15-daagse Nederlandstalige natuur- en cultuurreis Zuid-Georgië

Onder leiding van Ivane Goliadze

€ 1.895,- P.P. Vanaf

De Reis

In de tweede natuur- en cultuur variant neemt de Nederlandssprekende Georgiër Ivane Goliadze de reizigers mee naar diverse bijzondere plekken die niet behoren tot de grote toeristische highlights van Georgië en worden er meer wandelmogelijkheden geboden.
De eerste twee dagen verblijven we in het gastenverblijf van de familie van Ivane in Tbilisi en bezoeken we de Georgische hoofdstad en nabije omgeving. Daarna vertrekken we naar het zuiden van Georgië, naar de regio Samtskhe-Javakheti, waar we drie dagen in een prachtig ruig gebied verblijven. Vervolgens reien we naar de regio Guria in het Westen waar we drie dagen bij familie van Ivane in Atsana verblijven en van waar uit we een aantal nationale parken gaan bezoeken. Op dag 10 rijden we via prachtige interessante route terug naar het vertrouwde adres in Tbilisi om daar nog verschillende uitstapjes te maken.

Programma

Dag 1 Tbilisi

We vliegen van Amsterdam naar Tbilisi, sinds 458 de hoofdstad van Georgië, waar we onze intrek nemen in een familiehuis in de wijk Lotkini (het is ook mogelijk vanaf Brussel of Düsseldorf te vliegen. Mogelijkheden op aanvraag.).

Dag 2 Tbilisi
Dag 2 Tbilisi

Tbilisi is sinds het jaar 458 de hoofdstad van Georgië. De Oude Stad wordt gekenmerkt door smalle straatjes en typisch Georgische huizen met balkons van krullend houtsnijwerk. In het moderne Tbilisi kan men alle kanten op: musea, kerken, theaters, maar ook markten en terrasjes rond de beroemde Rustavelli Boulevard. In de ochtend brengen we een bezoek aan dit oude deel van de stad.
In de middag rijden we  naar de regio Mtskheta regio waar we het Zedazeni Klooster bezoeken. Het klooster ligt op de 1170 meter hoge Zedazeni berg en biedt een fantastisch uitzicht over de stad en regio. Bij helder weer is de sneeuw op de hoge Kaukasus te zien. Onderweg maken we een korte wandeling. We besluiten de dag met een heerlijke Georgische maaltijd bij de familie.

 

Dag 3 Vardzia
Dag 3 Vardzia

In de ochtend vertrekken we via de zuidelijke route door de Kartli regio naar ons einddoel het dorp Vardzia in de regio Samtskhe-Javakheti. Het eerste deel van de route voert ons langs een prachtig groen heuvel- en berglandschap. Later wordt het landschap wat vlakker en minder begroeid naarmate we hoger klimmen naar het vulkanische bergplateau van Javakheti. We passeren twee grote meren waarvan het Paravani meer op 2150 meter hoogte ligt met aan de overkant de bergen van de Didi Abuli (3300m) en Samsari (3284) range. Onderweg lunchen we en maken we een wandeling. Aan het einde van de dag bereiken we Vardzia.

Dag 4 Vardzia
Dag 4 Vardzia

Na het ontbijt lopen we langs de rivier de Mtkvari, die ook door Tbilisi stroomt, naar de imposante grottenstad Vardzia. Het absolute hoogtepunt van Vardzia is het grotklooster dat in 1185 gesticht is door
Koningin Tamar. Voor de grote aardbeving van 1283 bestond het uit 6000 appartementen en 13 verdiepingen. De huidige restanten zijn nog goed intact en zeker een bezoek waard. Als je geen last hebt van claustrofobie kun je via een gangenstelsel nog redelijk diep de rots in om de ruimten te bekijken. Na de bezichtiging wandelen we weer terug naar ons verblijf en genieten we de rest van de dag van de mooie omgeving.

Dag 5 Vardzia
Dag 5 Vardzia

Tegenover de grottenstad kronkelt tegen de berg een weggetje omhoog naar het Javakheti plateau. We lopen rustig omhoog naar het dorp Apnia. Onderweg genieten we van telkens nieuwe gezichten op de grottenstad en het omliggende landschap. Eenmaal boven gekomen zien we een prachtig eeuwenoud kerkje met een zeer oude begraafplaats. Een wandeling door het dorpje toont hoe zwaar het moet zijn om in deze omgeving te (over)leven. De vergezichten vanaf deze plek zijn adembenemend.
Boven stappen we in de bus om onze weg te vervolgen richting het noorden naar Aspindza waar we het Saro fort bezoeken. De soms wel 3 meter hoge muren van rotsblokken van dit fort dateren van tussen de 2e en 1e eeuw voor Christus. Ook zijn in Saro restanten te zien van oude ondergrondse zogenaamde Meskhetian huizen die nu nog dienst doen als veestallen. We bezoeken het naastgelegen kerkje uit de zevende eeuw waar we iest kunnen drinken bij de nonnen die hier wonen. Voor we terug gaan naar ons verblijf stoppen we onderweg nog even bij het aan de Mtkvari gelegen Khertvisi fort.

Dag 6 Vardzia - Atsana
Dag 6 Vardzia - Atsana

Vandaag staat in het teken van de reis naar de westelijke regio Guria, naar het familiehuis in Atsana. De eerste stop onderweg is in de stad Akhaltsikhe. In die stad bezoeken wij het recent gerestaureerde Akhaltsikhe/Rabati kasteel uit de 9e eeuw en het historische cultuur museum met prachtige opgegraven objecten uit de regio. We reizen via Borjomi , Khasuri en Kutais naar Atsana. Aan het einde van de dag nemen we de intrek in het huis van de familie van Ivane in Atsana dat prachtig is gelegen op een heuvel.

Dag 7 Atsana
Dag 7 Atsana

Vandaag relaxen we in Atsana en kunnen we de directe omgeving verkennen. We zien het dorpje, de kerkjes, de rivier en de nabijgelegen waterval. Liefhebbers kunnen in de middag bij een nabij gelegen traidiotioneel Guruli guesthouse een masterclass brindzuli maken volgen.

Dag 8 Atsana
Dag 8 Atsana

Na het ontbijt stappen we in de bus om een bezoek te brengen aan de nabij gelegen regio Lechkumi. Onderweg stappen we uit om een stukje naar boven te lopen om de indrukwekkende Rachka waterval te bekijken waarna we onze weg vervolgen naar het Khvamli kalksteenmassief. Vanaf een parkeerplaats lopen we omhoog om bij helder weer te genieten van een prachtig uitzicht op op 2000  meter hoogte. Op de terugweg rijden we door het dorp Okureshi waar een microklimaat heerst en waar de meest exclusieve wijn van Georgië gemaakt wordt. De terugweg kiezen we een andere route en bezoeken we de Prometheus kalksteen grotten.

Dag 9 Atsana

Vandaag bezoeken we een ander Nationaal Park in Samegrelo, de Okatse kloof. De Okatse kloof is gelegen in de oer bossen van Dadiani. De wandeling in de kloof gaat voor een belangrijk deel over een hangend wandelpad wat tegen de rots is geconstrueerd. Het eindpunt van de wandeling is op een plateau wat boven de kloof hangt met een prachtig panoramisch uitzicht. De totale wandeling duurt 2-3 uur. Ook bezoeken we de nabij Okatse gelegen Kinchkha waterval, een van de grootse watervallen van Georgië. Aan het einde van de dag keren we terug naar Atsana om daar de laatste avond te genieten van het lekkere eten, de stilte en mooie natuur.

Dag 10 Tbilisi
Dag 10 Tbilisi

We vertrekken in de ochtend richting Tbilisi. We stoppen onderweg bij de Katskhi rots of peiler, een prachtige plek om de benen te strekken en te lunchen. Aan het einde van de dag nemen we onze intrek weer bij de familie in Tbilisi.

Dag 11 Tbilisi

Na een rustige start stappen we in de bus om via Mtskheta binnendoor richting Gori te rijden. In de regio Shida Kartli ligt verscholen in een bos het Rkoni kloostercomplex. We wandelen van de parkeerplaats door het bos naar het kloosterdat in de 7e eeuw is gesticht en in drie periodes is gebouwd. Nabij het klooster ligt ook een bijzondere oude boogbrug, de Koningin Tamar brug uit de 12e eeuw.

Dag 12 Tbilisi - Kaukasus
Dag 12 Tbilisi - Kaukasus

Georgië verlaten zonder de hoge Kaukasus bezocht te hebben zou jammer zijn. Dus maken we vandaag een dagtochtje naar Stepantsminda waar de imposante berg Kazbeg (5047 meter) ligt, met de daarvoor gelegen berg met de veel gefotografeerde Gergeti Trinity kerk. Mocht het weer slecht zijn dan korten we de trip in tot Gudauri, een van de bekendste skiresorts van Georgië.

Dag 13 Tbilisi - Mtskheta
Dag 13 Tbilisi - Mtskheta

Vandaag bestaat in de ochtend de mogelijkheid om de voormalige hoofdstad Mtskheta te bezoeken. In Tbilisi blijven mag ook. Mtskheta herbergt prachtige culturele monumenten zoals het Djvari klooster, de Svetitskhoveli kathedraal (de mooiste van het land) en het kloostercomplex Shio Mgvime. Van dit uitstapje zullen we begin van de middag terugkeren in de stad en kan er nog een paar uurtjes in de stad besteed worden voor wie dat wil.

 

Dag 14 Tbilisi
Dag 14 Tbilisi

Vandaag blijven we in de stad. De keuze is om of zelf de stad in te gaan of met Vani het Georgisch Nationaal Museum of het Museum of Fine Art te bezoeken, Daarna is nog tijd over om zelf te winkelen, een terrasje te pakken of een markt te bezoeken. De laatste avond wordt op traditioneel Georgische wijze afgesloten.

Dag 15 Tbilisi

We worden naar de luchthaven gebracht voor terugreis van Tbilisi naar Amsterdam.

Het programma is onder voorbehoud.

Prijzen

Prijzen overzicht
€ 1.895,- P.P. Vanaf
Inbegrepen
Niet inbegrepen
  • Toeslag rechtstreekse vlucht inclusief ruimbagage (€ 97,-)
  • Toeslag 1-pers.kamer (€ 295,-)
  • Reserveringskosten (€ 29,50)
  • Calamiteitenfonds (€ 2,50)
  • Bijdrage SGR (€ 5,-)

Groepsreizen

Vertrekdatum Prijs (p.p)
13-05-2023 Reserveer € 1.895,-
08-07-2023 Reserveer € 1.895,-

Reserveren

Door het invullen van het reserveringsformulier zit u nog niet aan de reservering vast! Wij nemen eerst nog contact met u op om alles door te spreken en op juistheid te controleren.

Vertrekdatum
Aantal personen