© Powered by SiteSpirit

 
rusland.jpg

 
ANVR SGR Calamiteitenfonds

16-daagse Nederlandstalige groepsreis Iran

Iran - Magisch PerziŽ

Een van de meest fascinerende landen ter wereld, Iran, is in de ogen van veel mensen een terroristisch bolwerk van religieuze moslimfanaten. Wie echter de moeite neemt om zelf af te reizen naar het voormalige PerziŽ, zal deze ongefundeerde mening snel bijstellen. Iran biedt een bruisende cocktail van een van de meest gastvrije bevolkingsgroepen ter wereld in een bijzonder gevarieerd landschap.

De duizenden jaren oude cultuur, tradities en rijke geschiedenis treffen we overal aan, vooral in de rijkelijk versierde architectuur die te zien is in de vele prachtige moskeeŽn, badhuizen en kleurrijke bazaars die we gedurende deze 16-daagse rondreis bezoeken. Uiteraard bezoek je welbekende hoogtepunten als Isfehan, Persepolis, Yazd en Shiraz; alhoewel in onze ogen het juist de onbekende pareltjes zijn die Iran tot een onvergetelijke reisbestemming maken.

U ervaart al dit moois niet alleen vanuit een eigen airconditioned bus Ėzoals de meeste touroperators doen-, je beleeft de ongekende gastvrijheid van de IraniŽrs juist door met ons mee te reizen tijdens onze metro-, bus- en treinverplaatsingen.


Dag 1 & 2: Naar Teheran, aankomst & stadstour Teheran

Vertrek van Schiphol. Omdat de KLM (en alle andere gerenommeerde vliegtuigmaatschappijen) eind 2018 alle vliegverbindingen -onder druk van de Amerikaanse president- met Iran hebben moeten annuleren, vliegen we tegenwoordig via Istanbul, Doha, Kiev of Frankfurt/Wenen naar Teheran. Omdat we pas vaak diep na middernacht in de Iraanse hoofdstad arriveren en ons visum ter plekke regelen (zie meer informatie onderaan deze pagina), gaan we na aankomst op de luchthaven direct naar het hotel voor de overnachting. Soms echter arriveren we aan het begin van de avond en hebben we een ontspannen trip naar ons hotel.

Afhankelijk van of we vroeg of laat arriveren de avond ervoor, hebben we een normale of korte nachtrust. Vandaag gaan we - na ons eerste Iraanse ontbijt- in ieder geval genieten van een uitgebreide verkenning van de moderne hoofdstad Teheran, mooi gelegen tussen de bergen. Deze prachtige stad was sinds 1600 de hoofdstad van het rijk der Safavieden. De meeste historische bouwwerken, zoals de schitterende moskee koepels, stammen uit deze periode. We nemen hier onder meer een kijkje bij het Golestan paleis, opgenomen op de UNESCO werelderfgoedlijst, bezoeken het Juwelenmuseum en struinen door de grote, levendige bazaar. Tevens vereren we het Archeologisch Museum met een bezoek, dat het belangrijkste museum van het land is. Hier maak je kennis met bewaard gebleven gebruiksvoorwerpen uit het legendarische PerziŽ van voor onze jaartelling. Zelfs vele opgravingen van de door Alexander de Grote platgebrande hoofdstad van het rijk, Persepolis, zijn hier te vinden. Ook de Islamitische periode uit de Middeleeuwen komt uitgebreid aan bod. Dat Teheran ook 's avonds het nodige te bieden heeft, laten we je ervaren bij de nieuwste voetgangersbrug van Teheren. 


Dag 3: Teheran Tour & train to Yazd

Voordat we deze ochtend onze laatste excursie in het zuiden van Teheran doen, leveren we onze bagage in die rechtstreeks naar het treinstation vervoerd zal worden. Tot de klok van pakweg twee uur bezoeken we nog de laatste bezienswaardigheden waar we gisteren geen tijd voor gehad hebben. Ook de voormalige Amerikaanse ambassade is een bezoek waard. Met de metro - die we inmiddels al zeer goed kennen- reizen we wederom kriskras door de stad en na een comfortabele trip arriveren we op het treinstation; ruim op tijd voor de late middagtrein naar Yazd. Na het ophalen van onze bagage gaan we heerlijk genieten van deze zes uur durende treinreis: een van de vele unieke reismomenten die je met Grensloos Genieten mee gaat maken tijdens deze energieke rondreis. Bezoek na ons vertrek vanuit Teheran vooral ook de restauratiecoupe waar de tijd lijkt te hebben stilgestaan. Terwijl je wordt bediend door obers met smetteloze witte handschoenen, geniet je van het adembenemende uitzicht en de Perzische tapijten op de vloer. Hier eet je trouwens voor een habbekrats een prima maaltijd, ook tijdens de ramadan, want reizigers verbruiken nou eenmaal veel energie. Onderweg stopt de trein regelmatig op de wat grotere stations en bij een gebedsruimte voor treinreizigers, want gebeden moet er natuurlijk ook worden. Rond tien uur 's avonds komen we uitgerust aan in de boeiende stad Yazd. Met een eigen busje of taxi's vervoeren we onszelf en de bagage naar het hotel/guesthouse. De komende twee dagen (en drie nachten!) hebben we volop de tijd om alle highlights van deze stad te bezoeken.


Dag 4 & 5: Yazd

Vandaag en morgen verkennen we Yazd en zijn mooie omgeving: ťťn van de oudste steden ter wereld. Deze nederzetting aan de voormalige Zijderoute is rijk aan schitterende gebouwen zoals de plaatselijke Jama moskee, maar ook de omliggende moskeeŽn zoals de Vrijdagmoskee en de kleurrijke Masjad-e Mir Chakhmaq zijn ongelooflijke architectonische pareltjes. De kleurrijke bazaars en de oude stadsmuren zijn eveneens publiekstrekkers van formaat. De Grote Vuurtempel, waar al 3000 jaar de eeuwige vlam brandt, is het centrum van de stokoude Iraanse Zoroastrisme religie. Aan de rand van de stad liggen de Torens van Stilte, dit zijn typische graftorens. Vroeger werden de doden hier voor de gieren neergelegd, zodat noch de aarde (door begraving) noch de lucht (door crematie) bevuild zouden worden.

Het duizenden jaren oude centrum van Yazd is een grote wirwar van kleine, kronkelige steegjes, omgeven door metershoge aarden wallen. Verdwalen is hier eerder de regel dan een uitzondering. Vroeg of laat eindig je echter altijd wel op een pleintje waar een vriendelijke taxichauffeur je weer graag naar je hotel brengt. Vrijwel elk lemen huis is hier in het bezit van een indrukwekkende windtoren die via een ingenieuze manier koelte brengt in deze vaak zo hete stad. Ondergronds vind je de qanat, een nog meer vernuftig systeem van onderaardse watergangen. Het plaatselijke Watermuseum is veel leerzamer en spannender dan de ietwat oubollige naam doet vermoeden. Persoonlijk genieten wij in Yazd het meest van een bezoek aan een van de plaatselijke sportscholen (toepasselijk hier het 'Huis van de Kracht' genoemd) waar je kan genieten van de ultieme balans tussen kracht en souplesse. Deze wordt bij de sport 'zurkhaneh' namelijk optimaal geŽtaleerd. De opzwepende drums brengen de sporters in een soort trance waarna ze hun lichaam en geest naar hogere dimensies brengen. Dit sportieve en visuele spektakel mag je niet missen! De reisleider regelt graag tickets voor je.


Dag 6 & 7: Shiraz

Na het ontbijt vertrekken we naar het busstation en met een comfortabele lange afstandsbus overbruggen we vandaag de circa 500 kilometers van Yazd naar Shiraz: stad van rozen, nachtegalen en poŽzie. Na het inchecken in ons hotel -waar we twee nachten verblijven- bezoeken we bij het vallen van de avond een van de mooiste moskeeŽn van het land: de Nasir al Molkmoskee. Ook in de ochtend is dit trouwens een adembenemend mooie plek, omdat de lichtinval door de glas-in-lood-ramen zorgt voor kleurrijke plaatjes. De nabijgelegen levendige Vakilbazaar is tevens een zeer bijzondere plek waar je graag verdwaalt in de wirwar van steegjes en stalletjes. Vooral met de ramadan zijn dit nog bijzondere plaatsen dan normaal om te bezoeken.

Shiraz was een van de belangrijkste steden in de middeleeuwen en was de Iraanse hoofdstad tijdens de Zand-dynastie. We bekijken onder meer de Eramtuin en natuurlijk mag een bezoek aan de graftombe van de beroemde dichters Hafez en Saadi niet ontbreken. Het verhaal gaat dat elke Iraanse familie minimaal een boek van deze grote letterkundigen thuis in de kast heeft staan. Zijn begraafplaats is een prachtige ode aan deze boeiende persoonlijkheid, het speciaal voor hen aangelegde park is een van de mooiste plekken in deze reis om te genieten van een kop thee, want een lekker glaasje alcohol is nou eenmaal nergens legaal verkrijgbaar. De provincie Fars, waar Shiraz de hoofdstad van is, was ooit de regio waar de meest belangrijke historische en culturele gebeurtenissen van het voormalige PerziŽ plaats vonden. Verschillende dynastieŽn hebben hier de scepter gezwaaid, waarvan enkele prachtige parken nu nog bestaan. De magnifieke Narenjestan-tuin is een van die plekken die je ooit in je leven bezocht moet hebben, waarna je met een gerust hart kunt afreizen naar het hiernamaals. Wie nog genoeg energie heeft kan ook een bezoek brengen aan het mausoleum van Shah-e-Cheragh, dat trots bivakkeert op de derde positie van 'Meest Belangrijke Religieuze Plekken van Iran'. Kies hier een rustig hoekje uit en geniet in stilte van het diepe religieuze leven dat hier de klok slaat.


Dag 8: Naar Yasouj (via Persepolis & Naqsh-e Rustam)

Met pijn in het hart verlaten we op dag 8 deze boeiende stad en reizen we met onze eigen bus naar twee historische plaatsen van het ooit eens zo machtige Perzische rijk: Naqsh-e Rustam en Persepolis. Onderweg brengen we een kort bezoek aan de tombe van Cyrus, de begraafplaats van de grootse heerser van PerziŽ. Tijdens deze excursie zetten we een flinke stap terug in de tijd bij ons bezoek aan de paleisstad Persepolis. Na de verovering door de legendarische Alexander liet hij de stad van heerser Darius de Grote platbranden. De ruÔnes geven slechts een deel van de vroegere glorie weer, maar tijdens een rondwandeling langs deze indrukwekkende brokstukken krijg je toch een goede indruk van hoe het eens geweest moet zijn. De ruÔnes zijn dan ook een van de belangrijkste opgravingen van Iran en staan vermeld op de UNESCO werelderfgoedlijst. Ook bezoeken we vandaag het nabijgelegen Naqsh-e Rustam waar we vier uit rotsen gehouwen koningsgraven van de heersers uit het Achaemenieden Rijk bewonderen. Hier lagen ooit Darius de Grote en de eveneens legendarische Xerxes I begraven. Helaas hebben ook hier grafplunderingen plaatsgevonden, al is deze spirituele plek nog steeds een bezoek meer dan waard. En of je nou de plek vanaf onderen of van enige afstand bekijkt: wij weten zeker dat je 100% geniet van dit meesterwerk uit de rijke Perzische geschiedenis. Vanavond overnachten we een nacht in Yasouj, een dik uur rijden verwijderd van Persepolis.


Dag 9 t/m 11: Isfahan

In de buurt van Yasouj bezoeken we na het ontbijt de watervallen van Margoon, een van de de meest pittoreske plaatsen in het hart van het Zagros-gebergte van de provincie Fars. Grote kans dat we hier in deze periode van het jaar nomaden van de Bakhtiar-stam en het veel zeldzamere Qashqai volk aantreffen. Leg overigens eerst contact met ze voordat je eventueel een foto neemt van deze kleurrijke bevolkingsgroep. Gids Samira helpt je graag om het eerste contact te maken. Later op de dag rijden we via een mooi landschap naar Isfehan, voor velen het onbetwiste hoogtepunt van onze rondreis. 's Avonds brengen we een bezoek aan de legendarische bruggen van Sio Ė se Pol en Khaju en de ernaast gelegen parken. Na het ondergaan van de zon verzamelen zich hier tijdens de ramadan duizenden inwoners van de stad die allen genieten van elkaars aanwezigheid en hun langverwachte maaltijd. Een advies: splits je op in kleine groepjes en je zal merken dat je sneller uitgenodigd wordt om deel te nemen aan een van de provisorische picknicks. Een moment om nooit te vergeten.

De komende twee dagen heb je ruimschoots de tijd om de hoogtepunten van de 'mooiste stad van Iran' rustig te bekijken. De imponerende Imam Moskee (Masjid-E-Emam) mag natuurlijk niet ontbreken, evenals de naburige Sheikh Lotfallah Moskee. Vanaf het zes verdiepingen tellende Ali Qapu paleis heb je een mooi uitzicht over het Nagsh-e-jahanplein, een van de grootste pleinen ter wereld. Echt koninklijk wordt het hier pas als we het Chehel Sutoun paleis met haar uitgestrekte tuinen bezoeken. Isfahan is overigens een van de beste steden om je creditcard te trekken als je een van de prachtige Perzische tapijten wilt aanschaffen. Alhoewel de zilveren en gouden juwelen ook afgerekend kunnen worden met deze plastic betaalkaarten die in heel Iran taboe zijn, maar hier in de donkere krochten van het kapitalisme toch ineens opduiken. Een bezoek aan Isfehan is overigens niet compleet zonder wat specerijen gekocht te hebben op de grote bazaar, een van de vele pittoreske theehuizen bezocht te hebben en een wandeling gemaakt te hebben door de Armeense wijk Jolfa. Een ander indrukwekkend monument is de begraafplaats Golestan-e-Shohada, waar de veelal jonge soldaten herbegraven liggen die sneuvelden in de 'Moeder aller oorlogen', de gruwelijke oorlog tussen Iran-Irak.  


Dag 12: Naar Kashan (via Abyaneh)

We verlaten Isfahan en gaan op weg richting Kashan, maar na een uur of drie rijden maken we onderweg een lange stop in Abyaneh, een traditioneel afgelegen bergdorpje aan de voet van Mt. Carcass dat door de UNESCO erkend is als beschermd dorpsgezicht. In dit prachtige gehucht van welgeteld 301 inwoners dragen de meeste bewoners nog hun traditionele klederdracht, waarbij vooral de lange witte bloemenshawls van de dames de aandacht trekken. De verlaten straten, met het en der een gepensioneerde inwoner die iets aan het verkopen is, zijn prachtig om te fotograferen. Berggeiten en sportieve wandelaars komen hier volop aan hun trekken, want niets in het stadje is vlak. Toch is het uit rode zandsteen opgetrokken Abyaneh ook voor gewone stervelingen een van de mooiste authentieke plekken gedurende deze reis. Na deze mooie tussenstop reizen we door naar de oasestad Kashan. Anno 2019 een belangrijk centrum voor de productie van textiel, tapijten en rozenwater, vroeger een druk handelspunt aan de Zijderoute. In het historische centrum bekijken we een van de oude koopmanshuizen zoals het Tatabi-, Brujerdi en het Abbas-huis. Veel van deze voormalige koopmanshuizen herbergen frescos van de hand van Kamal al Molk, een legendarische Iraanse 20e eeuwse kunstenaar. Ook de traditionele hammam (badhuis) ammaĖe Sultan Ahmed Mir is een must-see tijdens deze rondreis, met vooral het onvergetelijke uitzicht vanaf het dak als onbetwist hoogtepunt. De machtig mooie ommuurde Bagh-e Fintuinen, helemaal gemaakt naar Perzisch ontwerp, zullen we eveneens bezoeken. Kashan is tevens een van de beste steden om een caravanserai (voormalige rustplaats van de karavanen die de Zijderoute bereisden) te bezoeken. Een nacht slapen we hier in een traditioneel guesthouse.


Dag 13 & 14: Masouleh

Vandaag rijden we over een mooie route naar de provincie Gilan, waar we overnachten in Masuleh, wederom een klein dorpje met slechts 554 inwoners. Alhoewel we het grootste gedeelte van de dag in de bus bivakkeren, zijn wij er zeker van dat je ook hier gaat genieten van het onbeschrijflijke mooie uitzicht onderweg en de ontspannend sfeer op onze eindbestemming. De pittoreske stenen huizen lijken hier vastgelijmd te zitten aan de Talesh-bergen. Twee nachten slapen we hier in een traditioneel guesthouse.

De volgende dag gaan we na een korte wandeling door het centrum de prachtige natuurlijke omgeving van dit gebied verkennen, dat volgens IraniŽrs de mooiste bergachtige omgeving van het land herbergt. Onderweg bezoeken we eeuwenoude bazaars, echter vele malen kleiner dan de overdekte centra die we tot nu toe gezien hebben. En uiteraard nemen we ook een kijkje bij de havenstad Bandar-E-Anjali, een van de oudste badplaatsen van Iran, strategisch gelegen aan de Kaspische zee. Na de islamitische revolutie veranderde deze plek snel van naam, want vanaf deze haven reisden in de tijd van de shah talloze veerboten naar Rusland en het Westen. Wie een duik wil nemen in het (dan nog koude) water is meer dan welkom, maar de mannelijke gasten van onze reis dienen zich dan wel af te zonderen van de vrouwelijke deelnemers aan deze reis. Vanachter een hekwerk kunnen ze echter wel zien hoe de vrouwelijke badgasten zich -met chador/hijab en al - onderdompelen in de Darya-ye-Khazar.


Dag 15 & 16: Naar Teheran (via Quizvin) en Amsterdam

Op onze laatste reisdag van deze reis rijden we richting Qazvin, een stad met meer dan 400.000 inwoners. Deze stad is in Iran vooral bekend voor de beste pitloze druiven van Iran en de rijkelijk versierde Perzische tapijten. Voordat we echter in deze drukke stad arriveren, bezoeken we eerst de sprookjesachtige Alamut-Vallei. In deze bergachtige regio werden in de 12e eeuw meer dan vijftig machtige kastelen gebouwd, in latere jaren werden deze allemaal weer vakkundig 'afgebroken' door woeste horden Mongolen. De best bewaarde en meest pittoreske ruÔne van allen - die van Alamut- is vandaag onze hoofdbestemming. Een pittige, steile klim omhoog van een klein half uur geeft je vanaf ruim 2000 meter hoogte een prachtig weids uitzicht over de omliggende Alborz-bergen. Later in de dag bezoeken we in Qazvin nog Chehel Sotun, een paleis met een mooi park eromheen. Laat in de middag arriveren we bij het appartement van mrs. Soraya, die ons met veel liefde zal ontvangen in haar onderkomen voor ons traditionele afscheidsdiner. Verwacht een rijkelijke gedekte tafel met traditionele gerechten als ghormeh sabzi (stoofpotje van lamsvlees), mirza ghasemi (vegetarische schotel) en baghali polo ba morgh (gekruide rijst met kip). Rond de klok van tienen rijden we naar de luchthaven waar we rond middernacht op de internationale luchthaven van Teheran arriveren.

Onze terugvlucht zal plaatsvinden in de vroege ochtend van 1 juni, waarna we via een korte tussenstop (ergens in Europa) rond het middaguur arriveren in Amsterdam.


Praktische informatie

pdf-icon.gif
Reserveer

16-daagse Nederlandstalige groepsreis Iran


Reisdata en prijzen 2019

17 mei
9 september

Prijs: € 1.595,-

Toeslag eenpersoonskamer: € 300,-

Inbegrepen
Vluchten vanaf Amsterdam, luchthavenbelasting, transport, metro in Teheran, niet-facultatieve excursies, hotelovernachtingen op basis van logies & onbijt, Nederlandstalige reisbegeleiding van Theo Leerintveld

Niet inbegrepen
Reserveringskosten (€ 29,50), Calamiteitenfonds (€ 2,50), maaltijden, facultatieve excursies, toegangsgelden, eventuele verzekeringen. 

Het minimum aantal deelnemers bedraagt 6; het maximum 16.


NL: Postbus 8177 3503 RD Utrecht, Tel: 030 243 96 34
BE: Tel. voor onze Vlaamse reizigers: Tel: 03 231 59 94
E-mail: info@eurocult.nl