoni Radziwiłł en zijn Franse vrouw, Marie de Castellane. Zij ontwierpen ook een park in Engelse stijl. Het park met een oppervlakte van meer dan 1 vierkante kilometer, is in Europa een van de grootste in zijn soort. In 1939 werd de familie Radziwiłł verdreven van het kasteel door het invallende Rode Leger. Ten tijde van de Sovjet-Unie was het kasteel een sanatorium en werd het park niet onderhouden. In 1994 kreeg het kasteel de status van nationaal historisch en cultureel erfgoed.

Vervolgens bezoeken we het Mir Kasteel. Aan het einde van de 15e eeuw begon men met de bouw van dit Gotische kasteel. Hierna werd het uitgebreid en herbouwd, eerst in de stijl van de Renaissance, daarna in de stijl van de Barok. Tegen het eind van de 19e eeuw werd het kasteel gerestaureerd, nadat het bijna een eeuw verlaten was geweest en hevige schade had opgelopen tijdens de Napoleontische tijd. In 1920 en 1930 werden elementen in de stijl van de Secessie en Romantiek toegevoegd en werd er rondom een park aangelegd.

Dag 16

Transfer naar de luchthaven.

Prijzen

Prijzen overzicht
€ 1.388,- P.P. Vanaf
Inbegrepen
Niet inbegrepen
  • Excursie Tsjernobyl (€ 120,-)
  • Catacomben Odessa (€ 15,-)
  • Toeslag eenpersoonskamer (€ 345,-)
  • Reserveringskosten (€ 29,50)
  • Calamiteitenfonds (€ 2,50)
  • Bijdrage SGR (€ 5,-)

Groepsreizen

Vertrekdatum Prijs (p.p)

Reserveren

Door het invullen van het reserveringsformulier zit u nog niet aan de reservering vast! Wij nemen eerst nog contact met u op om alles door te spreken en op juistheid te controleren.

Vertrekdatum
Aantal personen