© Powered by SiteSpirit

 
china.jpg

 
ANVR SGR Calamiteitenfonds

7-daagse Nederlandstalige cultuurreis Baltische Landen

Sinds 2015 werkt Eurocult samen met de Rusland en Oost-Europa Academie. Deze reizen worden gekenmerkt door het hoge culturele gehalte. Daarnaast is typerend dat naast de belangrijkste culturele en historische plekken ook regelmatig de gebaande paden verlaten worden om het dagelijks leven van nabij mee te maken en de bevolking te leren kennen. Afhankelijk van de bestemming kunt u dus ineens tussen Russische studenten in de collegebanken zitten, bij een boerenfamilie op het platteland in de keuken staan, of een zieken- of weeshuis bezoeken. De reizigers worden voorzien van heel veel achtergrondinformatie, en dan niet alleen over de te bezoeken locaties, maar ook over de geschiedenis van het land, de cultuur en de volksaard. De Rusland en Oost-Europa Academie is gevestigd in een sfeervol pand aan de Rijnkade 4 in Arnhem. Daar worden regelmatig lezingen, cursussen, culturele evenementen en themaweekenden gehouden, alsmede films vertoond (met inleiding). Deze activiteiten staan altijd in het teken van Oost-Europa. De Rusland en Oost-Europa Academie is het initiatief van Rusland- en Oost-Europa deskundige Marie-ThťrŤse ter Haar. Zij begeleidt de reizen en verzorgt eveneens de lezingen en overige activiteiten. Meer informatie is te vinden via www.ruslandacademie.nl


Estland - Letland - Litouwen

Talinn_AleksanderNevskiKathedraal 2.jpg

Eeuwenlang waren Estland, Letland en Litouwen speelbal van diverse overheersers. Slechts een korte periode, van 1920 tot 1940, waren de landen onafhankelijk. Sinds 1990 zijn ze dat opnieuw en in 2005 traden ze toe tot de Europese Unie. De Baltische landen hebben elk een eigen geschiedenis. De Esten oriŽnteerden zich vanouds op Finland en Zweden, de Letten op Duitsland en de Litouwers op Polen. Dit is zowel aan het stedenschoon als op culinair gebied goed te merken.

Vilnius

In de Litouwse hoofdstad Vilnius vindt u orthodoxe kerken uit de tsarentijd. De stad heeft ook een immense joodse erfenis, uit de tijd dat Vilnius als het Litouwse Jeruzalem bekend stond. De talloze barokke kerken en paleizen getuigen van een Gouden Eeuw, toen Vilnius de hoofdstad was van de Pools-Litouwse Unie.


Hanzesteden Tallinn en Riga


De Letse hoofdstad Riga, eveneens een Hanzestad, stond tot 1940 bekend als het mondaine 'Parijs van het Oosten'. Tegenwoordig is de stad vooral bekend om zijn art nouveau-erfgoed, dat in zijn oude luister is hersteld. De schilderachtige Hanzestad Talllinn, hoofdstad van Estland, was in de sovjettijd een geliefde vakantiebestemming. De stadsmuren en torens vormen het best bewaard gebleven middeleeuwse verdedigingsstelsel van Europa.


Programma

Talinn_Stadspoort.jpg

Dag 1: Heenreis naar Vilnius
Indirecte lijnvlucht van Amsterdam naar Vilnius. Transfer naar het hotel.  We verblijven twee nachten in de Litouwse hoofdstad.

- Vlucht van Amsterdam naar Vilnius
- Lezing: Korte geschiedenis van de
  Baltische landen
- Diner en overnachting in het hotel in 
  Vilnius

Dag 2: Stadsverkenning Vilnius
We verkennen de historische binnenstad van Vilnius en bezoeken de kathedraal en het Barnsteenmuseum. We lopen door de oude Joodse wijk en zien de oudste universiteit in Oost-Europa. Vervolgens heeft u vrije tijd om zelf Vilnius te ontdekken of u kunt onder leiding van de gids het indrukwekkende maar trieste KGB-gebouw bezoeken (aanrader) of een deelnemen aan de excusie naar het iets buiten Vilnius gelegen zeer indrukwekkende Paneriai Holocaust-monument (inbegrepen).

- Kathedraal van Vilnius
- Barnsteenmuseum
- Joodse wijk
- Paneriai Holocaust-monument
- Vrije middag
- Concert- , opera- of theatervoorstelling (facultatief en onder voorbehoud)
- Overnachting in het hotel in Vilnius

Dag 3: Kaunas en de Heuvel van de Kruisen

Vertrek vanuit Vilnius naar Kaunas, de middeleeuwse stad van de belangrijke componist Ciurlionis, waar het naar hem genoemde museum gevestigd is. Voor we de grens naar Letland oversteken, stoppen we bij Siauliai, de Heuvel van de Kruisen. Eeuwenlang werden hier kruisen neergezet ter herdenking van de onderdrukking van de religie en vanwege de Litouwse nationale identiteit.  We rijden verder naar Riga, gelegen aan de rivier de Daugava. Twee overnachtingen in Riga.

- Kaunas
- Heuvel van de Kruisen
- Lezing: Vraagstukken van de Baltische Landen
- Lezing: Het Molotov-Ribbentroppact
- Diner en overnachting in het hotel in Riga


Parnu.jpg

Dag 4: Stadstour en stadswandeling door Jugendstilstad Riga

De vele torens en de Jugendstilgebouwen laten ons voelen dat de Riga een belangrijke rol heeft gespeeld in de geschiedenis. Vandaag de dag pakt Riga die rol weer bewonderenswaardig snel op en richt zich volop op Europa. Na de rondrit gaan we te voet verder in de oude binnenstad en zien de Koepelkathedraal, het vrijheidsmonument en de 14e-eeuwse kruittoren. We lunchen in de binnenstad en vervolgens heeft u vrije tijd om de stad zelf te bezichtigen. 's Avonds is er gelegenheid om een programma in het theater bij te wonen.

- Vrijheidsmonument
- Kruittoren
- Bezettingsmuseum (facultatief)
- Jugendstilwandeling
- Vrije middag
- Concert- , opera- of theatervoorstelling (facultatief en onder voorbehoud)
- Overnachting in het hotel in Riga

Dag 5: Barnsteenkust en Tallinn

We verlaten Riga en rijden naar Estland. We drinken koffie in de badplaats Pšrnu, gelegen aan de barnsteenkust, waar ooit de high-society elkaar trof.  In de namiddag heeft u de tijd om op eigen gelegenheid de Estse hoofdstad Talllinn te verkennen. De laatste twee nachten verblijven we in Talllinn.

- Badplaats Pšrnu
- Lezing: Estse en Letse cultuurgeschiedenis
- Lezing: Baltische Tijgers anno nu
- Vrije middag in Tallinn
- Overnachting in het hotel in Tallinn

Dag 6: Tallinn

Begin van de stadsoriŽntatie langs de Finse Golf en de baai van Talllinn. We zien het zomerpaleis van Peter de Grote en rijden naar het oude centrum. We wandelen verder op de Toompea, de Domberg, waar we de Dom bezoeken en de Russische-orthodoxe Aleksander-Nevski kathedraal en de Sint-Nicolaaskerk. We lunchen in de gezellige binnenstad. Daarna heeft u nog enkele uren vrije tijd. Na het diner kunt u een concert of een voorstelling bijwonen in de opera (facultatief en onder voorbehoud).

- Zomerpaleis van Peter de Grote
- Songfestivalterrein
- Lezing: De Baltische Staten en de Europese Unie
- Dom van Tallinn
- Aleksander-Nevskikathedraal
- Vrije middag in Tallinn
- Concert- , opera- of theatervoorstelling (facultatief en onder voorbehoud)
- Diner en overnachting in het hotel in Tallinn

Dag 7: Terugvlucht naar Amsterdam

U heeft nog wat vrije tijd in Talllinn voor we naar de luchthaven rijden voor de indirecte lijnvlucht terug naar Amsterdam.

- Vrije tijd in Tallinn
- Terugvlucht naar Amsterdam


Reserveer

7-daagse Nederlandstalige cultuurreis Baltische Landen

Prijzen en data:

Vertrekdata:

2017:
1 September

Prijzen:

Op basis van een verblijf in een tweepersoonskamer:
€ 1.195,-*
Toeslag 1-persoonskamer:
€ 185,-

* Boekt u voor 3 maanden voor vertrek? Dan krijgt u vroegboekkorting ten waarde van; € 45,-. Wilt u meer weten? Neem dan contact met ons op!

Inclusief:
lijnvluchten met belastingen en toeslagen, touringcarvervoer conform programma, 6 overnachtingen op basis van logies en ontbijt, 3 diners (dag 1, dag 3 en dag 6), excursies volgens programma (inclusief entreekosten), deskundige begeleiding door Marie-ThťrŤse ter Haar, enkele lokale Engelssprekende gidsen, volop lezingen.

Exclusief:
Reserveringskosten
(€ 20,-), Calamiteitenfonds (€ 2,50)


NL: Wittevrouwenstraat 36, 3512 CV Utrecht, Tel: 030 243 96 34
BE: Tel. voor onze Vlaamse reizigers: Tel: 03 231 59 94
E-mail: info@eurocult.nl