© Powered by SiteSpirit

 
china.jpg

 
ANVR SGR Calamiteitenfonds

14-daagse riviercruises De Machtige Lena (MS Michael Svetlov) (Engelstalig)

Schip1.png

Deze Engelstalige cruise is de meest spectaculaire die wij in Rusland aanbieden. De Lena is ťťn van de machtige Siberische rivieren aan de rand van de bewoonde wereld. In de winter is dit ťťn van de koudste streken op Aarde, maar in de korte zomer zijn de dagen lang en is de temperatuur aangenaam. Via Moskou vliegt u naar Jakoetsk in Noord-SiberiŽ, waar u aan boord gaat van de MS Michael Svetlov, een comfortabel cruiseschip van Oostenrijkse makelij. U reist tot boven de poolcirkel, bezoekt diverse nederzettingen en maakt kennis met de plaatselijke bevolking die veelal in zijn levensonderhoud voorziet als jagers en vissers.


De route van de reis

route.jpg

Dagprogramma

Dag 1: Jakoetsk
We komen aan in Jakoetsk en worden opgewacht om naar de haven te worden gebracht waar we op de MS Mikhail Svetlov stappen.
Jakoetsk werd in 1632 gesticht als kozakkenfort met als doel de rivier de Lena te verkennen. In eerste instantie lag het fort aan de rechterkant van de Lena maar werd naar de linkerkant verplaatst omdat men daar minder last had van overstromingen. Het is de grootste stad gelegen in de permafrost. In het begin van de avond verlaat de MS Svetlov de haven om koers te zetten naar het noorden.

Dag 2: Lenskie Pillars

Vandaag komen we aan in het Nationaal Park Lenskie Pillars, een uniek fenomeen met rotsen in de vorm van kolommen die 200 meter hoog zijn en maar liefst 80 kilometer de oevers van de rivier kenmerken. We worden met een ceremonie en rituele dans ontvangen alvorens naar de top van ťťn van de pilaren te gaan. Vandaar kunnen we genieten van een prachtig uitzicht.

Lena1.png

Dag 3: Riviermonding Boeotama
De Boeotama is een 418 kilometer lange zijrivier van de Lena. We komen aan op de plaats waar deze in de Lena vloeit. Mammoet en bizonjagers leefden hier zo'n 35.000 jaar geleden op de taiga. Menselijke nederzettingen van later data zijn in deze streek teruggevonden.
In 2006 zijn bos-bizons vanuit Canada hierheen gebracht met als doel de bizonpopulatie in deze streken te herintroduceren.

Dag 4: Varen

We varen door het Centraal-Jakoetsk laagland. De rivier vallei wordt tot wel 40 kilometer breed, terwijl de gemiddelde breedte tussen de 7 en 15 kilometer breed is. De vaargeul is soms lastig te vinden in dit uitgestrekte rivierlandschap waar niet alleen rivierwater is te zien maar ook moerassen en meren. Op sommige plaatsen is de rivier wel 20 meter diep, terwijl op andere plaatsen zandbanken, eilanden en kreekje te zien zijn. Onderweg varen we langs de monding van de Aldan rivier, ťťn van de grootste zijrivieren van de Lena. Onderweg hebben we een prachtig uitzicht op de Verkhoyansk bergen. Een unieke vaardag dwars door ťťn van de meest afgezonderde gebieden ter wereld.

Dag 5: Zhigansk
Zhigansk is de eerste nederzetting boven de Poolcirkel. Het stadje is in 1632 gesticht. De naam Zhigansk komt uit de Tungus taal en betekent 'Bewoner van de lagere landen'. De bevolking leeft hier vooral van jagen, vissen en rendieren. Omdat het water aan de oever niet diep genoeg is worden we met een kleine veerboot opgehaald en naar de wal gebracht. Daar worden we verwelkomd door lokale acteurs die muziek maken die klinkt als blazende sneeuw, het waaien van de wind, het geluid van bladeren en glas, klotsend water en vliegende vogels. Het wordt begeleid door rituele dans.

Dag 6: Kusur
We komen aan in Kusur, een kleine nederzetting in het noorden van de poolcirkel. De mannen houden zich bezig met rendierteelt en jagen en de vrouwen maken prachtige nationale kledij gedecoreerd met bont en kralen. Je krijgt hier een indrukwekkend beeld van hoe de gastvrije en vriendelijke dorpelingen in extreme leefomstandigheden wonen. Verschillende plaatsen houden hier de gedachte levend van de tragische geschiedenis van het zware leven dat 'emigranten' uit de Baltische Landen en Centraal JakoetiŽ hier hadden.

Dag 7: Tiksi (Neyelovo)
Vandaag wordt een excursie naar de Tiksi nederzetting aangeboden (indien het weer het toelaat), gesticht in 1930 Ė ook wel de zeepoort van JakoetiŽ genaamd. De naam Tiksi betekent 'Ontmoetingsplaats'.
De periode dat hier gevaren kan worden is bijzonder kort Ė amper 2,5 maand. Gedurende 9 tot 10 maanden is de Laptevzee bevroren: de dikte van het ijs kan 1,5-2 meter of meer zijn. In de winter is het hier meerdere maanden bijna volledig donker. Soms is het mogelijk om het poollicht te zien. In de zomer is er een periode van witte nachten, wat betekent dat de zon bijna 24 uur per dag schijnt.

Dag 8: Varen
Vandaag varen we door ťťn van de uitgestrektste riviermondingen van de wereld. De monding beslaat een oppervlakte van maar liefst 32.000 m2. De rivierdelta bestaat uit grote en kleine stromen, kanalen en meren en meer dan 1.500 eilanden. We zien de zogenaamde Lensky Pijp, rotsige 400 meter hoge eilanden die op sommige plaatsen boven de rivier hangen. Omdat de rivier op verschillende plaatsen smal is maken de rotsen een zeer bijzondere indruk.


Yakutsk.png

Dag 9: Stepanovka
Stepanovka ligt op de pittoreske oever van de Lena. Hier bezoeken we een vissershuisje en maken we kennis met de lokale leefstijl. Bovendien proeven we vissoep van Lenavis die vers wordt gevangen.

Dag 10: De poolcirkel
De poolcirkel is een denkbeeldige lijn en een parallel in het noordelijk halfrond op breedtegraad 66'33'38''. Tijdens de winter zonnestilstand (21-22 december) komt de zon helemaal niet op, tijdens de zomer zonnestilstand (21-22 juni) gaat de zon niet onder.
Tijdens de cruise passeren we de poolcirkel in het Zhigansk district. Op initiatief van de inwoners van Zhigansk is op de linker oever van de Lena een symbolisch bord met  'The Polar circle' neergezet. Toch geeft dit bord niet de exacte locatie aan omdat de poolcirkel jaarlijks ongeveer 100 meter verschuift.

Dag 11: Varen
We verlaten het poolcirkel gebied en passeren de riviermondingen van de Viluy en de Aldan. De breedte van het water is hier ongelofelijk. Het gebied tussen Zhigansk en de Viluy riviermonding wordt '40 eilanden' genoemd, maar het aantal eilanden hier ligt veel hoger.

Dag 12: Groene stop
We leggen aan op ťťn van de mooiste plekken van de reis. Een pittoreske groene oase waar we kunnen wandelen langs de wilde oever, de natuur bewonderen en genieten van een prachtige zonsondergang bij een vriendschapsvuur.

Dag 13: Sottintsy
Vandaag gaan we op excursie naar het historische architectuur openluchtmuseum "Druzhba" (Vriendschap). Het museum heeft voorbeelden van oude Russische houten architectuur in traditionele Russische en Jakoetsk stijl. Er zijn exposities van houten gereedschap, nationale Jakoetsk kleding en monumenten van Russische Orthodoxie. De mooie landschappen en interessante historische plaatsen maken dit museum een geweldige plek om te bezoeken.

Dag 14: Vertrek
We komen rond 05.00 uur aan in Jakoetsk. We ontbijten en gaan voor 10 uur van boord. Vervolgens nemen we de transfer naar het vliegveld.

Aan boord zijn lezingen over JakoetiŽ, Russische les voor buitenlanders, filmvertoning, een captains cocktail en entertainment in de muzieksalon.

De route en de info zijn onder voorbehoud.


Reserveer

14-daagse riviercruises De Machtige Lena (MS Michael Svetlov) (Engelstalig)

Prijzen en data

Vertrekdata 2020*

14-daagse cruise
4 Juli
22 Juli
9 Augustus
23 Augustus
*o.v.

Dit zijn de vertrekdata van de cruise. U dient minimaal 1 dag eerder te vertrekken vanuit Nederland/BelgiŽ.

Prijzen:
4-pers.hut met gebruik door 4 personen: € 1.595,-
4-pers.hut met gebruik door 3 personen: € 1.995,-
2-pers.hut (met gebruik door 3 personen (extra slaapplaats): € 1.895,-
2-pers.hut: € 2.695,-
1-pers.hut: € 3.245,- 2-pers. hut voor alleen gebruik: € 3.895,-
Junior suite: € 2.990,-
Suite: € 3.895,-

Inbegrepen:
- Accommodatie in de gekozen hutcategorie
- Vol pension (inclusief diner op dag 1 en ontbijt op dag 14)
- Transfers van en naar het vliegveld
- Excursies zoals aangegeven in het programma
- Entertainment aan boord
- Engelssprekende gidsen/vertalers
- permit voor Tiksi

Niet inbegrepen:
- Vluchten (we kunnen dit voor u verzorgen, prijzen afhankelijk van beschikbaarheid en moment van boeken)
- Visum (€ 98,-)
- Reserveringskosten en Calamiteitenfonds (€ 32,- per boeking)

Het programma en de prijzen zijn onder voorbehoud.


NL: Postbus 8177 3503 RD Utrecht, Tel: 030 243 96 34
BE: Tel. voor onze Vlaamse reizigers: Tel: 00 31 30 243 96 34
E-mail: info@eurocult.nl