© Powered by SiteSpirit

 
china.jpg

 
ANVR SGR Calamiteitenfonds

19-daagse Nederlandstalige groepsreis MongoliŽ Hoogtepunten


uitzicht 13.jpg

Het Mongoolse Rijk werd in 1206 gesticht door Dzjengis Khan en omvatte op zijn hoogtepunt een gebied dat zich uitstrekte van de Donou tot China. Op ťťn na het grootste imperium uit de wereldgeschiedenis. Tijdens deze rondreis door de uitgestrekte Gobi woestijn gaan wij dit immense land verkennen. De Gobiwoestijn, een  van de meest mysterieuze plekken op aarde, was eens een tropische vochtige savanne. Zonder mensen of andere zoogdieren, maar bevolkt door o.a. dinosauriŽrs. Wilde kamelen en ezels hebben hun plaats ingenomen.Het gortdroge landschap is adembenemend en bestaat uit eindeloze grasvlakten en zacht glooiende heuvels. Hier en daar zie je een ger, een traditionele nomadentent. Dit eeuwenoude symbool van het Mongoolse landschap is nog steeds springlevend. Dit eeuwenoude karavaanland is een must voor natuurliefhebbers. MongoliŽ, 'Het land van de blauwe luchten', maar ook van imposante wolkenpartijen in een leeg landschap. De verlaten en onherbergzame Gobiwoestijn is vťťl meer dan oneindige zandvlakten. In dit unieke woestijnlandschap zien we reusachtige zandduinen, grillige rotsformaties, groene valleien, vulkanen, meren, luchtspiegelingen, kamelen, ijsformaties en boeddhistische kloosters. We maken kennis met de gastvrijheid van nomaden in een van de dunst bevolkte gebieden op aarde. Er wonen ongeveer 3 miljoen mensen op een oppervlakte van 5 keer Duitsland.  Een groter contrast met ons dichtbevolkte polderlandje is moeilijk denkbaar.

We reizen met kleine groepen van 8-16 personen! De totale reisafstand is ongeveer 3.000 kilometer. Overnachten doen we grotendeels in typisch Mongoolse gers (nomadententen) onder een stralende sterrenhemel. De gers staan in tentenkampen, waardoor we altijd gebruik kunnen maken van goede sanitaire voorzieningen. Hoor de absolute stilte, ervaar de nomadencultuur en de afwezigheid van alles wat westers is, geniet van weidse en ongerepte landschappen en voel de gastvrijheid van nomaden. De hele rondreis is o.b.v. volpension (alleen dag aankomst en vertrek niet). Er zijn vrijwel geen (dure) aanvullende excursies. In het algemeen is er elke dag 2-3 uur tijd om te wandelen en fotograferen. Op sommige dagen hebben we meer tijd en is de wandeltijd 3-5 uur. 


Programma van dag tot dag

1755.jpg

Dag 1: Vlucht Van Amsterdam naar Ulaanbataar, de hoofdstad van MongoliŽ.    

Dag 2: Aankomst in Ulaanbaatar, afhankelijk van het vluchtschema in de ochtend of middag.

Dag 3:
Midden Gobi, de ongerepte wonderwereld van Baga Gazryn Chuluu (220 km)
Vandaag begint onze rondreis echt. We verlaten de drukte van de hoofdstad, langzaam ervaren we de rust en ruimte waar MongoliŽ om bekend staat. Wolkeloze blauwe luchten strekken zich tot in de eeuwigheid uit en geven een overweldigend gevoel van vrijheid. In een stoffige vlakte ligt Baza Gzaryn Chuluu, een ongerepte wonderwereld van heilige granieten rotsformaties met grillige vormen. De rotsen zijn een pelgrimsoord voor de lokale bevolking. Volgens een legende liet Chinggis Khaan zijn paarden hier grazen. Ook bezoeken we de ruÔnes van antieke tempels en krijgen we de eerste indrukken van de onmetelijke en ruige Gobi woestijn.

Dag 4: Tsagaan Suvarga, een uniek schouwspel van kleuren en vormen (200 km).
De prachtige Tsagaan Suvarga ('witte stupa') lijkt op een mini grand-canyon. Het zijn prachtige geŽrodeerde karstformaties, ontstaan door eeuwenlange erosie van rotsformaties op een voormalige zeebodem. Je kunt er  zeefossielen en schelpen vinden die 10 miljoen jaar geleden in deze voormalige binnenzee leefden. De klif ziet eruit als een stupa, vanuit het oosten lijkt het op een stadsruÔne of nederzetting. Na regenval lijken de waterstromen die vanaf deze 60 meter hoge klif komen op een massieve waterval. Op het eind van het plateau zie je een uniek schouwspel van kleuren en vormen. Een magische en dramatische plek tegelijkertijd.

Dag 5: Yolin Am, een ijsrivier in de woestijn! (275 km).
We rijden verder naar het zuiden en zien de komende dagen de 'Drie Schoonheden' van de Gobi woestijn. Een van die natuurwonderen is de schitterende vallei van Yolin Am, genoemd naar de gieren die boven de smalle kloof rondvliegen. Bijna het gehele jaar ligt hier een ijsrivier middenin de woestijn! Yolin Am is een diepe en nauwe kloof met steile rotswanden. De smalle (gletsjer)rivier heeft zich een weg gesneden door de uitlopers van bergen en is het grootste deel van het jaar bedekt met sneeuw en ijs. Een prachtig gebied om te wandelen en om magnifieke foto's te maken. Hier hebben naast schapen en geiten, ook luipaarden, lynxen, steenbokken en roofvogels hun habitat.

Dag 6: Khongor Els, de zingende zandduinen (200 km).
Vandaag rijden we naar de 'zingende zandduinen'. Een woestijn zoals je die kunt voorstellen: zand, veel zand, een heel grote zandbak. Het zijn de meest spectaculaire zandduinen van de Gobi woestijn tot 300 meter hoogte. Een pittige klim naar de top van deze witte duinen is een uitdaging die wordt beloond met een adembenemend panoramisch uitzicht over de 6 tot 12 kilometer brede duinen met een lengte van 180 kilometer. Het rollende zand en de stevige wind zorgen voor een apart 'zingend' geluid. Tegen de avond kun je genieten van een spectaculaire zonsondergang, dus hou je camera gereed!

Dag 7:
De 'Vlammende Kliffen' van Bayanzag (150 km).
We rijden verder naar de schitterende oranjerood gekleurde rotswanden ('Vlammende Kliffen'). De dorre kliffen zien er opvallend uit alsof ze tijdens zonsondergang 'vlam' hebben gevat. In dit oeroude landschap bij Bayanzag ('vol met groene struiken') werden een eeuw geleden wereldberoemde archeologische vondsten gedaan. De allereerste vindplaats van een groot aantal dinosaurusbotten en -eieren. Daarna ervaren we de unieke gastvrijheid van een nomadenfamilie en genieten van een korte rit op de rug van een kameel.

Dag 8: De mysterieuze omgeving bij Ongyn Khiid(150 km).
Vandaag rijden we naar het noorden en komen we in de heuvels terecht. We bezoeken de ruÔnes van het Ongyn Khiid klooster langs de Ongyrivier, ooit het grootste boeddhistische klooster van MongoliŽ, gebouwd in de typische Tibetaans-boeddhistische stijl.In 1938 is ook dit klooster vernietigd. We wandelen in een prachtige mysterieuze omgeving waarbij je een indruk krijgt van de grootsheid van het enorme kloostercomplex dat hier ooit was.

Dag 9: De voormalige hoofdstad van Dzjengis Khan, Karakorum (300 km).
Een lange rijdag brengt ons naar Karakorum (Kharkhorin), de 13-eeuwse hoofdstad van het Mongoolse Wereldrijk. Ooit een van de grootste kloostercomplexen van MongoliŽ en een strategische oase aam de Zijderoute van Centraal AziŽ. We bezoeken Erdene Zuu, het oudste boeddhistische klooster dat ernstig werd beschadigd in 1930. Er zijn nog verschillende tempels met uitstekende voorbeelden van Boeddhistische iconen uit de 16eeeuw. De witte ommuring bestaat uit 108 stupas.

Dag 10:
De natuurlijke schoonheid van het Ugii Meer (80 km).
Na een korte rit komen we bij het heilige Ugii Meer, dat wemelt van de vissen. Het zoetwatermeer is ongeveer 27 km2 groot en is een beschermd natuurgebied en een tussenstop voor 150 migrerende watervogels. Een prachtige plek om vogels te spotten zoals kraanvogels en pelikanen. Optioneel kun je vissen of en korte boottocht maken. Vanuit ons gerkamp aan de oevers van dit meer hebben we een prachtig uitzicht over het meer en de zeldzame watervogels. Een prachtige plek om de avond door te brengen.

Dag 11: Het spectaculaire berglandschap van Terkhiin Tsagaan Nuur met Khorgo vulkaan (309 km).
Vanwege de langer rijdag vertrekken we na een vroeg ontbijt naar de Khorgo vulkaan. Deze vulkaan ligt bij het kristalheldere donkerblauwe Terkhiin Tsagaan Nuur (Witte Meer). Dit meer is bekend om zijn veel verschillende vis- en vogelsoorten. Vulkaanuitbarstingen hebben gezorgd voor een prachtige natuur. Na de lunch gaan we de vulkaan ontdekken. Bewonder de talloze markante lavaformaties. Ook kun je kiezen voor paardrijden nabij het meer (optioneel).

Dag 12: De warmwaterbronnen met helende eigenschappen in Tsenkher (186 km).
We rijden naar een groene vallei met beboste heuvels waar de warmwaterbaden van Tsenkher liggen, een geologisch fenomeen. We nemen de tijd om te ontspannen in deze natuurlijke hete bronnen en/of om in de omringende bossen te wandelen. Dus neem je zwemkleding mee voor deze dag. Ook kun je een kleine wandeling maken naar een bergtop, waar je een verbazend uitzicht over de omgeving wacht.Optioneel kun je een massage en schoonheidsbehandeling ondergaan. Na het diner kun je nog meer ontspannen in de warmwaterbronnen.

Dag 13: Bijna uitgestorven wilde paarden in Khustai Nuruu (390km).
Een van de grote comebacks van de jaren 90 vond niet plaats op het witte doek of op het sportveld, maar op de graslanden van MongoliŽ. De przewalski (Mongools: Takhi), een bijna uitgestorven ontembaar paard, is nu weer op de steppe te vinden. Deze paarden zijn geherintroduceerd met hulp vanuit Nederland! Kuddes Mongoolse witstaartgazellen komen hier ook nog veelvuldig voor. Ook leven hier edelherten en marmotten. In het museum kun je documentaires zien van de Mongoolse Natuur (met hoofdletter N). Het landschap is fotogeniek en rond het kamp zijn er goede wandelmogelijkheden.

Dag 14:
Mongoolse Nomaden en terug naar Ulaanbaatar (100 km).
We bezoeken een Mongoolse Nomadenshow waarbij we de zeer traditionele Nomadencultuur zullen zien. In de namiddag rijden we weer terug naar Ulaanbataar waar we in een restaurant gaan dineren. Daarna ben je vrij om te doen wat je wilt.

Dag 15:
Door kunstenaars gebeeldhouwd: Terelj National Park (80 km).
Vandaag rijden we naar het groene Terelj Nationaal Park, een schitterend heuvel- en berglandschap met weiden die op golfbanen lijken. De schitterende rotsformaties lijken door kunstenaars te zijn gebeeldhouwd. We bezoeken het Chinggis Khaan Monument, het grootste standbeeld van een ruiter ter wereld. Ook bezoeken we de Schildpadrots en de boeddhistische Aryabal tempel.

Dag 16: Relaxen in Terelj National Park.
Na het ontbijt bezoeken we een lokale herdersfamilie om meer te leren over hun dagelijks leven en tradities. Je kunt er ook paardrijden (optioneel), wandelen en het is er schitterend om te fotograferen. 's-Avonds kun je een Mongoolse documentaire zien.

Dag 17: De hoogtepunten van Ulaanbaatar (80 km).
's-Morgens rijden we terug naar Ulaanbaatar en bezoeken het Gandan kloostercomplex, Sukhbaatar plein, Nationaal Museum, Bogd Khaan Winter Paleis, Zaisan Memorial Heuvel met een fantastisch uitzicht over de stad en het Buddha Park. 's-Avonds genieten we van een traditioneel concert van het Tumen-Eh ensemble. We lunchen en dineren in de hoofdstad en overnachten in een hotel.

Dag 18: Vertrek naar NL.
Helaas laten we het land van de nomaden en blauwe luchten achter ons en is aan deze prachtige reis een einde gekomen. Vandaag vertrekken we voor de terugvlucht naar NL.

Dag 19: Aankomst in de ochtend in NL.


Reserveer

19-daagse Nederlandstalige groepsreis MongoliŽ Hoogtepunten

Prijzen en data 2020

mongolia_2men.jpg

16 juni

Prijs: € 2.950,- pp
Toeslag 1-persoonskamer: € 395,-

Inbegrepen:
vliegtickets, alle vervoer, accommodatie in hotels en gerkampen op basis van logies en ontbijt, 15x lunch en 15x diner, aangegeven excursies.

Niet inbegrepen:
Reserveringskosten (€ 29,50), Calamiteitenfonds (€ 2,50), visum MongoliŽ (kunnen wij verzorgen), facultatieve excursies, bagage, toegangsgelden en eventuele verzekeringen.

Het minimum aantal deelnemers bedraagt 8; het maximum 16.


NL: Postbus 8177 3503 RD Utrecht, Tel: 030 243 96 34
BE: Tel. voor onze Vlaamse reizigers: Tel: 00 31 30 243 96 34
E-mail: info@eurocult.nl