14-daagse Nederlandstalige culturele groepsreis Baltische Landen

Tallinn–Lahemaa–Tartu–Sigulda–Riga–Klaipeda–Kuurland–Kaunas–Vilnius–Trakai

€ 1.395,- P.P. Vanaf

De Reis

In Estland, Letland en Litouwen tref je niet meer de verstarde sovjetmentaliteit aan maar meer een interessante mix van Russische, Scandinavische en Centraal-Europese invloeden. Daarnaast heeft elk land een geheel eigen karakter, wat zeker ook geldt voor de hoofdsteden Tallinn, Riga en Vilnius. De centra van deze drie steden zijn schitterend; de rijke historie en cultuur zijn in elk hoekje merkbaar. Daarnaast zijn er volop moderne winkels en trendy cafés en restaurants. Naast de hoofdsteden doen we onder andere Klaipeda in Litouwen aan met de nabijgelegen unieke landtong van Kuurland. In Estland verblijven we in het gezellige universiteitsstadje Tartu en in Letland bezoeken we Sigulda. Deze groepsreis is Nederlandstalig en wordt begeleid door de ervaren reisleider Theo Leerintveld.

Programma

Dag 1 Tallinn

Vlucht naar keuze vanaf Amsterdam, Düsseldorf of Brussel naar Tallinn. Bij aankomst worden we naar ons hotel gebracht. Na het inchecken bespreken we gezamenlijk het programma voor de komende dagen.

Dag 2 Tallinn
Dag 2 Tallinn

De meeste bezoekers aan Tallinn komen voor de oude binnenstad (Vanalinn) die we dan ook uitgebreid zullen bezichtigen. De Hanze heeft de geschiedenis en het uiterlijk van Tallinn sterk bepaald; zo zijn de vele koopmanshuizen en pakhuizen uit deze tijd goed bewaard gebleven. De binnenstad is geheel ommuurd en op de stadsmuur staan een groot aantal pittoreske torens. De oude stad bestaat uit twee gedeelten: de Domberg (Toompea), waar de adel en de geestelijkheid woonden, en de benedenstad. Deze delen worden gescheiden door een muur en zijn verbonden door twee straatjes: het Korte Been en het Lange Been

Dag 3 Tallinn

U kunt kiezen om Tallinn op eigen houtje verder te verkennen of deel te nemen aan een optionele excursie. Over de mogelijkheden zal uw reisleider u meer vertellen

Dag 4 Lahemaa Nationaal Park - Tartu
Dag 4 Lahemaa Nationaal Park - Tartu

We verlaten de hoofdstad van Estland en komen in de loop van de dag aan in de universiteitsstad Tartu, gelegen in het oosten van Estland. Tartu wordt ook wel de geestelijke hoofdstad van Estland genoemd. Onderweg naar Tartu bezoeken we het Lahemaa Nationaal Park

Dag 5 Sigulda - Turaida - Riga

Vandaag verlaten we Estland en gaan we op weg naar Riga, de hoofdstad van Letland. We stappen uit in het lieflijke plaatsje Sigulda, gelegen in het Gauja Nationaal Park. Tevens bezoeken we het Kasteel van Turaida. Tegen de avond komen we aan in Riga, met circa 720.000 inwoners de grootste stad van de Baltische Landen. De stad ligt aan weerszijden van de rivier de Daugava dicht bij de monding in de Oostzee (Golf van Riga).

Dag 6 Riga
Dag 6 Riga

Vandaag maken we uitgebreid kennis met het prachtige Riga. De belangrijkste bezienswaardigheden bevinden zich in de oude binnenstad die op de UNESCO Werelderfgoedlijst staat. Daarnaast is de art nouveau wijk zeer bijzonder.

Dag 7 Riga

U kunt kiezen om Riga op eigen houtje verder te verkennen of deel te nemen aan een optionele excursie. Over de mogelijkheden zal uw reisleider u meer vertellen.

Dag 8 Kruisberg - Klaipeda
Dag 8 Kruisberg - Klaipeda

Vanuit Riga gaan we op weg naar de Litouwse havenstad Klaipeda, waar we tegen de avond arriveren. Onderweg stoppen we bij de Kruisberg waar ontelbare kruizen in allerlei formaten zijn geplaatst door de katholieke bevolking van Litouwen. Voordat we de Kruisberg aandoen bezoeken we het Rundale Paleis dat u facultatief kunt bezichtigen. Het barokke en rococo paleis werd gebouwd rond 1740 en is ontworpen door Rastrelli. Het paleis deed dienst als zomerresidentie voor de Hertog van Kuurland. Onder leiding van Theo Leerintveld maken we nader kennis met de gezellige historische havenstad Klaipeda waar je aangenaam kunt wandelen of op een terrasje zitten.

Dag 9 Klaipeda - Kuurland

Nabij Klaipeda bezoeken we facultatief de ‘Kurische Nehrung’ (de landtong van Kuurland), een schiereiland van bijna 100 kilometer lengte met hoge zandduinen en pittoreske dorpjes. De Duitse schrijver Thomas Mann, die hier een buitenhuis had, vond deze streek terecht één van de mooiste van Europa. Deze excursie neemt de hele dag in beslag.

Dag 10 Kaunas - Vilnius

We stappen weer in onze eigen bus en rijden naar de tweede stad van Litouwen, Kaunas. Kaunas ligt aan de Memel en was tussen de Eerste en Tweede Wereldoorlog de hoofdstad omdat Vilnius toen deel uitmaakte van Polen. We maken uitgebreid kennis met Kaunas alvorens in de bus te stappen en naar ons hotel in Vilnius te rijden. Naar verwachting komen we rond etenstijd in de Litouwse hoofdstad aan.

Dag 11 Vilnius
Dag 11 Vilnius

We maken onder leiding van Theo uitgebreid kennis met Vilnius. De stad is gelegen aan de rivier de Neris en heeft een grote historische binnenstad met een wirwar van kleine straatjes en meer dan veertig kerken. Dit 360 hectare grote gebied staat sinds 1994 op de Werelderfgoedlijst van UNESCO. Barok is de overheersende bouwstijl.

Dag 12 Trakai - Vilnius
Dag 12 Trakai - Vilnius

Vandaag staat een optionele excursie naar Trakai op het programma. Deze voormalige hoofdstad van Litouwen ligt op ongeveer 40 kilometer ten westen van Vilnius in waterrijk gebied; de imposante Waterburcht is de grootste trekpleister van Trakai.

Dag 13 Vilnius

De laatste dag in Vilnius brengen we een bezoek aan Uzupis, een klein en besloten stadsdeel. Het stadsdeel was één van de meest verwaarloosde gebieden in de stad. Tegenwoordig zijn er kunstgalerijen en cafés. Bekend is de wijk echter doordat het een ‘onafhankelijke staat’ vormt compleet met eigen vlag, grondwet, president en een leger van twaalf man.

Dag 14 Vilnius

Transfer van het hotel naar de luchthaven, gevolgd door de terugvlucht.

Prijzen

Prijzen overzicht
€ 1.395,- P.P. Vanaf
Inbegrepen
Niet inbegrepen
    • Ruimbagage (€ 80,-)
    • Bed (€ 349,-)
    • Reserveringskosten (€ 29,50)
    • Calamiteitenfonds (€ 2,50)
    • Bijdrage SGR (€ 5,-)

Groepsreizen

Vertrekdatum Prijs (p.p)

Reserveren

Door het invullen van het reserveringsformulier zit u nog niet aan de reservering vast! Wij nemen eerst nog contact met u op om alles door te spreken en op juistheid te controleren.

Vertrekdatum
Aantal personen