11-daagse culturele groepsreis Sint Petersburg, Novgorod en Moskou

Onder leiding van Rusland en Oost-Europa deskundige Marie-Thérèse ter Haar

€ 2.495,- P.P. Vanaf

De Reis

Om in contact te blijven met de Russische bevolking en hun cultuur en om onze collega’s te steunen hebben we besloten dit jaar ook weer reizen naar Rusland te organiseren. Tijdens de reis is er gelegenheid om met de Russen te praten en om met eigen ogen te zien hoe ze leven. We hebben daarom besloten om niet alleen Moskou en Sint Petersburg te bezoeken maar ook het Russische platteland en de oudste stad van het land Novgorod. Omdat er geen rechtstreekse vluchten naar Rusland zijn, vliegen we op Helsinki en reizen we verder met de bus naar Sint Petersburg. Onderweg in de bus zal Marie-Thérèse ter Haar achtergrondverhalen vertellen over de Russische geschiedenis, cultuur en het dagelijkse leven.

Op 22 april, 13 mei en 9 juli geven we voorlichting over deze reizen in Arnhem. Op 20 oktober is de voorlichting in verband met de Kerstreis. U dient zich hiervoor wel op te geven en deelname kost € 17,50 die verrekend wordt als u de reis boekt.

Sint Petersburg
We beginnen onze reis in Sint Petersburg. Daar zien we onder andere de prachtige Petrus en Paulusvesting, waar tsaren begraven liggen, en de wereldberoemde Hermitage, waar u overrompeld zult worden door de enorme hoeveelheid schitterende kunst. Tevens bezoeken we de twee belangrijkste kathedralen van de stad, de Izaäkkathedraal en de Kazan kathedraal. Maak ook gebruik van de gelegenheid om een mis bij te wonen in een Russisch-Orthodoxe kerk, een bijzondere Ruslandervaring.

Novgorod
Van Sint Petersburg reizen we per bus naar Novgorod, de oudste en misschien wel mooiste stad van het land. Novgorod dankt zijn rijkdom aan de Hanzetijd toen Novgorod als handelsstad een belangrijke plek innam. We bezoeken het prachtige Kremlin en we zien het millennium monument.

Moskou
‘Nee, noch het Kremlin, noch zijn sterke muren, noch de donkere gangen, noch zijn weelderige paleizen laten zich beschrijven … Men moet alles zelf gaan zien.’
Mikhail Lermontov (1814-1841), Russisch dichter

Moskou gaan zien doen we zeker. We bezichtigen de stad, het Rode Plein en het warenhuis Goem. Tevens betreden we het Kremlin terrein en maken we kennis met de ommuurde de pracht en praal en kunnen we 2 kathedralen van binnen bekijken. Tevens bezoeken we de begraafplaats bij het Nieuw Maagdenklooster waar veel bekende Russen hun laatste rustplaats hebben gevonden.

Programma

Dag 1 Helsinki

Vandaag reizen we per vliegtuig van Amsterdam naar Helsinki waar we verblijven in de buurt van de luchthaven Vantaa in een prima hotel.

Dag 2 Sint Petersburg
Dag 2 Sint Petersburg

Vandaag rijden we met de bus naar Sint Petersburg waar we bij aankomst worden opgewacht en een stadsbezichtiging maken. We zien verschillende hoogtepunten waaronder het Winterpaleis, de Bloedkerk, het Alexander Nevsky Klooster, de Admiraliteit, de pantserkruiser Aurora en de Nevski Prospekt. Vervolgens checken we in bij Hotel Holiday Inn Moskovskye Vorota****.

Dag 3 Sint Petersburg
Dag 3 Sint Petersburg

Na het ontbijt vervolgen we de uitgebreide kennismaking met Sint Petersburg en zien we de Nevski Prospekt, de Izaäkkathedraal en de Kazankathedraal. Deze bijzondere kathedralen bekijken we ook van binnen. Tijdens de stadsbezichtiging vertelt Marie-Thérèse over de achtergronden van de stad.
’s Middags kunt u uitgebreid gaan winkelen op de Nevski Prospekt of bijvoorbeeld een bezoek brengen aan het Russisch Museum. ’s Avonds is er gelegenheid om een klassiek concert bij te wonen in het Mariinskitheater (zelf tickets kopen).

Dag 4 Sint Petersburg
Dag 4 Sint Petersburg

In de ochtend brengen we een bezoek aan de Petrus en Paulusvesting, waar Peter de Grote, Catharina de Grote en de laatste tsaren begraven liggen in de Petrus en Pauluskathedraal.
Aansluitend gaan we naar de Hermitage, het voormalige winterpaleis van de tsaren. Niet alleen het zeer grote aantal meesterwerken dat er tentoongesteld wordt maar ook de hele entourage is overrompelend. Een absolute top vormen de werken van Rembrandt en andere grote meesters zoals Leonardo da Vinci. Het was vooral Catharina II aan wie het museum haar enorme collectie te danken heeft. Zij kocht hele partijen schilderijen en kunstvoorwerpen op uit alle landen van Europa. Tijdens de fantastische rondleiding worden behalve de pronkzalen, waaronder indrukwekkende audiëntie-, troon- en balzalen, ook de rijk versierde gangen en geweldige trappenhuizen van het Winterpaleis bezocht. Liefhebbers die na de vaste excursie hier nog langer willen blijven hebben de mogelijkheid daartoe.
Wie wil kan in de middag optioneel mee naar Tsarendorp (Tsarskoje Selo), naar het hemelsblauwe paleis van Catharina de Grote en de paleizen van Alexander I en Nicolaas II, de laatste tsaar van Rusland (ca. 30 kilometer buiten de stad). Ook zal het monument van het beleg van Leningrad bezocht worden tijdens deze excursie.

Dag 5 Sint Petersburg – Novgorod
Dag 5 Sint Petersburg – Novgorod

Vandaag gaan we beginnen met de reis over het weidse platteland. In de bus vertelt Marie-Thérèse over overeenkomsten en verschillen tussen Russen en West Europeanen. Grote namen als Tsjechov, Repin, Rachmaninov of Sjostakovitsj en anderen passeren de revue.
We komen aan in Novgorod. Deze oude Hanzestad staat op de UNESCO Werelderfgoedlijst. We bezoeken de Sofiakathedraal in het lokale kremlin en we zien het Millenniummonument. De gunstige ligging aan de handelsroute naar Europa zorgde er niet alleen voor dat Novgorod blootstond aan westerse invloeden, maar ook dat het als rijke Hanzestad een belangrijk zakelijk, politiek en cultureel centrum werd. Het was een uitstekende voedingsbodem voor grote kunstenaars op allerlei gebied.

Dag 6 Novgorod - Moskou
Dag 6 Novgorod - Moskou

We beginnen aan een lange reis naar Moskou. Dit is de ideale manier om tijdens de busrit de stilte, de weidsheid en de complexiteit van het grootste land op aarde te ervaren. Onderweg trekken uitgestrekte bossen en talloze datsja’s (typisch Russische buitenhuisjes) aan ons voorbij. Bij het onlangs volledig gerestaureerde Iverskiklooster in Valdai maken we een fotostop. Ook de erfenis van de voormalige kolchozendorpen uit de communistische tijd geven een goed beeld hoe het plattelandsleven vandaag de dag is. Langs de weg staan bovendien veel indrukwekkende monumenten voor de miljoenen Russen die tijdens de Tweede Wereldoorlog gesneuveld zijn. We kruisen vandaag de Wolga, met 3520 kilometer de langste rivier van Europa. Ondertussen vertelt Marie-Thérèse over de Russische geschiedenis en maatschappij. Bijzonder van deze busreis is dat we langs het woonhuis van Peter Iljitsj Tsjaikovski zullen rijden. Uiteraard zal er over de grote componist verteld worden en zullen we foto’s van zijn huis kunnen maken. Geplande aankomst in Moskou is ca. 19.30 uur. We checken in bij Hotel Izmailovo Vega****.

Dag 7 Moskou
Dag 7 Moskou

Vandaag maken we uitgebreid kennis met de hoofdstad van de Russische Federatie. We zien het Rode Plein met de Basilius Kathedraal, het Bolsjoj Theater en vanaf de Mussenheuvel bij de Moskouse Universiteit hebben we een schitterend uitzicht over de stad. We lopen over het Rode Plein en zien het mausoleum waar Lenin opgebaard ligt. Aan de andere kant van het plein maken we kennis met het bekendste warenhuis van Rusland de Goem.
Behalve de belangrijkste hoogtepunten bezoeken we ook minder bekende plekjes, zoals de intieme kerk van de schrijver Leo Tolstoj en de plaats waar Napoleon met zijn Grande Armée over de metropool Moskou uitkeek. Ook ziet u geheime locaties uit de zwarte, Stalinistische periode, zoals het huis van de beruchte KGB-chef Beria.

Dag 8 Moskou
Dag 8 Moskou

Hoogtepunt is vandaag een bezoek aan het Kremlin. Het is de zetel van de Russische regering en voorheen van de Sovjetunie. Daarnaast herbergt het Kremlin een theater, een museum, diverse kathedralen en paleizen, de Tsarenklok uit de 18de eeuw en en het Tsarenkanon dat dateert uit de 16de eeuw. We kunnen twee kathedralen ook van binnen zien.
Na de lunch rijden we naar het Nieuwe Maagdenklooster, waar onder andere Anton Tsjechov, Dmitri Sjostakovitsj, Nikita Chroesjtsjov, Alexander Lebed en Raisa Gorbatsjov begraven liggen.

Dag 9 Moskou - Sint Petersburg
Dag 9 Moskou - Sint Petersburg

We worden van het hotel naar het station gebracht waar we de hoge snelheidstrein naar Sint Petersburg nemen. Aangekomen in Sint Petersburg worden we naar Hotel Holiday Inn Moskovskye Vorota**** gebracht. De rest van de dag kunt u op eigen gelegenheid in de stad van Peter de Grote doorbrengen.

Dag 10 Sint Petersburg - Helsinki
Dag 10 Sint Petersburg - Helsinki

We nemen de bus naar Helsinki waar we in de loop van de dag inchecken in ons prima hotel in de buurt van de luchthaven.

Dag 11 Helsinki - Amsterdam

Vandaag nemen we de vlucht terug naar Amsterdam.

Prijzen

Prijzen overzicht
€ 2.495,- P.P. Vanaf
Inbegrepen
Niet inbegrepen
  • Toeslag eenpersoonskamer (€ 299,-)
  • Visum Rusland (€ 155,-)
  • Terugsturen paspoort(en) met visum per koerier (€ 39,-)
  • Reserveringskosten (€ 29,50)
  • Calamiteitenfonds (€ 2,50)
  • Bijdrage SGR (€ 5,-)

Groepsreizen

Vertrekdatum Prijs (p.p)
01-09-2023 Reserveer € 2.495,-
05-10-2023 Reserveer € 2.495,-
23-12-2023 Reserveer € 2.495,-

Reserveren

Door het invullen van het reserveringsformulier zit u nog niet aan de reservering vast! Wij nemen eerst nog contact met u op om alles door te spreken en op juistheid te controleren.

Vertrekdatum
Aantal personen

Ervaringen

Hier vindt u verschillende ervaringen van andere reizigers die u zijn voorgegaan.

Bijzonder Prettige reis

Inmiddels zijn we alweer een paar weken terug in Nederland. Onze reis is bijzonder prettig verlopen.

Voor de personen die nog niet eerder in Rusland waren geweest heeft het veel indruk gemaakt.

Met name de excursies en het niveau van de gidsen was zeker boven gemiddeld en erg leuk voor iedereen.

 

Over all, een zeer geslaagde reis met uiteindelijke heel tevreden deelnemers.

Hartelijk dank en wellicht tot de volgende keer!

Herman M

Herman M
Heel tevreden!

Ellen en ik hebben een fantastische reis naar Rusland gehad. We willen jullie bedanken voor een perfect georganiseerde reis. Alles verliep exact zoals jullie het hadden aangegeven. We werden op vliegveld, op het station en in het hotel keurig opgewacht/opgehaald.De twee gidsen kwamen keurig op tijd. Beide dames waren kundig en vertelden heel prettig over hun stad en gaven veel praktische tips.

Kortom we zijn heel tevreden!!!!!

Andries P