15-daagse Nederlandstalige natuur- en cultuurreis Zuid-Georgië

Onder leiding van Levan Goliadze

€ 1.645,- P.P. Vanaf

De Reis

Georgië, op de grens van Europa en Azië, is een aantrekkelijke bestemming vanwege de schitterende natuur en de hartverwarmende gastvrijheid van de inwoners. De reis begint in de interessante hoofdstad Tbilisi. We bezoeken Atsana, het aan zee gelegen Batoemi en we gaan naar Zuid-Georgië waar we onder andere het Grottencompex van Vardzia bezoeken. We logeren bij gastfamilies op basis van volpension, waardoor de groepen nooit groter kunnen zijn dan 9 personen. U dient er rekening mee te houden dat het onderkomen eenvoudig is, maar de Georgische gastvrijheid zal dat zeker dubbel en dwars compenseren. De reis staat onder leiding van de Nederlands sprekende Georgiër en professioneel zanger Levan Goliadze. Hij laat u kennis maken met zijn fascinerend en gastvrij land.

Programma

Dag 1 Tbilisi

Vlucht Amsterdam – Tbilisi. Bij aankomst worden we met open armen ontvangen en naar ons guesthouse gebracht waar we de komende nachten verblijven.

Dag 2 Tbilisi
Dag 2 Tbilisi

Tbilisi is sinds het jaar 458 de hoofdstad van Georgië. De Oude Stad wordt gekenmerkt door smalle straatjes en typisch Georgische huizen met balkons van krullend houtsnijwerk. In het moderne Tbilisi kan men alle kanten op: musea, kerken, theaters, maar ook markten en terrasjes rond de beroemde Rustavelli Boulevard. In de ochtend brengen we een bezoek aan dit oude deel van de stad. In de middag gaan we naar de oude hoofdstad van Georgië, Mtscheta, met onder meer een bezoek aan het Djvari klooster uit de 6e en 7e eeuw en de Svetitschoveli kathedraal. Het Djvari klooster, of ook wel Klooster van het Kruis genaamd, is lang een pelgrimsoord geweest door de magische werking van het kruis dat hier geplaatst is door de Heilige Nino. Diner en overnachting in Tbilisi.

Dag 3 David Gareja in Kacheti - Tbilisi

Vandaag gaan we de stad uit en rijden richting het Zuidoosten naar het holenklooster van David Gareja dat gesticht is in de zesde eeuw in de provincie Kacheti. De weg naar het kloostercomplex toe is prachtig en we wanen ons in een compleet andere wereld. David Gareja bevindt zich op Georgisch grondgebied, maar van bovenop de berg achter het complex, hebben we een fantastisch uitzicht over een weidse vlakte die zich strekt tot aan de horizon. Dit is Azerbeidzjan. We lunchen in de vrije natuur. De wandeling naar boven is pittig, maar de moeite waard. Aan de achterzijde van het lavra bevinden zich een tiental kapelletjes uitgehakt uit de berg waar de meest prachtige fresco’s op prijken. Een bijzondere ervaring op deze bijzondere plek middenin de natuur. Door de berg met zijn grotten en de vlakte erachter, zijn hier grote roofvogels te spotten. We keren terug naar Tbilisi voor het diner en overnachting.

Dag 4 Kakhetin - Sighnaghi - Tbilisi
Dag 4 Kakhetin - Sighnaghi - Tbilisi

We reizen vandaag oostwaarts richting de prachtige Kakheti regio, hét wijngebied van Georgië dat bekend staat om zijn heerlijke wijnen. We bezoeken het Klooster van Bodbe, de laatste rustplaats van Sint Nina ‘de Verlichter van de Georgiërs’. Ze predikte het Christendom in Georgië met een ‘wijnkruis’ in haar hand. We reizen verder naar Sighnaghi, een mooi klein stadje met prachtige uitzichten op de Kaukasus. Dit kleine stadje is een zeldzaam voorbeeld van een historische stad die zijn stijl door de eeuwen heen behouden heeft, met onder andere open traditionele balkons en een uniek fort met kerken en torens erin gebouwd. We bezoeken het etnografisch museum in deze charmante stad waar we het werk van Niko Pirosmani kunnen bewonderen, één van de grootste en bekendste kunstenaars van Georgië. Zowel de kunstenaar als zijn kunst werden pas na zijn dood erkend. Pirosmani is afkomstig uit Kakheti en we vinden hier een aantal mooie werken van hem. We dineren en overnachten in Tbilisi.

Dag 5 Bordzjomi - Vardzia

Een reisdag door het mooie landschap van centraal Georgië richting het zuiden. Ons doel is Vardzia, maar onderweg maken we nog enkele stops voor een picknick en een mooie foto in het charmante Bordzjomi bijvoorbeeld. Het Khertvisi fort is een stop meer dan waard. Dit is een van de oudste forten van Georgië dat dateert uit de 2de eeuw voor Christus. De muren die we vandaag de dag zien dateren overigens uit de 14de eeuw, nadat Alexander de Grote het fort verwoest zou hebben tijdens zijn veroveringen. We overnachten in Vardzia in een guesthouse.

Dag 6 Apnia - Vardzia

We bezoeken vandaag het bijzondere Vardzia grottencomplex. Dit complex is gebouwd in de 12de eeuw in opdracht van Koning Tamar (een legendarische vrouw die als Koning is gekroond) met de intentie bescherming tegen de Mongolen te bieden. Het enorme complex bestond uit meer dan 6.000 ruimtes verdeeld over 13 verdiepingen. We zien een geavanceerd irrigatiesysteem, een prachtige zaal en kerk. Het complex is deels verwoest tijdens een aardbeving in de 13de eeuw, maar bleef bewoond tot de 16de eeuw toen de monniken werden gedood door de heersende Shah. In de middag bezoeken we het kleine dorpje Apnia. In dit kleine dorpje is de tijd stil blijven staan. De omgeving is prachtig en na een praatje met de locals maken we een mooie wandeling terug naar Vardzia waar we dineren en overnachten in ons guesthouse.

Dag 7 Akhaltsike - Atsana

We rijden naar het westen en maken een stop in Akhaltsike. Het Rabati Fort dateert uit de 10de eeuw en is prachtig gelegen aan de rand van het dorp. Wat we vandaag de dag zien is een constructie van de Ottomanen uit de 17de en 18de eeuw. Een prachtig complex dat nogmaals laat zien dat we ons op een kruispunt van culturen bevinden. We rijden vervolgens door naar Atsana, een prachtig bergdorpje in het westen van Georgië. Dit is een rit van 290 km waar we het laatste deel een steeds beter beeld krijgen van het landelijke leven in Georgië. We overnachten de komende nachten in Atsana.

Dag 8 Atsana
Dag 8 Atsana

Vandaag blijven we in Atsana en genieten van een rustige dag op een schitterende plek Een wandelingetje in het dorp om een praatje te maken met de bewoners of een mooie wandeling langs de rivier of door het bos. Een dag in de buitenlucht maakt ons zeker hongerig en dat is maar goed ook. De Georgiërs houden van eten en drinken en er wacht ons een heerlijke picknick in de buitenlucht. ’s Avonds staat er bovendien een BBQ op het menu.

Dag 9 Batoemi
Dag 9 Batoemi

We rijden naar de bekende badplaats Batoemi, gelegen aan de Zwarte Zee. We picknicken vandaag aan het strand. We brengen een bezoek aan de bijzondere botanische tuinen; een enorm groot tuinencomplex dat uitloopt op het strand. Batoemi is een bijzondere stad, gelegen op een kruispunt van culturen. We zien hier dan ook veel verschillende bouwstijlen in het straatbeeld en verschillende gelaatstrekken bij de bevolking. Dankzij die diversiteit vinden we ook verschillende gebedshuizen; er is een synagoge, Georgisch-orthodox Christelijke en apostolische kerken en moskeeën. Het liefdesverhaal van Ali en Nino, een verliefd stel uit verschillende milieus, wordt uitgebeeld in een bewegend kunstwerk op de boulevard van de stad. De stad heeft een grote haven en is het eind- of beginstation van het Kaukasisch treinverkeer. We bezoeken een vriend van Levan en we genieten van Georgische gerechten en zang en dans.

Dag 10 Bachmaro
Dag 10 Bachmaro

Vandaag gaan we naar Bachmaro, een van de mooiste berggebieden van West-Georgië met toppen van zo’n 2050 meter hoog. In de winter wordt hier naar hartenlust geskied, in de zomer is het een prachtig wandelgebied. De uitzichten zijn werkelijk fenomenaal en de fysieke inspanning is heerlijk. We picknicken vandaag in een bosrijke omgeving

Dag 11 Ubadno klooster

Op 30 kilometer van Atsana bevindt zich het Udabno klooster. Evenals in David Gareja, vinden we in het westen van Georgië een klooster met deze naam die ‘woestijn’ betekent. Dit Udabno klooster dateert uit de 5de eeuw en is een mooi complex prachtig gelegen in de bergen. Vandaag picknicken we bij een mooie rivier.

Dag 12 Gori

We reizen vandaag terug richting Tbilisi en maken een stop in Gori. De geboorteplaats van Josef Stalin is waarschijnlijk de enige plaats ter wereld waar we nog een standbeeld van deze beroemde en beruchte Sovjet-leider vinden. Bij voldoende belangstelling brengen we een bezoek aan het museum dat het leven van Stalin belicht.

Dag 13 Dmanisi
Dag 13 Dmanisi

We gaan op zoek naar de oudste historie van Georgië. In Dmanisi zijn zo’n 30 jaar geleden schedels gevonden van de zogenaamde Homo Georgicus. Deze voorloper van de Homo erectus leefde zo’n 1,8 miljoen jaar geleden. Dit is dan ook een bijzondere en unieke plek om te bezoeken. De oudste kerk van Georgië dateert uit de 5de eeuw en heet de Bolnisi Sioni. Deze bevindt zich nog in de originele staat en bezoeken we ook tijdens de dag van oudheden. Tevens bezoeken we de Tsughrughasheni Kerk uit de 13de eeuw.

 

Dag 14 Tbislisi

De laatste volle dag brengen we door in de stad. Van de deels autovrije gezellige Aghmashenebeli boulevard met zijn prachtig gerestaureerde gebouwen gaan we richting Rustaveli boulevard. We krijgen een steeds completer beeld van deze prachtige stad. Voor een uitzicht over de stad kunnen we naar de Heilige Berg Mtatsminda gaan. Naast de televisiemast van de stad is een mooi aangelegd park en amusementspark waar Georgische families bij elkaar komen om van hun vrije tijd te genieten. We lunchen in de stad en bezoeken vervolgens de markt van Tbilisi. De overige tijd in de middag is vrij te besteden om musea te bekijken, wat souvenirs te kopen of gewoon lekker een terrasje te pakken. ’s Avonds een afscheidsfeest en diner met zang van het Khareba en Gogia ensemble.

Dag 15 Tbilisi

We worden naar de luchthaven gebracht voor terugreis van Tbilisi naar Amsterdam.

Het programma is onder voorbehoud!

Prijzen

Prijzen overzicht
€ 1.645,- P.P. Vanaf
Inbegrepen
Niet inbegrepen
    • Toeslag rechtstreekse vlucht inclusief ruimbagage (€ 97,-)
    • Toeslag 1-pers.kamer (€ 295,-)
    • Reserveringskosten (€ 29,50)
    • Calamiteitenfonds (€ 2,50)
    • Bijdrage SGR (€ 5,-)

Groepsreizen

Vertrekdatum Prijs (p.p)
04-06-2022 Reserveer € 1.645,-

Reserveren

Door het invullen van het reserveringsformulier zit u nog niet aan de reservering vast! Wij nemen eerst nog contact met u op om alles door te spreken en op juistheid te controleren.

Vertrekdatum
Aantal personen