© Powered by SiteSpirit

 
azie.jpg

 
ANVR SGR Calamiteitenfonds

8-daagse Nederlandstalige Empirique cultuurreis Oezbekistan

EMPIRIQUE REIZEN

Sinds 2015 werkt Eurocult samen met Empirique Reizen. De reizen van Empirique worden gekenmerkt door het hoge culturele gehalte. Daarnaast is typerend dat naast de belangrijkste culturele en historische plekken ook regelmatig de gebaande paden verlaten worden om het dagelijks leven van nabij mee te maken en de bevolking te leren kennen. Afhankelijk van de bestemming kunt u dus ineens tussen Russische studenten in de collegebanken zitten, bij een boerenfamilie op het platteland in de keuken staan, of een zieken- of weeshuis bezoeken. De reizigers van Empirique worden voorzien van heel veel achtergrondinformatie, en dan niet alleen over de te bezoeken locaties, maar ook over de geschiedenis van het land, de cultuur en de volksaard. Empirique is gevestigd in een sfeervol pand aan de Rijnkade 4 in Arnhem. Daar worden regelmatig lezingen, cursussen, culturele evenementen en themaweekenden gehouden, alsmede films vertoond (met inleiding). Deze activiteiten staan altijd in het teken van Oost-Europa. Empirique is het initiatief van Rusland- en Oost-Europa deskundige Marie-ThťrŤse ter Haar. Zij begeleidt de reizen en verzorgt eveneens de lezingen en overige activiteiten. Meer informatie is te vinden via www.empirique.nl.


Samarkand - Boechara - Tasjkent

Marktkraam.jpg

Marco Polo was al erg onder de indruk van de prachtige steden aan de oude karavaanroute. Vele Oezbeekse steden waren ooit van Iraanse oorsprong. Tijdens deze reis ziet u talloze moskeeŽn, madrassa's (mohammedaanse hogescholen) en oude steden die een waar openluchtmuseum zijn. Samarkand, Boechara, Tasjkent; deze oosterse droomwereld van majolica's, marmer, fresco's, stenen en houtsnijwerk, sultans en haremdames is zeker de moeite waard om te leren kennen. Deze streek kent een rijke geschiedenis. Dit Centraal-Aziatische gebied werd beurtelings overrompeld door de Arabieren in 712, door de Mongolen in 1221, door Tamerlan op het einde van de 14de eeuw en later door de Oezbeken.


Programma

Samarkand_Registan.jpg

Dag 1: Heenreis van Amsterdam naar Tasjkent

Vlucht van Amsterdam naar Tasjkent, de hoofdstad van Oezbekistan. Transfer naar ons hotel. 's avonds wandelt u meteen al in de OriŽntaalse sfeer.

- Vlucht van Amsterdam naar Tasjkent
- Transfer naar het hotel
- Diner en overnachting in het hotel in Tasjkent

Dag 2: Tasjkent Ė Boechara

We vertrekken met de trein naar Boechara (08.30- 15.20 uur). Onderweg zien we het Centraal-Aziatische leven aan ons voorbij trekken. We ontmoeten Oezbeken in de trein. De rit voert langs uitgestrekte katoenvelden, die voor een belangrijk exportproduct van Oezbekistan zorgen.

Halverwege de treinreis rijden we het district van Boechara binnen. In de jaren '70 is hier een natuurpark ingericht ter bescherming van de fauna en flora, waaronder het damhert van Boechara, de fazant van Amou Daria, de woestijnkat, de jakhals, de antilope, de wolf en de grijze varaan. De plantenwereld heeft zich ook aangepast aan de harde omstandigheden: de saxoul is een boom kan groeien in een zouthoudende bodem. Het hout van deze boom is zo compact dat het niet drijft. Met een beetje geluk krijgen we nog herders te zien die gezeten op de rug van een kameel op hun dieren passen. De kameel is al gedurende eeuwen het transportmiddel bij uitstek langs de Zijderoute.
Na een kleine 7 uur rijden komen we in Boechara aan en verblijven in een viersterrenhotel. Het diner is in het hotel.

Na het diner kunnen we gelijk een stadswandeling maken, wat zeer de moeite waard is; we bevinden ons gelijk de wereld van 1001-Nacht!

- Treinreis van Tasjkent naar Boechara
- Uitgestrekte Oezbeekse katoenvelden
- Rondtrekkende herders
- Diner en overnachting in het hotel in Boechara

Dag 3: Boechara

Een hele dag voor sprookjesachtig Boechara. Ofschoon het ontstaan van Boechara nog verder in de tijd teruggaat - deze is verbonden aan het lot van het Sogdiaanse koninkrijk, veroverd door Alexander de Grote - is de huidige naam ontleend aan een klooster (vikhara in het Sanskriet) dat aan de 9e-eeuwse Zijderoute lag. Boechara fungeert op beslissende historische momenten steeds als een religieuze haard en toevluchtsoord voor vervolgden.

Na de inname van Boechara door de Arabieren in 709 wordt Boechara in 892 een belangrijk kalifaat onder de Samaniden. We bewonderen hier het mausoleum van IsmaÔl Samani, dat ondanks zijn bescheiden afmetingen een monumentaal karakter heeft dankzij een streng systeem in de verhoudingen. Toen de islam in de 10de eeuw zijn opmars kende, droeg Boechara hiertoe bij via beroemde telgen als Abou Ali Ibn Sina, bij ons beter bekend als Avicenne, de Aristoteles van de Middeleeuwen, dichter, geleerde en dokter, auteur van de Canon, gedurende eeuwen het basiswerk voor studenten geneeskunde. Roudaki en Dakiki, twee dichters, laten in hun werk de Perzische taal, lang onderdrukt door de Arabieren, schitteren.

We wandelen naar het Registanplein, gedomineerd door de Ark, versterkte residentie van de emirs tot 1920. De Kalianminaret (Grote Minaret) beheerst met haar 47 m het PoÔ-Kaliancomplex (Voet van de Grote) en is via een kleine brug verbonden met de Kalianmoskee (Grote Moskee). Deze minaret diende niet enkel om de gelovigen tot het gebed op te roepen, maar was tevens een baken voor karavanen die door de woestijn trokken. Aan de andere kant van het plein bevindt zich de Mir-i-Arab-madrassa, een mooi voorbeeld van de bouwstijl onder de Cheibaniden (16de eeuw).

De Ulugbek-madrassa uit de 15de eeuw is de oudste theologische hogeschool van Centraal-AziŽ. Op dezelfde as werd de Khan Abdalaziz-madrassa met haar mooie majolica's opgetrokken in opdracht van een vorst die interesse toonde voor de mystieke poŽzie. Boechara, traditioneel een religieus en intellectueel centrum, gaf overigens in de 14de eeuw de richting van het Nakshandisme aan de islam, een vorm van soefisme.

We bezoeken de eigenaardige Tchor Minar, met - zoals de naam aangeeft - "vier minaretten", vroeger een toegangspoort tot een madrassa. Rond de mooie waterpartij van Liab-i-Khaouz ("oever van het bassin") is de ziel van pre-Sovjet Centraal-AziŽ nog tastbaar aanwezig. Het is aangenaam hier een ogenblik in een theehuis te vertoeven ... In 1620 werd hier een U-vormig complex gebouwd, dat de inspiratie vormde voor het Registan in Samarkand. We horen over het architecturale geheel van het Graf van Bakhauddin Naqshband dat dateert uit de 15de en 16de eeuw. Het is een bedevaartsoord, niet enkel voor de Centraal-Aziatische moslims, maar ook voor die uit de Kaukasus.

We gaan naar een bazaar met borduurwerk, pelsen en het beroemde Kara Kul (Astrakan). Niet ver hiervandaan staat het standbeeld van Nasreddine Afandi, zinnebeeld van het Oezbeekse gezond verstand en held van talrijke anekdotes.
De overnachtingen zijn in een 4-sterrenhotel in Boechara.

Vanavond kunt u een OriŽntaalse avond meemaken ( facultatief).

- Stadsexcursie Boechara
- Mausoleum van IsmaÔl Samani
- Registanplein
- Ulugbek-madrassa
- Tchor Minar
- Oezbeekse bazaar
- OriŽntaalse avond (facultatief)
- Overnachting in het hotel in Boechara

Dag 4: Van Boechara naar Samarkand, 'het Rome van het oosten'

Na het ontbijt vertrekken we naar Samarkand (ca. 80 kilometer). We horen over Shachrissabz (60 km) ten zuiden van Samarkand, de 'groene stad', het oude Kech, waar Tamerlan in 1336 het levenslicht zag. Hij liet er tussen 1374 en 1396 het Ak-SaraÔ optrekken, het immense 'witte paleis'.

Nog in de ochtend beginnen we met de kennismaking van Samarkand, een boeiende stad met vele bijnamen, zoals 'de parel van de islam' en 'het Rome van het Oosten' Samarkand schitterde gedurende 25 eeuwen. Het bood als Sogdiaans koninkrijk gedurende meer dan drie jaar weerstand aan de aanvallen van Alexander de Grote. Onder de Seluciden was Samarkand door de handelaars alom vertegenwoordigd op de Zijderoute, van Byzantium tot in China.

Na de wreedaardige aanval door de Arabieren in 712 herwint de stad haar volle glorie onder de Samaniden (9de-10de eeuw), om opnieuw in rook op te gaan onder de aanvallen van Genghis Khan in 1220. Eens temeer zou de stad herrijzen uit de as van zijn voorstad. De stad waarmee we vandaag kennis maken, is vooral de stad van Tamerlan, Timour Leng (de 'kreupele van ijzer'), die er de hoofdstad van de wereld van wilde maken, en de stad van zijn kleinzoon Oulougbek, die haar promoveerde tot zetel der wetenschappen. 

- Overnachting in ons hotel in Samarkand.
- Uitgebreide stadsexcursie Samarkand
- Overnachting in het hotel in SamarkandJagenArend.jpg

Dag 5: Samarkand & Tasjkent (Oezbekistan)

Vanochtend hebben we nog de hele ochtend de tijd voor het vervolg van onze stadsexcursie door Samarkand. Het bekendste monument is de Gour-Emir ('Graf van de Emir'), dat Tamerlan had voorbestemd als mausoleum voor zijn geliefde kleinzoon Moukhammed-Sultan. Toen Tamerlan, 'de gesel Gods', de man van de 100.000 schedels in Bagdad, in 1405 stierf, werd zijn lichaam opgebaard in een graf van donkergroen nefriet. Het evenwicht tussen kracht en verfijning wordt nog geaccentueerd door de twee mausolea die de Gour-Emir aan beide zijden flankeren.

Aansluitend bezoeken we het observatorium van Ulugbek en de ruÔnes van de Bibi-Khanym-moskee, waarmee Tamerlan alle monumenten die hij ooit gezien had wou overschaduwen.

Na de lunch rijden we  door de 'Steppe van de Honger' terug naar Tasjkent, een afstand van 280 km. Op weg naar Tasjkent steken we de andere grote stroom van het Aralmeer over, de Syr-Daria.

's Avonds komen we  aan in Tasjkent, de hoofdstad van Oezbekistan. We zien zowel de oude als de nieuwe stad. In de 'nieuwe' stad, die overigens 2.000 jaar oud is maar door een aardbeving in 1966 enorm is verwoest, is duidelijk de Sovjetstijl te herkennen. Iedere Sovjetrepubliek nam de wederopbouw van een stadswijk op zich. De Oezbeekse stijl ontdekken we in moderne gebouwen zoals het Raadhuis van de Ministers, het theater Khamza, de Televisietoren. en in de metro (de enige in Centraal-AziŽ, 22 stations, 240 seconden tussen de treinstellen), maar meer nog in het urbanisme: een derde van de stad wordt ingenomen door tuinen en parken en tal van fonteinen.

- Vervolg stadsexcursie Samarkand
- Gour-Emir
- Observatorium van Ulugbek
- RuÔnes van de Bibi-Khanym-moskee
- Steppe van de honger
- Avond in Tasjkent
- Overnachting in het hotel in Tasjkent

Dag 6: Hele dag in Tasjkent

Door de nieuwe stad keren we terug in de oude oriŽntaalse tijd. In de 18de eeuw telde Tasjkent 18 karavanserais en ongeveer 5.000 winkeltjes: het fungeerde immers de voorbije eeuwen als centrum van handel en nijverheid, op het kruispunt van karavaanroutes. De animistische en sjamanistische Oezbeken van toen werden fervente moslims. Ze nemen een merkwaardige plaats in binnen de islamitische wereld en cultuur. De monumenten van de oude stad zijn evenveel getuigen van dit grootse verleden: de madrassa Barak-Khana, het mausoleum van Kaffab Chachi, opgericht in de 16de eeuw ter ere van een in 976 overleden theoloog, en de madrassa Koukeldach, eveneens uit de 16de eeuw. Deze laatste madrassa werd gebruikt om overspelige echtgenotes vanaf te gooien. De turkooizen koepels van de gigantische hammam (Turks bad) getuigen van de levendige traditie van deze oude oosterse instelling.

Vanmiddag kunt u de hele middag vrije tijd nemen in de Bazaar van Isk-juva of op eigen gelegenheid Tasjkent bekijken. Een aanrader zijn de talrijke tchaÔkhana, de theehuizen.

- Stadsexcursie Tasjkent
- Barak-Khana-madrassa
- Mausoleum van Kaffab Chachi
- Koukeldach-madrassa
- Isk-juva-bazaar
- Vrije middag in Tasjkent
- Overnachting in het hotel in Tasjkent

Dag 7: Programma volgt
Dag 8: Programma volgt


Reserveer

8-daagse Nederlandstalige Empirique cultuurreis Oezbekistan

Prijzen en data 2016:

Vertrekdata:

25 April 2016

Prijzen:

Op basis van een verblijf in een tweepersoonskamer : € 1540,-
Toeslag 1-persoonskamer: € 195,-

Inclusief:

vluchten, hotelovernachtingen op basis van logies en ontbijt, 3x diner (dag 1, 2 en 7), deskundige begeleiding door Marie-ThťrŤse ter Haar (4 dagen) en lokale Duits- of Engelstalige gidsen, volop lezingen, excursies volgens programma.

Exclusief:
Reserveringskosten
(€ 29,50), Calamiteitenfonds (€ 2,50)


NL: Postbus 8177 3503 RD Utrecht, Tel: 030 243 96 34
BE: Tel. voor onze Vlaamse reizigers: Tel: 03 231 59 94
E-mail: info@eurocult.nl