© Powered by SiteSpirit

 
azie.jpg

 
ANVR SGR Calamiteitenfonds

14-daagse Nederlandstalige culturele groepsreis Wit-Rusland

Minsk fontein.jpg

Een rondreis door Wit-Rusland is vergelijkbaar met een trip door Noord-Korea. Beide landen horen bij de laatste Stalinistische bolwerken ter wereld en waar je anno 2018 nog steeds een enorme hoeveelheid iconische Sovjet-symbolen aantreft waardoor het een soort levend museum van de voormalige USSR is. Maar waar de Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un zijn land grotendeels gesloten houdt voor pottenkijkers, zo 'open' is tegenwoordig de republiek Belarus. Reisleider Theo Leerintveld neemt je mee op deze veertiendaagse rondreis door een van de meest fascinerende landen van Europa, mede door zijn turbulente geschiedenis. Maar natuurlijk zal je ook getriggerd zijn door minder prettige zaken als de 'laatste dictator van Europa', politieke repressie, radioactieve neerslag van Chernobyl (dit gebied bezoeken wij uiteraard niet) en een van de grootste tractorfabrikanten van de wereld.

Uiteraard bezoek je eerst de hoofdstad Minsk waardoor je al een goed beeld krijgt van het land, waarna we ook nog drie andere interessante steden (Brest, Hrodna en Vitsebsk) gaan verkennen. Daarnaast bekijken we het openluchtmuseum van Dudutki, het kasteel van Mir, Belavezhskaja Pushcha NP en het imponerende klooster van Polatsk. Sowieso is het groene en rustige platteland van Belarus bijzonder de moeite waard, wat het de eervolle titel heeft opgeleverd als 'de longen van Europa'. Wie meegaat op deze reis kan overigens beter zijn horloge thuis laten, want het grootste gedeelte van het land doorkruisen we met de trein. Wellicht niet het snelste vervoermiddel van het land (dat circa vijf keer groter is dan Nederland), maar in onze filosofie wel het meest karakteristiek en dus passend bij een bezoek aan 'de laatste dictatuur van Europa'.


Programma

Sovjet architectuur Minsk.jpg

Dag 1: Minsk
Onze kleine groep arriveert per directe vlucht (met Belavia of Aeroflot)  vanuit Amsterdam in Minsk en direct ondergaan we glimlachend de tijdrovende bureaucratie van dit land. Behalve dat je visum streng wordt gecontroleerd krijg je waarschijnlijk ook een spervuur aan vragen over de reis op je afgevuurd. Gelukkig is de reisleider daar om je heelhuids naar buiten te loodsen waarna we de bus nemen naar het circa 50 kilometer verderop gelegen Minsk. Na onze baggage afgegeven te hebben in het hotel, maken we nog een korte stadswandeling en maak je direct kennis met de vele afgrijselijke flatgebouwen die deze 'droomstad van Stalin' herbergt. Na het uiteenvallen van de Sovjet-Unie is het land in 1991 onafhankelijk geworden. Nadat eerst rigoureus met het communistisch verleden werd gebroken, is sinds president Loekasjenko in 1994 aan de macht kwam, weer teruggegrepen naar de manier van regeren ten tijde van de Sovjet-Unie.

Dag 2: Minsk
Dat deze stad met ruim twee miljoen inwoners niet alleen bestaat uit lelijke betonnen bouwwerken, ontdek je tijdens de wandeling die je met de ervaren reisleider Theo maakt door het centrum. Tijdens de Tweede Wereldoorlog is Minsk nagenoeg compleet van de kaart geveegd en na de oorlog volgens het ideaalbeeld van de Sovjet architectuur opnieuw opgebouwd. Het oude Minsk komt tot leven in de wijk Troitskoe Predmestye waar in het verleden de Trinity kerk heeft gestaan. De wijk is in de jaren '80 van de vorige eeuw herbouwd in oude stijl en verworden tot een levendige wijk met veel gezellige cafťs en restaurants. De stad strekt zich verder uit langs de beide oevers van de oude rivier Svisloch, gelegen tussen met naaldbossen begroeide heuvels. Bijzondere architectonische bouwwerken sieren de stad. Denk aan de imposante Nationale Bibliotheek en het indrukwekkende Eiland van Tranen. In de nabijheid van de 15km lange Laan van de Onafhankelijkheid liggen de belangrijkste bezienswaardigheden van de stad, zoals het hoofdkantoor van de KGB, het GUM-warenhuis, het Staatscircus en de Heilige Drie-Eenheid kerk. Indien mogelijk proberen we ook een bezoek te brengen aan een ballet- en/of operavoorstelling. De reisleider houdt je op de hoogte en helpt je -indien voorradig- aan tickets.

Dag 3: MInsk
Vandaag maken we onze eerste excursie buiten de stad naar het lieflijke Dudutki. Dit openluchtmuseum is niet alleen een bonte verzameling van historische gebouwen (19e eeuw) uit alle windstreken van het land, ook worden hier tal van oude ambachten nog dagelijks uitgevoerd. Zo kan je je hier verlekkeren aan huisgemaakt brood, honing, kaas en worsten, maar ook de zelf gestookte sterke drank samagon (moonshine) is het proberen waard. Wit-Rusland heeft niet voor niets de twijfelachtige eer om nummer een van Europa te zijn van landen waar het stevigst wordt gedronken. Ook de goudsmid, kaarsenmakerij, pottenbakker en de enorme hoeveelheid klassieke auto's en motoren zijn de rit van 40 kilometer meer dan waard. De lunch (optioneel) nuttigen we vandaag in een sfeervol Belarus-restaurant in het hart van het omheinde park, terwijl we voor het avondeten een bezoek brengen aan een centraal gelegen authentiek restaurant.

Dag 4: Naar Brest
Vandaag verlaten we Minsk en reizen 350 kilometer zuidwaarts naar de levendige grensstad Brest. Hier verblijven we wederom drie nachten. Onderweg ligt het landelijk gelegen indrukwekkende kasteel van Mir, een van de 15.000 (!) culturele gebouwen die anno nu nog steeds bewijzen dat Wit-Rusland vier eeuwen lang behoorde tot een van de grootste rijken van Europa, het voormalige Grootvorstendom Litouwen. Dit en andere kastelen zijn eeuwenlang eigendom geweest van de invloedrijke Radziwill familie. Deze Litouwse familie was in het bezit van meer dan 20 kastelen in Polen, Litouwen en Wit-Rusland. Het opvallende Unesco Werelderfgoed kasteel van Mir (sinds 1994) is van rode bakstenen gemaakt en staat bekend als een van de mooiste kastelen uit zijn tijd. Ook het dorpje eromheen en het pittoreske meer is een bezoek waard. Laat op de dag arriveren we in Brest, een stad van ruim 350.000 inwoners.

Dag 5 & 6: Brest
Brest is een leuke stad aan de grens met Polen en een van de meest bezochte plaatsen van Wit-Rusland. De grootste bezienswaardigheid van de stad is de burcht van Brest. Een derde van de Wit-Russische bevolking overleefde de Tweede Wereldoorlog niet. Door heel het land bevinden zich indrukwekkende monumenten die aan deze tragedie herdenken. In Brest hielden in 1941 een paar duizend soldaten meer dan een maand stand tegenover een Duitse overmacht. Hierdoor is het Fort van Brest een van de dertien plaatsen die de eretitel Heldenstad mocht voeren in de Sovjet-Unie. Via een toegangspoort in de vorm van een ster betreed je de vesting waar enkele honderden soldaten tot de dood vochten tegen een overmacht aan Duitse soldaten. Binnen de ommuring zal je oog direct op het gigantische 'Monument van Moed' vallen. De schouders en het hoofd van een soldaat torenen hoog boven alles uit. Een ander indrukwekkend monument dat luistert naar de naam 'Dorst' toont een soldaat die zich met zijn wapen in de hand voortsleept. Dit alles en nog veel meer zien we tijdens deze uitgebreide stadswandeling.

Daarnaast maken we tijdens deze twee dagen in Brest ook kennis met het 1300 km2 grote Belavezhskaja Pushcha Nationaal Park. Dit is een van de laatste oerbossen ter wereld, tegenwoordig (net als vroeger) de plek waar honderden bizons nog in het wild leven. Wie van onaangetaste natuur houdt is hier Ėop twee uur rijden van Brest- op zijn plek. Imposante bomen van meer dan 600 jaar oud behoren tot de grootste attractie van dit bos op de grens met Polen. Ook zien we hier enkele van de 20.000 rivieren en 10.000 meren die Belarus telt. Vanuit het bezoekerscentrum kan je al wandelend (of met een fiets) dit uitgestrekte natuurgebied verkennen. Het bos wordt verder bewoond door wilde zwijnen, wilde paarden, elanden, wolven en meer dan 250 soorten vogels. Geen wonder dus dat Poolse prinsen en Russische tsaren hier maar al te graag kwamen jagen.

Dag 7 & 8: Naar Hrodna
Met de trein reizen we vanaf het indrukwekkende klassieke zhelznadarazhniy (station) het grootste gedeelte van de dag door het vlakke Wit-Russische landschap naar de (grotendeels) katholieke stad Hrodna. Ook hier laat gids Theo wederom de mooiste plekken van de stad zien. Deze stad heeft een belangrijke rol gespeeld in de geschiedenis van de tien miljoen zielen die Wit-Rusland momenteel telt. Deze gezellige stad heeft, in tegenstelling tot de rest van het land, de oorlog redelijk goed doorstaan; veel historische gebouwen zijn nog helemaal intact. Dit is een leuke stad om ook eens kennis te maken met de legendarische gastvrijheid van de bevolking in een typisch Wit-Russisch restaurantje of barretje. Daarnaast is het een stad met vele mooie kerken, een oud en een nieuw kasteel en het imposante Sovetskaya plein. Vanwege de Litouwse en het Poolse verleden en de ligging zo dicht bij de grens van beide landen, bevindt zich hier de grootste Rooms-Katholieke gemeenschap van Wit-Rusland. De Sint Francis Xavier kathedraal is in opdracht van koning Batory in 1678 gebouwd en door het interieur wordt het als mooiste katholieke kerk van Wit-Rusland gezien. Niet ver gelegen van de Sint Francis kathedraal ligt het oudste gebouw van de stad, de Sint Boris en Sint Hleb kerk uit de 12e eeuw. Hoewel Wit-Rusland altijd een grote Joodse gemeenschap heeft gekend, is er na de Tweede Wereldoorlog weinig tot niks ondernomen om hun erfgoed te bewaren. Gelukkig is de 16e-eeuwse synagoge van Grodno onlangs gerestaureerd.Ook van de circa 200 concentratiekampen die Belarus ooit telde, is weinig meer terug te vinden...


Kerk Belarus.jpg

Dag 9 & 10: Naar Polatsk
Vandaag reizen we naar Polatsk, de stad werd voor het eerst vermeld in het jaar 862 en onderhield een sterke relatie met Vikingen die vanuit ScandinaviŽ tot in het huidige Wit-Rusland waren afgezakt. De macht van de stad groeide met het verstrijken van de tijd zoveel dat Polatsk uiteindelijk een prinsdom werk met de stad Polatsk als hoofdstad. De belangrijkste bezienswaardigheden stammen uit de tijd van het prinsdom. Dit zijn de meerdere malen herbouwde 11e -eeuwse St. Sophia kathedraal en het prachtige 16e -eeuwse St. Epiphany klooster. Gelegen aan de Dvina rivier is Polatsk ťťn van de weinige steden in Belarus waar de pre-Sovjet geschiedenis goed bewaard is gebleven. Het is dan ook de oudste stad van het land.

Dag 11 & 12: Naar Vitsebsk
Twee uur reizen van Polatsk ligt de meest geliefde artistieke stad van het land: Vitsebsk. In deze stad van bijna 400.000 inwoners, op een (verre) steenworp van de grens met Rusland, horen we interessante verhalen over de vele oorlogen die dit land geteisterd hebben. Uiteraard passeert de Tweede Wereldoorlog de revue, maar ook de Melk- en de Gasoorlog worden besproken. Vitsebsk werd volgens de legende aan het einde van de 10e eeuw gesticht op bevel van prinses Olga van Kiev. Door haar strategische ligging heeft Vitsebsk altijd een belangrijke positie als handelsstad gehad. Met haar historische gebouwen zoals het gouverneurspaleis, de kerken en de Kirov brug wordt Vitsebsk als het culturele hart van Wit-Rusland gezien. Vitebsk heeft echter veel meer te bieden dan alleen oorlogsellende en de oude Sovjet-Unie. Zo is de beroemde schilder Marc Chagall afkomstig uit deze stad. Hij is onder andere bekend vanwege de prachtig beschilderde glas-in-lood ramen die te bewonderen zijn in een aantal kathedralen in Frankrijk. Ontdek waar hij en schilders als Kandinskiy, Repin en Malevich hun inspiratie vandaan haalden.

Dag 13 & 14: Naar Minsk
Op dag 13 nemen we de trein terug naar Minsk, waar we nog een nacht zullen verblijven voordat het vliegtuig ons weer terug brengt vanuit een van de minst bezochte landen ter wereld naar de drukte van alledag. Je vliegt vandaag in de vroege ochtend of aan het begin van de middag naar huis. Wij zijn er van overtuigd dat je tegen die tijd Ėnet als wij- het onbekende Wit-Rusland voor altijd in je hart hebt gesloten. Dictator Loekasjenko mag dan al ruim 20 jaar zijn bevolking in een stevige wurggreep houden en onthouden van veel Westerse geneugten, de immer vriendelijke gastvrijheid van de Wit-Russen heeft er geen seconde onder geleden.


Praktische informatie

klederdracht en muziek.jpg

Fooien:
Het is in Belarus gebruikelijk fooien te geven voor verleende diensten. Om te voorkomen dat je steeds fooien uit moet delen, wordt aan het begin van de reis een fooienpot ingesteld, waaruit de (gezamenlijke) tips aan de chauffeurs, gidsen, hotelpersoneel e.d. worden betaald. De richtlijn voor de fooienpot voor deze reis bedraagt € 20,- pp voor deze veertiendaagse reis.

 Geldzaken:
In Wit-Rusland betaal je met de Wit-Russische roebel. Kijk voor de actuele koersen op oanda.com. Pinnen is de gemakkelijkste manier om aan geld te komen. In alle te bezoeken steden zjin geldautomaten aanwezig. Contant: euro's kun je bij banken wisselen. Creditcards: zijn op vele plaatsen te gebruiken. Als richtbedrag voor uitgaven die niet bij de reissom zijn inbegrepen, zoals maaltijden, entreegelden, facultatieve excursies en persoonlijke uitgaven geldt minimaal € 150,- per persoon per week. Roebels worden in Wit-Rusland overigens niet aangeduid als roebels, maar als 'zichiki' of 'konijnen', verwijzend naar een prachtig geldbiljet van een konijn. Sowieso behoren de bankbiljetten uit Belarus tot de mooiste ter wereld. Pas sinds 2016 beschikt het land overigens over munten.

Gezondheid:
Voor deze reis zijn geen vaccinaties verplicht, maar worden vaccinaties tegen DTP en hepatitis A aangeraden. Dit geldt voornamelijk voor Wit-Rusland. De hygiŽnische omstandigheden kunnen op enkele plekken minder dan de westerse standaard. Wees voorzichtig met voedsel, reinig de handen, neem een middel tegen darmstoornissen mee en een zoutoplossing (als ORS) tegen uitdroging. Het is altijd verstandig goed te letten op wat je eet. Het leidingwater is in principe overal veilig om te drinken, maar smaakt niet altijd even goed en mineraalwater is voor een klein bedrag te koop. In de bos- en waterrijke gebieden is het aan te raden een goede muggenolie mee te nemen vanuit Nederland.

Kleding:
Zonder nu je hele garderobe mee te brengen is het raadzaam voldoende kleding voor de verschillende weertypes in te pakken. Luchtige katoenen kleding voor hete dagen in de zomer, maar daarnaast is goede warme kleding (fleecejack, een jas, dikke trui, lange broek ed.) en kleding voor regenachtig weer uiteraard onontbeerlijk. Natuurlijk mogen lekker zittende, dichte wandelschoenen niet ontbreken in je bagage. Verder is het is aan te raden om een klein rugzakje mee te nemen voor dagexcursies.

Klimaat en geografie:
In Belarus is er een landklimaat met warme zomers en koude winters. Tijdens onze zomer reis is de temperatuur meestal aangenaam. De temperatuur overdag schommelt dan tussen 20į en 25įC. Het oerlandschap kenmerkt zich door zijn ongerepte natuur met veel naaldbossen en heldere meren.

Maaltijden:
Tijdens deze reis is het ontbijt inbegrepen en bestaat op de meeste plekken uit een buffet. Je kunt zelf je keus maken voor lunch en diner en als je wilt kan je elke dag aansluiten als de reisleider gaat dineren of lunchen. In de meeste plaatsen waar we verblijven is er een uitgebreide keus aan restaurants, van goedkoop tot luxe. In de grote hotels en restaurants worden o.a. de gewone Europese gerechten bereid: soep, vlees/vis met rijst of aardappels. Maaltijden in Wit-Rusland zijn vooral stevig. Ook de welbekende pannenkoekjes, blini's, worden hier veel gegeten. Dit is een typisch gerecht uit Oost-Europa. Yoghurt en salades zijn volop verkrijgbaar en uiteraard is de Russische bietensoep zeker de moeite waard. Verder is het belangrijkste ingrediŽnt in de Wit-Russische keuken de paddenstoel. De maaltijden zijn daarnaast goed gekruid met o.a. bij knoflook. Andere specialiteiten zijn 'mokanka', een maaltijdsalade, en meelballetjes, ook wel 'kletski' of 'galushki'. Qua drank kan Wit Rusland zich meten aan zijn grote broer Rusland: de wodka vloeit rijkelijk, maar probeer ook eens het pittige kruidendrankje 'Belovezhskaya'. Kraanwater is goed en schoon, maar smaakt niet altijd even lekker.

Reisdocumenten:
E-ticket. Meer informatie over de vlucht ontvang je ongeveer twee weken voor vertrek.
Paspoort, dat nog drie maanden na de terugreis geldig moet zijn. (Het is belangrijk dat er vier lege pagina's naast elkaar vrij zijn voor de visa)

Reis & Groepssamenstelling:
Onze groepen bestaan uit samen- en alleenreizenden uit voornamelijk Nederland, met heel af en toe een 'verdwaalde Belg' aan boord. Reis je alleen dan vind je zeker snel aansluiting in onze kleine groepen. Gemiddeld bestaan de groepen uit 6-10 deelnemers, het maximum is 16. Tijdens de reizen is er geen sprake van een strak gepland reisschema. De reisdagen staan natuurlijk vast, maar ter plaatse wordt het programma in overleg tussen de groep en de reisleider ingevuld. De reisleider biedt de meeste dagen een (of meerdere) excursies aan en je bepaalt zelf of je deelneemt of niet. Kijk er overigens niet van op dat wij als buitenlanders bij attracties of musea vaak meer dan 35 (!) keer de normale toegangsprijs betalen dan de Wit-Russen zelf. Wie er liever zelf op uitgaat, heeft dus alle vrijheid. Zo leer je een land en zijn bevolking tenslotte het beste kennen. Toegangsgelden zijn  dan ook niet bij de reissom inbegrepen, zodat je alle vrijheid hebt om je eigen plan te trekken.

Religie:
Wit-Rusland heeft geen officiŽle religie, maar zowel orthodox-christelijke als katholieke feestdagen worden gevierd. Het verklaart ook de aanwezigheid van de vele eeuwenoude orthodoxe en katholieke kerken in het land.

Souvenirs:
Artikelen die verwijzen naar de rijke folk-cultuur zijn het meest aanwezig in de Wit-Russische souvenirwinkels. Denk daarbij aan producten gemaakt van hout, keramiek en allerlei geweven artikelen. Ook de voedingsmiddelen en zelf gestookte dranken zijn bijzonder lekker om als souvenir mee naar huis te nemen: denk daarbij aan honing, brood, worst, kaas, wodka en de meest bekende (en beruchte) sterke drank Belovezhskaja.

Tijd:
In Wit-Rusland is het ťťn uur later.

Vervoer:
Een aantal dagen van deze rondreis beschikken we over een eigen bus. Het andere gedeelte reizen we met de trein (2e klasse). Wij raden aan om een (rol)tas mee te nemen op wieltjes i.p.v. een harde koffer, want we moeten af en toe afstanden overbruggen op stations.

WiFi:
De meeste hotels hebben WiFi, soms wel tegen betaling. Meestal is het beschikbaar op je kamer, soms alleen in de lobby. In de grotere plaatsen zijn ook internetcafťs aanwezig. De netspanning is 220 Volt. Er zijn normale tweepolige stopcontacten.


Reserveer

14-daagse Nederlandstalige culturele groepsreis Wit-Rusland

Prijzen en data 2018

7 augustus

Prijs €  1.400,-

Toeslag eenpersoonskamer:
€ 435,-  

Inbegrepen:
vlucht Amsterdam - Minsk inclusief 1 koffer ruimbagage, 13 overnachtingen in toeristenklasse hotels op basis van logies en ontbijt, genoemd vervoer, bezichtigingen van de steden te voet en begeleiding door Nederlandssprekende ervaren reisleider Theo Leerintveld.

Niet inbegrepen:
visum (€ 100,-), excursies en entreegelden, fooien, Calamiteitenfonds (€ 2,50), reserveringskosten (€ 29,50) eventuele verzekeringen.

Het minimum aantal deelnemers bedraagt 4, het maximum 16.
 
De mogelijkheid bestaat dat ter plaatse kleine wijzigingen worden aangebracht in het programma.


NL: Postbus 8177 3503 RD Utrecht, Tel: 030 243 96 34
BE: Tel. voor onze Vlaamse reizigers: Tel: 03 231 59 94
E-mail: info@eurocult.nl