11-daagse internationale groepsreis Siberië; Sajan gebergte en Sjamanen

€ 1.995,- P.P. Vanaf

De Reis

Siberië is een regio in Rusland waar iedereen wel eens van heeft gehoord maar waar slechts weinigen echt kennis mee hebben gemaakt. Dit deel van de wereld staat bekend als koud, onherbergzaam en als ballingsoord voor politiek in onmin geraakte personen. Toch heeft Siberië veel meer te bieden en dat kan ook niet anders als je bedenkt dat Siberië het grootste land ter wereld zou zijn als het geen onderdeel van de Russische Federatie zou uitmaken. Het Aziatisch deel van Siberië beslaat bijna 25% van de oppervlakte van heel Azië! Tijdens deze reis maken we uitgebreid kennis met dit onbekende maar bijzonder interessante en dunbevolkte deel van de wereld. We zien de oneindige ongerepte natuur, we maken kennis met de autonome republieken Toeva en Chakassië, we zien steden als Abakan en Kyzyk en het Westelijk Sajan gebergte. Tevens speelt de cultuur van de Sjamanen een belangrijke rol tijdens deze unieke reis.

Programma

Dag 1 Krasnojarsk

Transfer van het vliegveld van Krasnojarsk naar Hotel Krasnojarsk*** in het centrum van de stad. De meeste vluchten komen in de vroege ochtend aan. Tevens is het mogelijk om van Moskou met de trein naar Krasnojarsk te reizen of eerst een andere plaats in Rusland te bezoeken. We kijken graag met u mee naar de verschillende mogelijkheden. De kamer is normaal gesproken pas na 12.00 uur beschikbaar.
Vanmiddag staat een 4 uur durende wandelexcursie op het programma. We zien de belangrijkste bezienswaardigheden van de stad zoals het Mira Plein, het Theater Plein en de Jenissei, de machtige Siberische rivier die door de stad stroomt. Tevens bezoeken we het Soerikov Huis Museum. Het houten huis is gebouwd in het begin van de negentiende eeuw en ook het interieur is in de stijl van die dagen. Aan het einde van de negentiende eeuw woonde Vasili Soerikov hier. Deze schilder behoorde tot de in 1870 opgerichte kunstenaarsgroep De Zwervers, die zich ten doel stelde de kunst onder het volk te brengen.

Dag 2 Krasnojarsk
Dag 2 Krasnojarsk

Om 10.30 uur ontmoeten we de gids in de lobby van het hotel en gaan we Krasnojarsk verder verkennen. We bezoeken de Paraskeva Pjatnitsa Kapel die staat afgebeeld op de briefjes van 10 roebel. De kapel ligt op de Karaulnaya berg. Voordat de Kozakken hun invloed in de stad verwierven stond op de plek van de kapel een heidense tempel van de Tataren. De Kozakken bouwden een uitkijktoren op de heuvel om de inwoners te kunnen waarschuwen indien vijandige troepen de stad naderden. In 1852 werd begonnen met de bouw van de huidige kapel.
In het historisch deel van de stad zien we onder andere de herenhuizen van Siberische kooplieden en het monument ter nagedachtenis aan Andrei Dubensky, de stichter van Krasnojarsk.
We bezoeken het Historisch en Etnografisch museum waar we prima zicht krijgen op dit deel van Siberië dat we in de komende dagen verder zullen ontdekken.
We bezoeken het nationaal park Stolby, de longen en de ziel van de stad. We wandelen langs bizarre rotsen en zijn te gast in de taiga hut van een lokale ranger.

Dag 3 Chakassië
Dag 3 Chakassië

We rijden langs de rivier de Jenissei. Het landschap verandert langzaam van gemengd bos in velden en eindeloze steppe. Onderweg staan verschillende stops en excursies op het programma. We stoppen bij Tsar-Fish waar we schittenrend uitzicht hebben over de machtige Jenissei. Op de grens tussen de regio Krasnojarsk en de republiek Chakassië ligt een stuwdam die dienst doet als waterkrachtcentrale. De dam is één van de grootste stuwdammen ter wereld en is maar liefst 245 meter hoog. Ten zuiden van de dam ontstond het Stuwmeer van Krasnojarsk dat het lokale klimaat heeft beïnvloed en ervoor gezorgd heeft dat de Jenissei nu in plaats van 196 dagen per jaar het hele jaar bevaarbaar is geworden. Het stuwmeer is maar liefst 621 vierkante kilometer groot.
Vervolgens rijden we Chakassië binnen. Het Chakassisch is een Turkse taal met een semi-officiële status in de republiek. We bezoeken de hoofdstad Abakan. De stad is gelegen aan de samenvloeiing van de rivieren Abakan en Jenissei. Rond de stad trof men van 1943 tot 1953 verschillende Goelagkampen aan, waarvan de dwangarbeiders vooral werden ingezet voor de delving van steenkool en goud.
We overnachten in het moderne gastenverblijf van het museum van Shushenskoje, een openluchtmuseum dat is gebouwd in de stijl van het einde van de negentiende eeuw. Voor het diner kunt u gebruik te maken van een Banya (Russische sauna). Nadat we hebben kunnen ontspannen in de Banya krijgen we een heerlijke Siberische maaltijd voorgeschoteld.

Dag 4 Mysterieuze bergen en steppe
Dag 4 Mysterieuze bergen en steppe

Vanochtend maken we uitgebreid kennis met het etnografisch museum Shushenskoje. In dit Siberisch beleven we de boerenmaatschappij uit het het einde van de 19e eeuw. Van 1898 tot 1900 was dit het ballingsoord van Lenin. We zien het boerenleven uit die tijd en het handwerk uit die dagen. Tevens bezoeken we verschillende huizen en winkels en zien we oude ambachten.
We verlaten de 19e eeuwse sfeer en rijden door het westelijke Sajan gebergte waarvan men hier vroeger dacht dat dat het einde van de wereld was. Het landschap dat we onderweg kunnen bewonederen is adembenemend. Onderweg zien we de contouren van de Sajan ridder. Uw reisleider zal over deze sage uitgebreid vertellen.
In het begin van de avond komen we in autonome republiek Toeva aan. Zodra we de grens oversteken verandert het landschap en krijg je het gevoel in een geheel andere wereld te zijn beland. Hier tref je de uitgestrekte Russische steppe! We rijden door en overnachten in een joert op de oever van de rivier in de buurt van de hoofdstad Kyzyl. De joert (ook wel ger genoemd) is geheel uit vilt vervaardigd. De avondmaaltijd wordt hier geserveerd. Na de maaltijd zijn we welkom bij een theeceremonie. Er wordt verhaald over de theegeschiedenis, de bijbehorende legendes en over de lokale cultuur.

Dag 5 Kyzyl
Dag 5 Kyzyl

Kyzyl is de hoofdstad van Toeva en ligt aan de oever van de rivieren de kleine en de grote Jenissei, die in het Toevaans Bi-Chem en Ka-Chem (Bi = groot, Ka = klein, Chem = rivier) genoemd worden. De naam van de stad betekent rood in het Toevaans en andere Turkse talen en verwijst naar het communisme. Kyzyl geldt als het geografisch middelpunt van Azië en is de plaats in de wereld die het verst van de zee af ligt. In de stad bevindt zich een monument genaamd Centrum van Azië. De stad heeft een landbouwuniversiteit, een muziek- en dramatheater, een concertgebouw en het Nationaal museum dat we zullen bezoeken.
We gaan naar een boeddhistische tempel waar we de Lama zouden kunnen zien en horen. Vervolgens maken we kennis met de Sjamaanse gemeenschap. Tegen betaling kunt u uw toekomst en gezondheid laten voorspellen! In het Nationaal museum bekijken we de tentoonstelling en zien we onder andere Scytisch goud. We bezoeken een waterbron en winkeltjes met Sjamaans handwerk.
Na het eten is er een optreden van traditionele boventoonzangers. Boventoonzang is een zangtechniek die is ontstaan in Centraal- of Noord-Azië. Met name Mongolië en Toeva staan bekend om hun boventoonzang, die daar keelzang genoemd wordt (Toevaans: chöömei) maar ook andere Turkse volkeren, zoals de Altai, Chakassen en Basjkieren praktiseren deze zangtechniek van oudsher.
Na zonsondergang staat optioneel een Sjamanen optreden op het programma. Ze roepen de geesten aan, dansen rond een vuur, zingen en slaan op trommels.

Dag 6 Nomadenpad
Dag 6 Nomadenpad

We volgen het aloude pad van de nomaden en komen aan bij de berg Chajirikan. Het is de heiligste plaats van Toeva en werd door de Dalai Lama in 1992 gewijd. Eens per jaar komen de Sjamanen hierheen om energie op te doen en hun ziel te reinigen. Vandaag picknicken we in de natuur.
Na de picknick bezoeken we de boeddhistische tempel Ustuu-Khuree. De tempel was het hoogtepunt van de boeddhistisch cultuur maar werd in 1937 door het communistische regime vernietigd. In 1999 gaf de Russische regering opdracht tot herbouw en in 2012 werd de tempel feestelijk geopend.
Op de Sajan bergpas gelegen op een hoogte van 2214 meter begint de autonome republiek Chakassië. We rijden naar het joertkamp met als naam Sneeuwpanter. Het kamp is omgeven door prachtige natuur en er hangt een zeer relaxte sfeer. Ook vandaag zijn de maaltijden inbegrepen.

Dag 7 Taiga

We maken een mooie wandeling door de Taiga. We lopen naar de zogenaamde liefdesbrug waar verliefde stellen graag vertoeven. De brug overspant de snelstromende rivier de Grote On. De wandeling is in totaal 4 kilometer en duurt 2,5 uur.
Na de lunch kunnen we de middag naar eigen inzicht invullen. Lekker relaxen of een stukje wandelen in de omgeving; de natuur bekijken of bessen en paddestoelen zoeken (juli en augustus).
Tegen de avond wacht de Russische banya. De taiga, de stilte, de frisse lucht en de ongekende sterrenhemel (bij helder weer) komen vandaag volop aan de orde.

Dag 8 Chakassië
Dag 8 Chakassië

Na het ontbijt verlaten we de herberg en onderweg zien we midden op de steppe Churtujach Tas, een vrouwenfiguur waar een bijzonder verhaal bijhoort. Tegen de lunch komen we aan in het dal met de naam Kjug waar we verblijven in Chakassische houten jurten. We maken kennis met het dagelijks leven in deze regio tijdens het einde van de negentiende eeuw. Na het Chakassische diner treedt het nationaal folklore ensemble van Chakassië op.

Dag 9 Kasanovka
Dag 9 Kasanovka

Vanochtend bezoeken we het Nationaal Museum van Kasanovka. Het is een openluchtmuseum. We zien geheimzinnige stenen die rechtop staan en die zo kenmerkend zijn voor de cultuur van de Sjamanen in dit deel van Siberië. Tevens zien we drie- tot vijfduizend jaar oude tekeningen.
We reizen verder en komen aan in Abakan waar het het Nationaal Museum bezoeken. We bekijken de bijzondere stenen monumenten die de lokale bewoners grote kracht toedichten.
De nacht brengen we door in Hotel Asia****.

Dag 10 Vallei der Koningen
Dag 10 Vallei der Koningen

Vanochtend bezoeken we de Vallei der Koningen. We zien 30 grafheuvels in de vallei die stammen uit de derde tot de vierde eeuw voor Christus. De grote Salbyk heuvel is het meest imponerend met een omtrek van 500 meter en een hoogte van ruim 11 meter. Het totale gewicht van de verticale stenen is maar liefst 60 ton. De Sjamanen komen hierheen om energie op te doen.
We picknicken in de open lucht en in de middag rijden we terug naar ons beginpunt Krasnojarsk, waar we verblijven in Hotel Krasnoyarsk***.

Dag 11 Krasnojarsk

U wordt van het hotel naar de luchthaven of naar het treinstation gebracht.

Het programma is onder voorbehoud.

Indien u de reis zou willen verlengen denken we graag met u mee en maken we een vrijblijvende offerte.

Prijzen

Prijzen overzicht
€ 1.995,- P.P. Vanaf
Inbegrepen
Niet inbegrepen
    • Toeslag 1-persoonskamer (€ 445,-)
    • Reserveringskosten (€ 29,50)
    • Calamiteitenfonds (€ 2,50)
    • Bijdrage SGR (€ 5,-)

Groepsreizen

Vertrekdatum Prijs (p.p)
07-06-2022 Reserveer € 1.995,-
12-07-2022 Reserveer € 1.995,-
22-07-2022 Reserveer € 1.995,-
26-07-2022 Reserveer € 1.995,-
09-08-2022 Reserveer € 1.995,-
30-08-2022 Reserveer € 1.995,-

Reserveren

Door het invullen van het reserveringsformulier zit u nog niet aan de reservering vast! Wij nemen eerst nog contact met u op om alles door te spreken en op juistheid te controleren.

Vertrekdatum
Aantal personen

Ervaringen

Hier vindt u verschillende ervaringen van andere reizigers die u zijn voorgegaan.

Heel tevreden!

Ellen en ik hebben een fantastische reis naar Rusland gehad. We willen jullie bedanken voor een perfect georganiseerde reis. Alles verliep exact zoals jullie het hadden aangegeven. We werden op vliegveld, op het station en in het hotel keurig opgewacht/opgehaald.De twee gidsen kwamen keurig op tijd. Beide dames waren kundig en vertelden heel prettig over hun stad en gaven veel praktische tips.

Kortom we zijn heel tevreden!!!!!

Andries P