14-daagse Nederlandstalige culturele groepsreis Baltische Landen

Tallinn–Lahemaa–Tartu–Sigulda–Riga–Klaipeda–Kuurland–Kaunas–Vilnius–Trakai

€ 1.595,- P.P. Vanaf

De Reis

In Estland, Letland en Litouwen tref je niet meer de verstarde sovjetmentaliteit aan maar meer een interessante mix van Russische, Scandinavische en Centraal-Europese invloeden. Daarnaast heeft elk land een geheel eigen karakter, wat zeker ook geldt voor de hoofdsteden Tallinn, Riga en Vilnius. De centra van deze drie steden zijn schitterend; de rijke historie en cultuur zijn in elk hoekje merkbaar. Daarnaast zijn er volop moderne winkels en trendy cafés en restaurants. Naast de hoofdsteden doen we onder andere Klaipeda in Litouwen aan met de nabijgelegen unieke landtong van Kuurland. In Estland verblijven we in het gezellige universiteitsstadje Tartu en in Letland bezoeken we Sigulda. Deze groepsreis is Nederlandstalig en wordt begeleid door de ervaren reisleider Theo Leerintveld.

Programma

Dag 1 Tallinn

Vlucht naar keuze vanaf Amsterdam, Düsseldorf of Brussel naar Tallinn. Na het inchecken bespreken we gezamenlijk het programma voor de komende twee weken, krijg je tal van tips & wetenswaardigheden van de reisleider en –als de tijd het toelaat- verkennen we ook nog even de omgeving van het hotel.

Dag 2 Tallinn
Dag 2 Tallinn

De meeste bezoekers aan Tallinn komen voor de oude binnenstad (Vanalinn) die we dan ook uitgebreid zullen bezichtigen. De Hanze heeft de geschiedenis en het uiterlijk van Tallinn sterk bepaald; zo zijn de vele koopmanshuizen en pakhuizen uit deze tijd goed bewaard gebleven. De binnenstad is geheel ommuurd en op de stadsmuur staan een groot aantal pittoreske torens. De oude stad bestaat uit twee gedeelten: de Domberg (Toompea), waar de adel en de geestelijkheid woonden, en de benedenstad. Deze delen worden gescheiden door een muur en zijn verbonden door twee straatjes: het Korte Been en het Lange Been.

We bezoeken ook een van de vele sfeervolle cafes waar Tallinn zo bekend om staat. Vanaf de stadsmuren, die je later op eigen gelegenheid kunt beklimmen, heb je een fraai uitzicht over de benedenstad en Toompea, de circa 50 meter hoger gelegen Domberg. Hier vind je veel ambassades en de majestueuze Toomkirik, de belangrijkste lutherse kerk van Estland en een drietal prachtige uitzichtspunten. Ook ligt hier de imposante Alexander Nevski-kathedraal. Dit is het belangrijkste godshuis van de vele Russische-orthodoxe gelovigen die Estland ook als hun thuisland zien. De uivormige torenspitsen domineren de skyline van deze Noord-Europese sprookjesstad waar geen bezoeker zich ooit zal vervelen.
Het grootste, mooiste en meest populaire park van Tallinn is al sinds 1721 Kadriorg (‘het park van de tsaar’), waar het belangrijkste museum (KUMU) van het land staat en waar het extravagante, barokke Kadriorgpaleis een aanrader is.

Dag 3 Tallinn
Dag 3 Tallinn

U kunt kiezen om Tallinn op eigen houtje verder te verkennen of deel te nemen aan een optionele excursie. Over de mogelijkheden zal uw reisleider u meer vertellen

Dag 4 Lahemaa Nationaal Park - Tartu
Dag 4 Lahemaa Nationaal Park - Tartu

We verlaten de hoofdstad van Estland en zetten koers naar de universiteitsstad Tartu, gelegen in het oosten van Estland. Met onze eigen bus rijden we in nog geen uurtje over de E20, de belangrijkste verkeersader van dit dunbevolkte land, naar het bosrijke natuurgebied van het Lahemaa Nationaal Park. Landbouw, veeteelt en visserij zijn hier de belangrijkste vormen van inkomsten, al vermaken wij ons met een (optioneel) bezoek aan een van de vier landgoederen, ooit het eigendom van de 18e eeuwse Duitse en Zweedse aristrocratie. We bezoeken een van de pittoreske beschutte baaien, waar een fors aantal van de maar liefst 850 plantensoorten groeien. Als het weer het toelaat, maken we ook nog een korte wandeling door een uitgestrekt veengebied. Omdat we vandaag veel bezienswaardigheden willen bezoeken en een flinke afstand moeten overbruggen naar Tartu, slaan we vandaag de lunch in een restaurant over. Uiteraard zorgt de reisleider ervoor dat niemand honger hoeft te lijden. Diep in de middag komen we aan in de ‘leukste stad’ (volgens Esten zelf althans!) van Estland, waarna we nog even wandelend de kleine, maar bijzonder fraaie binnenstad van deze studentenstad gaan verkennen. Tartu wordt niet ten onrechte ook wel de geestelijke hoofdstad van Estland genoemd.

Dag 5 Sigulda - Turaida - Riga
Dag 5 Sigulda - Turaida - Riga

Vandaag verlaten we Estland en gaan we op weg naar Riga, de hoofdstad van Letland. We stappen uit in het lieflijke plaatsje Sigulda, gelegen in het Gauja Nationaal Park. Tevens bezoeken we het Kasteel van Turaida, hetgeen Tuin van Thor betekent!  Het kasteel van rode baksteen, gebouwd op initiatief van de aartsbisschop van Riga in 1214, speelde een belangrijke rol in de Lijflandse Orde.
Tegen de avond komen we aan in Riga, met circa 720.000 inwoners de grootste stad van de Baltische Landen. De stad ligt aan weerszijden van de rivier de Daugava dicht bij de monding in de Oostzee (Golf van Riga).

Dag 6 Riga
Dag 6 Riga

Met de tram reizen we deze ochtend naar de rand van de verkeersvrije oude binnenstad. Het grootste gedeelte van de dag wandelen we van de ene bezienswaardigheid naar de andere. Riga heeft zoveel moois te bieden dat je hier makkelijk de hele vakantie zou kunnen doorbrengen. De belangrijkste historische gebouwen, kerken en monumenten bevinden zich in de oude binnenstad die in zijn geheel op de UNESCO Werelderfgoedlijst staat.
De wandeling voert onder meer langs de Dom, waar het grootste orgel ter wereld staat. In de namiddag neemt de reisleider de groep mee naar een wijk waar zich nog complete jugendstil huizenblokken bevinden. Verbaas je hier over de vele flora en fauna elementen die zich bevinden op de meest fantastische art nouveau gebouwen. Het kleinschalige museum over deze bijzondere bouwkunst is eveneens een aanrader voor wie meer wil begrijpen over de ornamentele ideeën achter deze extravagante bouwstijl.

Dag 7 Riga
Dag 7 Riga

U kunt kiezen om Riga op eigen houtje verder te verkennen of deel te nemen aan een optionele excursie. Over de mogelijkheden zal uw reisleider u meer vertellen.

Dag 8 Rundale Paleis - Kruisberg - Klaipeda
Dag 8 Rundale Paleis - Kruisberg - Klaipeda

Vandaag verlaten we Letland, maar niet voordat we de mogelijkheid hebben geboden om via een optionele excursie het schitterende Rundale Paleis te bezoeken. Dit barokke en rococo paleis, dat dienst deed als zomerresidentie voor de hertog van Kuurland, werd gebouwd rond 1740 en is ontworpen door de befaamde architect Rastrelli. Deze Italiaan heeft ook de Hermitage in St. Petersburg ontworpen. In de namiddag verlaten we Lets grondgebied en maken onze eerste stop in Litouwen bij de unieke Kruisberg. Al honderden jaren zetten devote katholieken hier kruizen neer ter nagedachtenis aan overleden en/of verdwenen geliefden. Welk geloof je ook aanhangt, een bezoek aan deze berg vol ontelbare kruizen blijft een indrukwekkende gebeurtenis. Uiteraard kun je zelf ook hier een kruis achter laten. Twee uur rijden verder arriveren we in de historische havenstad Klaipeda, een lieflijke havenstad. Het historische centrum is compact en de reisleider neemt laat voor het avondeten de binnenstad zien tijdens een korte standswandeling.

Dag 9 Klaipeda - Kuurland
Dag 9 Klaipeda - Kuurland

Nabij Klaipeda bezoeken we facultatief de ‘Kurische Nehrung’ (de landtong van Kuurland), een schiereiland van bijna 100 kilometer lengte met hoge zandduinen en pittoreske dorpjes. Exact halverwege bevindt zich de Russische grensovergang naar de enclave Kaliningrad, stevig ingeklemd tussen Polen en Litouwen. Tijdens deze volle dag excursie ontdek je al snel waarom de Duitse schrijver Thomas Mann, die hier een buitenhuis had, deze streek één van de mooiste van Europa vond. Het stadje Nida is de perfecte plek om even te onthaasten en waar Thomas Mann resideerde en inspiratie opdeed.

Dag 10 Kaunas - Vilnius
Dag 10 Kaunas - Vilnius

We stappen weer in onze eigen bus en rijden naar de tweede stad van Litouwen, Kaunas. Kaunas ligt aan de Memel en was tussen de Eerste en Tweede Wereldoorlog de hoofdstad omdat Vilnius toen deel uitmaakte van Polen. We maken uitgebreid kennis met Kaunas alvorens in de bus te stappen en naar ons hotel in Vilnius te rijden. Naar verwachting komen we rond etenstijd in de Litouwse hoofdstad aan.

 

Dag 11 Vilnius
Dag 11 Vilnius

We maken onder begeleiding van Theo uitgebreid kennis met Vilnius. De stad is gelegen aan de rivier de Neris en heeft een grote historische binnenstad met een wirwar van met kasseien plaveide straatjes. Ook heeft het meer dan veertig kerken. Barok mag dan de overheersende bouwstijl zijn, voor wie goed oplet ziet nog een keur aan andere bouwstijlen in deze geweldige stad. De katholieke Litouwers worden ook wel de Italianen van Oost-Europa genoemd, hetgeen je ziet aan het grote aantal terrassen en pleinen dat deze stad kenmerkt. Alle bekende bezienswaardigheden verkennen we al wandelend, waarbij we ook de restanten van de twee Joodse getto’s niet overslaan.
Tot aan de Tweede Wereldoorlog bestond Vilnius voor de helft uit joden waardoor het de benaming kreeg  ‘Jeruzalem van het oosten’. Een bezoek aan Vilnius is niet compleet zonder het kleurrijke Uzupis district te hebben bezocht, ooit het drukke onderkomen van de Joodse gemeenschap. Het stadsdeel was na de Tweede Wereldoorlog lange tijd één van de meest verwaarloosde gebieden in de stad en het favoriete werkterrein van dames van lichte zeden, tuig en criminelen. Tegenwoordig is de wijk flink opgeknapt en zijn er kunstgalerijen, restaurants en cafés. Bekend is de wijk echter doordat het een ‘onafhankelijke staat’ vormt compleet met eigen vlag, grondwet, belastingstelsel, munteenheid, president, eenmansleger en een parlement dat in de kroeg vergadert.

Dag 12 Trakai - Vilnius
Dag 12 Trakai - Vilnius

Vandaag staat een optionele excursie naar Trakai op het programma. Deze voormalige hoofdstad van Litouwen ligt op ongeveer 40 kilometer ten westen van Vilnius in waterrijk gebied; de imposante Waterburcht is de grootste trekpleister van Trakai.

Dag 13 Vilnius
Dag 13 Vilnius

De laatste dag van deze reis is ideaal om nog typisch Baltische souvenirs in te slaan: zoals sieraden van amber, kunstzinnige houtsnijwerken en aandenkens gemaakt van linnen en kant. De stijlvolle winkelstraat Gediminas Avenue en de vele kleine nijverheidsmarkten lenen zich daar uitstekend voor.

Wie nog eenmaal alle gruwelijkheden van de vele bezetters van de Baltische Staten op een rijtje wil zetten, raden we aan om een bezoek te brengen aan het centraal gelegen ‘Museum van de slachtoffers van de Genocide’. Voor wie op een meer ontspannende wijze deze indrukwekkende reis wil afsluiten, geeft Theo nuttige tips voor te bezoeken musea en andere bezienswaardigheden.

Dag 14 Vilnius

Transfer van het hotel naar de luchthaven, gevolgd door de terugvlucht.

Prijzen

Prijzen overzicht
€ 1.595,- P.P. Vanaf
Inbegrepen
Niet inbegrepen
    • Ruimbagage (koffer) retour (€ 95,-)
    • Toeslag 1-persoonskamer (€ 395,-)
    • Reserveringskosten (€ 29,50)
    • Calamiteitenfonds (€ 2,50)
    • Bijdrage SGR (€ 5,-)

Groepsreizen

Vertrekdatum Prijs (p.p)
15-08-2023 Reserveer € 1.595,-

Reserveren

Door het invullen van het reserveringsformulier zit u nog niet aan de reservering vast! Wij nemen eerst nog contact met u op om alles door te spreken en op juistheid te controleren.

Vertrekdatum
Aantal personen