© Powered by SiteSpirit

 
china.jpg

 
ANVR SGR Calamiteitenfonds

4-daagse Nederlandstalige Empirique collegereis Berlijn

EMPIRIQUE REIZEN

Sinds 2015 werkt Eurocult samen met Empirique Reizen. De reizen van Empirique worden gekenmerkt door het hoge culturele gehalte. Daarnaast is typerend dat naast de belangrijkste culturele en historische plekken ook regelmatig de gebaande paden verlaten worden om het dagelijks leven van nabij mee te maken en de bevolking te leren kennen. Afhankelijk van de bestemming kunt u dus ineens tussen Russische studenten in de collegebanken zitten, bij een boerenfamilie op het platteland in de keuken staan, of een zieken- of weeshuis bezoeken. De reizigers van Empirique worden voorzien van heel veel achtergrondinformatie, en dan niet alleen over de te bezoeken locaties, maar ook over de geschiedenis van het land, de cultuur en de volksaard. Empirique is gevestigd in een sfeervol pand aan de Rijnkade 4 in Arnhem. Daar worden regelmatig lezingen, cursussen, culturele evenementen en themaweekenden gehouden, alsmede films vertoond (met inleiding). Deze activiteiten staan altijd in het teken van Oost-Europa. Empirique is het initiatief van Rusland- en Oost-Europa deskundige Marie-ThťrŤse ter Haar. Zij begeleidt de reizen en verzorgt eveneens de lezingen en overige activiteiten. Meer informatie is te vinden via www.empirique.nl.


Collegereis: Das Leben der Anderen

Berlijn_BrandenburgerTor.jpg

Metropool Berlijn

Berlijn. Bejubeld en verguisd. Natuurlijk is het de stad van de Alexanderplatz, Unter den Linden, de Reichstag, de Muur en Christiane F. Maar Berlijn is zoveel meer. Er is geen stad in Europa waar zich in de 20e eeuw zoveel heeft afgespeeld.

Rijke historie


Tijdens deze reis is aandacht voor het oude Berlijn van de Hohenzollerns en Keizer Wilhelm II, maar ook voor het nieuwe Berlijn met de supermoderne gebouwen die de grote industriŽlen onder meer op de Potsdamer Platz hebben laten verrijzen.

Cultuur en muur

We staan stil bij de werkelijke impact van de scheidingsmuur tussen Oost en West. Ook is er de mogelijkheid de beroemde Berlijnse Opera te bezoeken.


Programma

Berlijn_Muur_Trabant.jpg

Dag 1: Heenreis en de grens tussen Oost- en West-Duitsland

We vertrekken in de ochtend per touringcar vanuit Nederland. Er zijn 2 opstaplocaties: Apeldoorn en Hengelo. Onze lunchstop is Checkpoint Alpha, de voormalige grensovergang tussen Oost- en West-Duitsland bij Helmstedt-Marienborn. De gebouwen zijn enigszins vervallen, de wachthokjes zijn verlaten en de spiegels aan de onderzijde van de overkappingen om auto's van alle kanten te kunnen bekijken zijn verweerd, maar de hele grensovergang is nog vrijwel intact. Een indrukwekkend monument dat niemand onberoerd zal laten.

De rit naar Berlijn staat in het teken van de hereniging. In de bus krijgt u diverse lezingen over de Duitse geschiedenis.

- Per touringcar naar Berlijn
- Lezing: Het Duitse Rijk in vogelvlucht
- Met verhalen over o.a. keizer Wilhelm II
- Lezing: Duitsland in de 20e eeuw: van MarlŤne tot Hitler
- Het einde van de monarchie van de Hohenzollern, de Roaring Twenties en de Tweede Wereldoorlog
- Lezing: Berlijn tussen kapitalisme en communisme
- Over de luchtbrug bij Tempelhof, Willy Brandt en de bouw van de Muur.
- Checkpoint Alpha bij Helmstedt-Marienborn
- Lezing: 'Ossies' en 'Wessies'
- Het leven van de gewone man in Oost-Berlijn
- Lezing: Berlijn als hoofdstad van het nieuwe, verenigde Duitsland
- Overnachting in het hotel

Dag 2: Uitgebreide stadsexcursie

We maken een uitgebreide stadsoriŽntatie per bus en zien Unter den Linden met de Neue Wache, het Kroonprinsenpaleis, de Deutsche Staatsoper en de Humboldtuniversiteit. We staan stil bij de Brandenburger Tor, ooit het symbool van de scheiding tussen Oost en West. De oude en nieuwe politiek van de Reichstag komt aan de orde en we zien de huidige ambtswoning van Duitslands eerste vrouwelijke kanselier, Angela Merkel.

We rijden verder naar de Gedenkstštte Berliner Mauer aan de Bernauerstrasse. In deze straat liep de scheiding tussen Oost- en West-Berlijn langs flatgebouwen: binnenskamers was Oost en de stoep pal beneden was West. Op deze historische plek is de aanwezigheid van de Muur ook nu nog voelbaar.

We gaan langs het Museuminsel, de Berliner Dom, de Alexanderplatz en we hebben gelegenheid om te lunchen in het prachtig gerestaureerde Nikolaiviertel.

We vervolgen onze excursie naar de Frankfurter Allee waar Erich Honecker de parades afnam. We rijden langs een restant van de Berlijnse Muur, East-Side-Gallery genaamd, dat tot monument is uitgeroepen. Afbeeldingen van Honecker en Brezjnev, Gorbatsjov en de Trabant zijn hier na 1989 op aangebracht. We bezoeken het Stasi-hoofdkwartier waar de archieven van miljoenen DDR-burgers zorgvuldig bewaard werden en we zien de kamers van Erich Mielke. We rijden terug naar het hotel. Op eigen gelegenheid kunt u nog het Museum van Checkpoint Charlie te bezoeken.

- Achtergrondverhalen bij alle highlights
- Brandenburger Tor
- Centrale plek bij veel historische gebeurtenissen en het beroemdste symbool van Berlijn.
- Gedenkstštte Berliner Mauer aan de Bernauer Strasse
- Op deze historische plek is de aanwezigheid van de Muur ook nu nog voelbaar.
- Nikolaiviertel
- Onder Honecker herbouwd pittoresk stukje Berlijn aan de over van de Spree met slingerende straatjes, kleine winkeltjes en gezellige cafeetjes.
- Rondleiding door het Stasi-Museum Normannenstrasse
- In de DDR-tijd was dit het hoofdkwartier van de Stasi, de geheime dienst. Het kantoor van Erich Mielke, minister van Staatssicherheit van 1957-1989 is zelfs nog volledig intact.
- Overnachting in het hotel

Dag 3: Moderne architectuur op de Potsdamer Platz en flaneren op de KurfŁrstendamm

Vanochtend veel aandacht voor de beroemde Potsdamer Platz, waar bijna 20 jaar geleden nog een mijnenveld lag met wachttorens was en waar nu Sony en Mercedes wedijveren met elkaar over het feit wie het meest prestigieuze gebouw heeft laten ontwerpen.

Verder zien we de Gendarmenmarkt en de Friedrichstrasse, het Joods Museum en het nieuwe (omstreden) Holocaust monument. We rijden door de Wilhelmstrasse, waar het Derde Rijk zijn belangrijkste gebouwen had en waar de bunker van Hitler nog altijd verborgen ligt. We rijden naar Checkpoint Charlie en vliegveld Tempelhof waar in 1948 de vliegtuigen landden om West-Berlijn van voedsel en andere producten te voorzien. Bij alle monumenten krijgt u uitgebreid uitleg en zal de roerige geschiedenis van deze metropool duidelijk worden.

Voor een late lunch rijden we naar de KurfŁrstendamm waar we duidelijk merken dat we weer in het voormalige West-Berlijn zijn. U kunt uitgebreid flaneren op deze chique straat, een kijkje nemen in het prachtige KaDeWe of op uw gemak koffie drinken. Voor liefhebbers die het Pergamonmuseum willen bezoeken (facultatief), bieden wij een busservice aan. We rijden terug naar het hotel. Deze avond kunt u bijvoorbeeld de beroemde Berlijnse Staatsoper bezoeken (facultatief en onder voorbehoud programma).        

- Achtergrondverhalen en uitleg bij alle highlights
- Gendarmenmarkt
- Hier vindt u het 19e eeuwse Konzerthaus Berlin, geflankeerd door de FranzŲsische Dom en de Deutsche Dom.
- Het Holocaust Monument
- Op een gebied van 19.000 m2 staan 2.711 tombes ter herinnering aan de miljoenen joden die tijdens de Tweede Wereldoorlog zijn omgekomen.
- Checkpoint Charlie
- De beroemdste controlepost bij de Muur en de enige plek waar buitenlanders van West- naar Oost-Berlijn konden.
- Vliegveld Tempelhof
- Hier landde van juni 1948 tot mei 1949 gemiddeld elke 90 seconden een vliegtuig met (hulp)goederen tijdens de blokkade van Berlijn door de Sovjet Unie.
- Vrije middag om te winkelen of een museum te bezoeken
- Berlijnse Staatsoper (facultatief)
- Optioneel: avondtour Berlijn & Potsdamer Platz
- De hypermoderne architectuur van o.m. het Sony Center is 's avonds spectaculair verlicht.
- Overnachting in het hotel

Dag 4: Keizerlijk Potsdam en terugreis

Na het ontbijt nemen we afscheid van de stad Berlijn, maar we bezoeken op de terugweg naar Nederland het keizerlijke Potsdam, de vroegere residentie van de Pruisische heersers. Frederik Willem I besloot de uitbreiding van de residentie uit te laten voeren door Nederlandse handwerkslieden, voor wie hij een eigen wijk liet bouwen: het Hollšndisches Viertel.

We vervolgen onze reis door de stad Potsdam en rijden langs de vele paleizen in park Sanssouci. We bezoeken slot CeciliŽnhof waar Churchill, Truman en Stalin elkaar troffen tijdens de Conferentie van Potsdam. De Tweede Wereldoorlog was in Europa geŽindigd maar de Koude Oorlog startte hier. U krijgt een uitgebreide rondleiding. Na het middaguur rijden we terug naar Nederland waar we aan het begin van de avond aankomen.

- Potsdam
- Hoofdstad van de nieuwe deelstaat Brandenburg. De paleizen en parken van Potsdam staan op de UNESCO Werelderfgoedlijst.
- CeciliŽnhof
- Slot in Engelse landhuisstijl met 176 vertrekken. Aan het begin van de 20e eeuw gebouwd voor kroonprins Wilhelm van Pruisen en zijn echtgenote Cecilie.
- Lezing: De Grote Drie: Churchill, Stalin en Truman
- Lezing: Angela Merkel
- Film: Das Leben der Anderen
- Terugreis naar de opstapplaatsen


Reserveer

4-daagse Nederlandstalige Empirique collegereis Berlijn

Prijzen en data :

Vertrekdata:


Prijzen:

Op basis van een verblijf in een tweepersoonskamer : € 550,-
Toeslag 1-persoonskamer: € 115,-

Boekt u voor 3 juli, dan ontvangt u vroegboekkorting t.w.v.: 45 EUR

Inclusief:

4 dagen vervoer per luxe touringcar volgens programma, 3 hotelovernachtingen op basis van logies en ontbijt in een 4****-hotel in het centrum van Berlijn, deskundige reisleiding door Marie-ThťrŤse ter Haar, volop lezingen, excursies volgens programma, entreegelden.

Exclusief:
Reserveringskosten
(€ 20,-), Calamiteitenfonds (€ 2,50)NL: Postbus 8177 3503 RD Utrecht, Tel: 030 243 96 34
BE: Tel. voor onze Vlaamse reizigers: Tel: 03 231 59 94
E-mail: info@eurocult.nl