14-daagse internationale groepsreis Bulgarije – Servië – Bosnië en Herzegovina – Kroatië – Montenegro – Kosovo – Albanië – Noord-Macedonië

14-daagse internationale Grote Balkan rondreis

€ 1.190,- P.P. Vanaf

De Reis

Er was eens een tijd dat de Balkan het kruitvat van Europa was, maar gelukkig behoort dat tot het verleden en kunnen we tijdens deze internationale groepsreis uitgebreid kennismaken met een deel van Europa waar historie, cultuur en natuur met hoofdletters worden geschreven. Op aanvraag is de reis uit te breiden met bijvoorbeeld een verblijf aan de Zwarte Zee kust of een verlengd verblijf in Sofia.
De groepen zijn internationaal samengesteld met Engelstalige reisleiding. De reis bestaat normaal gesproken uit 12 tot 16 deelnemers maar het maximum is 25.

Programma

Dag 1 Sofia

Vanaf de luchthaven van Sofia wordt u opgehaald en naar het hotel gebracht. Zowel voor als na de reis kunt u uw verblijf in Bulgarije verlengen.

Dag 2 Sofia – Kruševac – Studenica

Vandaag zetten we koers richting Servië waar we de stad Kruševac bezichtigen. De stad werd in 1371 gesticht door hertog Lazar Hrebeljanović. De middeleeuwse burcht diende als het centrum van het ex-hertogdom Moravisch Servië en de hoofdstad van Moravisch Servië tot 1405, toen Lazars zoon Stefan Lazarević van Belgrado de hoofdstad maakte. Kruševac werd uiteindelijk veroverd door de Turken in 1454. De stad werd definitief bevrijd van de Turken in 1833.
We reizen verder naar Studenica met een van de bekendste kloosters uit de Servisch-orthodoxe religie, gesticht in 1190! Het klooster is voorzien van verdedigingswallen en in het complex zijn twee kerken aanwezig, die beide ruim voorzien zijn van wit marmer. In het klooster zijn een aantal 13e- en 14e-eeuwse Byzantijnse fresco’s te bewonderen. In 1986 werd het kloostercomplex door UNESCO op de werelderfgoedlijst geplaatst. We overnachten in een hotel naast het klooster.

Dag 3 Bosnië en Herzegovina
Dag 3 Bosnië en Herzegovina

Vandaag passeren we de grens met Bosnië en Herzegovina en maken we kennis met de beroemde Mehmed Pasa Sokolovicbrug, vlakbij Visegrad. De brug is in 1577 gebouwd in opdracht van Sokollu Mehmet Paşa die de leiding van de bouw in handen gaf van de Ottomaanse architect Sinan. De brug bestaat uit elf bogen die ieder 11 tot 15 meter overbruggen. In de literatuur komt de brug terug in het boek De brug over de Drina van Nobelprijswinnaar Ivo Andrić.
We overnachten in de hoofdstad Sarajevo.

Dag 4 Sarajevo

We beginnen de dag met een wandeltour door Sarajevo. De bevolking van de stad is voor 92 procent islamitisch en werd in 1461 gesticht door de Bosnische Ottomanen. In 1914 speelde de stad een belangrijke rol in de wereldgeschiedenis door de moord op aartshertog Frans Ferdinand hetgeen de Eerste Wereldoorlog inluidde. Zeventig jaar later was de aandacht van de wereld wederom gericht op Sarajevo: in 1984 werden de Olympische Winterspelen hier gehouden. Tussen 1992 en 1995, tijdens de Bosnische Oorlog, werd Sarajevo zwaar gebombardeerd door Bosnisch-Servische troepen.
Na de wandeltour kunt u de stad verder verkennen.

Dag 5 Sarajevo – Mostar – Radimlja – Dubrovnik
Dag 5 Sarajevo – Mostar – Radimlja – Dubrovnik

Vandaag brengen we eerst een bezoek aan Mostar dat een bewogen geschiedenis kent. In april 1992 brak in Bosnië en Herzegovina de Bosnische Oorlog uit die al snel ook de stad Mostar bereikte. In juli 1992 riepen de Kroaten hun eigen staat uit in het gebied, onder de naam Kroatische Republiek Herceg-Bosna. Mostar werd uitgeroepen tot hoofdstad van deze staat. Het was de bedoeling dat Herceg-Bosna later deel zou gaan uitmaken van Kroatië. In het voorjaar van 1993 braken er in Mostar hevige gevechten uit tussen Kroaten en moslims, als onderdeel van de Kroatisch-Bosniakse Oorlog. In november van dat jaar werd de ‘Stari Most’ (oude brug) verwoest. In februari 1994 kwamen de Kroaten en Bosniakken overeen de onderlinge strijd te staken, hetgeen uitgewerkt werd in het Akkoord van Washington. Eind 1995 werd de oorlog in Bosnië en Herzegovina helemaal beëindigd met het Verdrag van Dayton. Sinds 1995 wordt de stad door een boulevard verdeeld in een Kroatisch deel in het westen en een moslimdeel in het oosten. Van het aantal Serviërs dat voor de oorlog in de stad woonde, is na de oorlog maar een zeer klein deel teruggekomen. De oude binnenstad met de beroemde brug en de Neretva liggen in het moslimdeel van de stad. Ten westen daarvan, door de boulevard gescheiden, liggen de Kroatische wijken, voornamelijk bestaand uit deels kapotgeschoten, deels herstelde betonnen flats. De berg achter dit stadsdeel, die het uitzicht vanaf de binnenstad domineert, is voorzien van een enorm kruis. De in de oorlog kapotgeschoten brug werd na de oorlog weer herbouwd door Turkije. De opening vond op 23 juli 2004 plaats. In 2005 werd het historische deel van de stad, inclusief de Stari Most, door UNESCO tot werelderfgoed verklaard.
In Radimlja zien we middeleeuwse stećci-grafstenen. De oudste stećci dateren uit het midden van de 12e eeuw, het merendeel is echter uit de 14e en 15e eeuw. In de avond arriveren we in het Kroatische Dubrovnik.

Dag 6 Dubrovnik
Dag 6 Dubrovnik

Dubrovnik, gelegen onder de berg Srđ, is de mooiste stad aan de Adriatische kust en wordt daarom ook wel de ‘Parel van de Adriatische Zee’ genoemd. De oude, compleet ommuurde vestingstad van Dubrovnik staat op de Werelderfgoedlijst van UNESCO. Voor de Blasiuskerk staat Roland, de schutspatroon van de stad. Historische monumenten zijn verder het Franciscanerklooster, de nog intacte zeer oude Apotheek, alsook het aparte Dogepaleis. De oude haven werd al gebruikt toen de Levantijnen hier in de 7e eeuw binnenvoeren. De vele roodgedakte patriciërshuizen en paleizen stammen uit de 17e eeuw. We maken al wandelend uitgebreid kennis met de stad. Na afloop hebben we alle tijd om de stad verder op eigen gelegenheid te ontdekken.

Dag 7 Dubrovnik – Herzeg Novi – Kotor
Dag 7 Dubrovnik – Herzeg Novi – Kotor

Vandaag reizen we naar Montenegro en brengen we een bezoek aan Herzeg Novi. Het is een kuststad aan de Adriatische Zee in het noordwesten van Montenegro. De stad stond vroeger ook bekend als Castelnuovo, ‘nieuw kasteel’ en wordt gekenmerkt door gezellige steegjes, rijk versierde kerken en het centrale plein met een mooie klokkentoren, Tora of Sat Kula. In de stad zijn vier forten gebouwd waarvan de Kanli Kula het grootste is.
We komen aan in Kotor, een oude havenstad gelegen aan de baai van Kotor; een diepe inham van de Adriatische Zee in de Montenegrijnse kustlijn. De oude stad wordt omringd door een vestingmuur en staat op de Werelderfgoedlijst van UNESCO. Sinds de middeleeuwen was Kotor een kolonie van Venetië, daarna kwam het afwisselend onder Oostenrijks en Italiaans bestuur en in 1918 bij het toen opgerichte Joegoslavië. In de oude stad maken we een wandeling en zien we de stadsmuren, het Sint Luka Plein, het Beskuca Paleis en de Sint Triton Kathedraal.

Dag 8 Kotor – Pec

We verlaten Kotor en rijden naar Kosovo. Via verschillende haarspeldbochten rijden we tot een hoogte van 950 meter boven de stad, waarvandaan we een schitterend uitzicht hebben over de Baai van Kotor en de Adriatische Zee. We steken de grens met Kosovo over en overnachten in de levendige stad Pec.

Dag 9 Pec – Prizren

Het Klooster Visoki Dečani is een Servisch-orthodox klooster gelegen in Deçan, in de buurt van Pec in Kosovo. De kerk van het klooster is de grootste middeleeuwse kerk op de Balkan, met een mooie collectie fresco’s en werd gesticht door koning Stefan Uroš III Dečanski in 1327. Toen hij in 1331 stierf werd de bouw voortgezet door zijn zoon tsaar Stefan Uroš IV Dušan. Alle fresco’s dateren uit die periode. Zo zijn er fresco’s uit het boek Genesis, uit het Passieverhaal en over Het Laatste Oordeel. Het klooster staat op de Werelderfgoedlijst van UNESCO en wordt bewaakt door een NAVO vredesmacht (KFOR).
We rijden verder naar Prizren in het zuiden van Kosovo nabij Albanië en Macedonië en gelegen aan de rivier de Drin. We wandelen door het centrum en maken kennis met Onze Lieve Vrouw van Ljeviš. Het is een 14e-eeuwse Servisch-orthodoxe kerk die is opgenomen op de UNESCO-werelderfgoedlijst. Tevens zien we de oude stenen brug.

Dag 10 Prizren – Tirana

We verlaten Kosovo en gaan op weg naar Tirana, de hoofdstad van Albanië. In de middag bezichtigen we de stad te voet.
Tirana werd in 1920 de hoofdstad van het land. Volgens de overlevering stichtte de Ottomaanse generaal en edelman Sulejman Pasja in 1614 de stad. De stad zou oorspronkelijk Tehran hebben geheten: Sulejman had voor de stichting van Tirana namelijk een succesvolle campagne gevoerd tegen het Perzische Rijk van de Safawiden en noemde zijn nederzetting naar de Perzische stad. Centraal in de stad ligt het grote Skanderbegplein. Het is genoemd naar de nationale held van het land Skanderbeg, die in de 15e eeuw gedurende verschillende decennia standhield tegen de oprukkende Turken. Op het plein staat het Skanderbegmonument. Rond het plein staan verschillende regeringsgebouwen en het stadhuis van Tirana, het 15 verdiepingen tellende Tirana International Hotel, het grote Cultuurpaleis met de nationale opera en bibliotheek, de Klokkentoren, de Et’hem Bey-moskee, de nationale bank en het Nationaal Historisch Museum.
Tijdens onze wandeling maken we onder andere kennis met het Skanderbegplein, de Tannerbrug en met de residentie van de vroegere communistische leider van Albanië Enver Hoxha.

Dag 11 Tirana – Ohrid
Dag 11 Tirana – Ohrid

We reizen verder naar weer een ander land op de Balkan, Noord-Macedonië. We maken kennis met Ohrid, gelegen aan het meer met dezelfde naam dat gelegen is op de grens met Albanië. Ohrid is rijk aan monumenten en staat op de Werelderfgoedlijst van UNESCO. We zien het Fort van Samuel dat op een heuvel boven de stad ligt en we zien verschillende Byzantijnse monumenten en kerken en we wandelen door de gezellige smalle straatjes.

Dag 12 Ohrid - Skopje

We reizen vandaag naar de hoofdstad Skopje en onderweg maken we kennis met de schitterende Matka Canyon. Het huidige gebied rond Skopje werd reeds bewoond vanaf 3500 voor Christus. Er zijn overblijfselen van neolithische nederzettingen gevonden, alsook van de oude vesting die nu uitkijkt over het stadscentrum. De stad heeft door de eeuwen heen een zeer bewogen geschiedenis gekend hetgeen je in de stad nog kunt voelen. De bekendste persoon uit de moderne geschiedenis die in Skopje werd geboren is Moeder Teresa. Tijdens een wandeling maken we kennis met de stad en zien we onder andere de oude bazaar en het Macedonië Plein.

Dag 13 Skopje - Sofia
Dag 13 Skopje - Sofia

We reizen terug naar het startpunt van de reis, Sofia. Na aankomst heeft u alle tijd de stad op eigen gelegenheid te verkennen.

Dag 14 Sofia

Transfer naar de luchthaven of individuele verlenging.

Prijzen

Prijzen overzicht
€ 1.190,- P.P. Vanaf
Inbegrepen
Niet inbegrepen
    • Toeslag eenpersoonskamer (€ 295,-)
    • Reserveringskosten (€ 29,50)
    • Calamiteitenfonds (€ 2,50)
    • Bijdrage SGR (€ 5,-)

Groepsreizen

Vertrekdatum Prijs (p.p)

Reserveren

Door het invullen van het reserveringsformulier zit u nog niet aan de reservering vast! Wij nemen eerst nog contact met u op om alles door te spreken en op juistheid te controleren.

Vertrekdatum
Aantal personen